Dienos rūpestis
Supelijusį maistą geriau išmesti
Netinkamomis sąlygomis parduotuvėje ar namuose laikomi maisto produktai supelija. Pasikeitus gaminio išvaizdai, kvapui bei skoniui, jo vartoti negalima. Vasarą sugedusiu maistu apsinuodija daugiausiai klaipėdiečių.
Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja higienistė Jūratė Mačiulienė tvirtino, kad uostamiesčio gyventojų skundų dėl įsigytų netinkamų vartoti maisto produktų vienodai daug sulaukiama bet kuriuo metų laiku. Tačiau vasarą tikimybė paskanauti sugedusio maisto yra didžiausia.
Anot specialistės, neretai įvairiose prekybos vietose žmonės įsigyja supelijusių riešutų, pieno produktų, mėsos gaminių, ypač virtų dešrų, dešrelių, pakartotinai užšaldytų ledų. „Prieš perkant būtina atidžiai apžiūrėti prekę, perskaityti etiketę, įsitikinti, kad nepasibaigęs galiojimo laikas. Neverta imti maisto produkto, kurio pakuotė pažeista, neaiškiai paženklinta. Jeigu vis dėlto nepasisekė įsigyti šviežią produktą, reikėtų iš karto su gaminiu bei pirkimo kvitu kreiptis į pardavėją, reikalaujant pakeisti produktą į gerą arba grąžinti pinigus. Apie įvykį patartina kuo greičiau pranešti Maisto ir veterinarijos tarnybai, nurodant produkto pavadinimą, gamintoją, vietą, kur jis buvo nupirktas, pateikti čekį“, - patarė J. Mačiulienė.
Specialistės teigimu, apie 40 proc. vartotojų skundų dėl įsigytų netinkamų vartoti maisto produktų pasitvirtina. Tada gali būti sustabdytas prekės realizavimas arba partiją liepiama visai išimti iš prekybos.
Įsigytus pieno, mėsos gaminius ir kitus greitai gendančius maisto produktus reikėtų laikyti tik šaldytuve, šokoladą, riešutus – sausoje, vėsioje vietoje. Duoną netinka laikyti polietileniniame maišelyje – verčiau suvynioti į popierių ir įdėti į šaldytuvą. Atidarius sulčių pakelį, jas reikėtų išgerti ne vėliau nei per tris dienas. Nereikėtų pirkti maisto dideliais kiekiais – tik tiek, kad užtektų vienai dviem dienoms.
Sugedusių, supelijusių maisto produktų valgyti negalima. Nors pašalinus pelėsius gaminys atrodo tinkamas vartoti, juo nesunku apsinuodyti. Mirtinų atvejų, anot J. Mačiulienės, dar nebuvo, bet užvalgius nešviežio maisto gali kamuoti žarnyno infekcinės ligos, pykinimas, viduriavimas.
Įrodyta, kad pelėsių išskiriamos toksinės medžiagos besikaupdamos žaloja žmogaus organizmo ląsteles, kenkdamos kepenims, inkstams, kitiems vidaus organams, gali net sukelti piktybinius navikus. Iš viso žinoma daugiau kaip 100 pelėsių grybelių, išskiriančių toksinus. Pavojingiausiais laikomi supeliję pieno produktai, dešros, riešutai.
Naujausi komentarai