„Suverenai“: kokie jų skiriamieji bruožai ir grėsmės? | kl.lt

„SUVERENAI“: KOKIE JŲ SKIRIAMIEJI BRUOŽAI IR GRĖSMĖS?

  • 35

Ieškodama iš Kauno globos įstaigos pagrobtų trijų mažamečių, policija susidūrė su generalinio komisaro žodžiais: „Tai įdomi visuomenės grupė, juos išsivežę tėvai save vadina „suverenais“. Apie tai – LNK reportaže.

„Matome jų gyvenimo filosofiją ir tikslus. Tai yra naujas iššūkis policijai“, – teigė generalinis komisaras Renatas Požėla.

Saugumas įspėja, kad „suverenų“ konfliktai su valstybės institucijomis aštrėja. Tokie asmenys atsisako paso, vairuotojo pažymėjimo, nepripažįsta kitų dokumentų, kaip ir valdžios, teismų, policijos, mokymo įstaigų. Jeigu žmogus turi dokumentus – jis nėra laisvas.

„Pavyzdžiui, vienas iš skiriamųjų jų bruožų yra vieši pareiškimai. Na, kad tu neva turi atsisakyti ryšio su valstybe, pareikšti, kad tu esi „suverenas“, tavo tėvo vardas – tavo tikrasis vardas, kad tu esi gyvas žmogus“, – kalbėjo vaizdo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

„Suverenai“ gamina savo dokumentus ir ženklus, tokius kaip automobilio numeriai. Kai kurie jaučia nostalgiją sovietmečiui. „Anuliuoju sutartį su LR kaip neegzistavusia ir nebuvusia nuo 2021 m. kovo 14 d. Mano teisinis statusas LR yra tarybinis žmogus, turintis SSRS pilietybę“, – yra pareiškęs vienas „suverenų“.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Manoma, kad šiuo metu yra apie keli šimtai asmenų, kurie save tapatina su „suverenais“ ir su šituo judėjimu, o aktyviai besireiškiančių yra keliasdešimt. Nuosekliai išpažįstant „suverenų“ judėjimo idėjas, susidūrimai su pareigūnais yra praktiškai neišvengiami“, – komentavo Valstybės saugumo departamento atstovė Aurelija Vernickaitė.

Lietuvoje „suverenų“ judėjimas išpopuliarėjo per pandemiją. Jis sudarė iliuziją, kad jo nariai galės nepaisyti ribojimų, atstovai dalyvavo ir šeimų maršo mitinguose. Panaikinus pandemijos ribojimus, „suverenų“ populiarumas sumažėjo, jų skaičius nustojo augti.

Pavyzdžiui, vienas iš skiriamųjų jų bruožų yra vieši pareiškimai. Na, kad tu neva turi atsisakyti ryšio su valstybe, pareikšti, kad tu esi „suverenas“, tavo tėvo vardas – tavo tikrasis vardas, kad tu esi gyvas žmogus.

„Kai tai yra pavieniai atvejai, tai, be jokios abejonės, daugiau atrodytų kaip psichiatrinės ligoninės reikalas. Tačiau dabar tai jau yra iššūkis, dėl to šita grupė yra tikrai vertinama ir stebima“, – teigė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Gyvųjų žmonių“ judėjimas atsirado JAV praeito amžiaus pabaigoje, kartu atsirado ir terminas „popierinis terorizmas“ – kai asmuo valdžios institucijas užverčia absurdiškais raštais, kaltinimais ir įžeidimais. Už tai ir klastojamus dokumentus, mokesčių vengimą „suverenai“ Amerikoje gauna ir keliasdešimt metų kalėjimo.

„Pavyzdžiui, JAV ginklų naudojimas buvo vienas iš skiriamųjų bruožų, kad „aš esu tiek stiprus, kiek galiu pats apsiginti“. Tai ar mes norėtume gyventi visuomenėje, kur vienas „suverenas“ gali iš kito pasiimti automobilį ir sakyti: aš galiu jį pasiimti, nes esu stipresnis?“ – svarstė tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Kai atsiranda kitokį požiūrį į valstybę turinčių grupių, anot NSGK pirmininko, prie jų prisideda ir įvairių veikėjų. „Jie prilimpa ir iš to turbūt dar bando pasidaryti sau politinių dividendų. Aš nežinau, ar Celofanas yra „suverenas“, tuo nesidomėjau, bet natūralu, kad jis ieško šitose grupėse sąjungininkų“, – komentavo L. Kasčiūnas.

Vilčinskai ir Antanas Kandrotas-Celofanas bandė vaikus iš Kauno globos įstaigos išsivežti jau birželį, bet sutrukdė pareigūnai. Dabar Vilčinskų ieško Lietuvos ir užsienio policija, o jų mikroautobusas buvo rastas Tytuvėnuose, kur gyvena Celofano mama.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Proto bokštams

Būkit jūs visi tokie protingi , kaip Jie , -tai ir gyventi bus geriau ! Manau, kad kiekvienas gali ir turi turėti SAVO nuomonę į SAVO gyvenimą. Nereikia suniveliuoti visus.

Cha

Šita fasistinio tipo valstybėlė bijo visko. Rusų, vagnerių, Putino, negrų, lenkų, musulmonų, kažkokių suverenų...ar dar yra ko nebijo ? Ką darytų, jei čia dar užsiveistų kokių amerikonisko tipo amišų ? Paskelbţų psichais ir visus uždarytų į psichuskes ? Vargšė valstybėlė ...

Sušikta sekta

UždaryytRokiškio psichuškėj, tegu ten suvereninazi iki apsišikimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS