Sveikatos apsaugos ministras: nuo pirmadienio bus nušalintas Šiaulių ligoninės vadovas | kl.lt

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS: NUO PIRMADIENIO BUS NUŠALINTAS ŠIAULIŲ LIGONINĖS VADOVAS

Gavus Generalinės prokuratūros informaciją, nuo pirmadienio bus nušalintas Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika.

Apie šį sprendimą sekmadienį informavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Vadovą ketinu nušalinti todėl, kad Pokyčių grupė, įvertinusi visą informaciją, kurią turėjo iš Valstybinės darbo inspekcijos, iš viešų pranešimų ir būtent jau vertinant Generalinės prokuratūros pateiktą informaciją, vertinant visą visumą, šiuo pagrindu laikinai nušalinsiu, kol vyks tyrimas“, – sekmadienį sakė A. Dulkys.

Anot jo, ministerija yra gavusi „ Generalinės prokuratūros informaciją ir pavedimą ištirti pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą“.

„Tai yra pranešimas apie Šiaulių ligoninėje buvusį psichologinį smurtą, neteisėtus neetiškus veiksmus ir jų pagrindu svarstau šiuo metu ir ruošiamės pirmadieni sudaryti tyrimo komisiją galimiems darbo pažeidimams nustatyti“, – sakė A. Dulkys.

Ministras BNS patikslino, kad ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių ligoninės medikės mirties aplinkybių atliekanti Generalinė prokuratūra yra suteikusi pranešėjo statusą liudijančiam asmeniui. Ministerijai teisėsauga perdavė informaciją atlikti tarnybiniam tyrimui.

Šis tyrimas bus atliekamas jau vykstant kitam SAM inicijuotam tyrimui, kurį atlieka ministerijos sudaryta Pokyčių darbo grupė

.Ministras teigė, kad jo teisinėje galioje įmanomas tik ligoninės vadovo nušalinimas. Klausiamas, ar gali būti nušalinta daugiau Šiaulių ligoninės vadovybės darbuotojų, ministras užsiminė, jog tokius sprendimus gali priimti paskirtas laikinasis ligoninės vadovas.

„Svarstome ir dėl įpareigojimo, ir dėmesio atkreipimo laikinojo vadovo, kad atitinkamai pagal turimą informaciją turėtų vertinti ir kitus žmones organizacijoje, bet kadangi negaliu atskleisti informacijos pagal pranešėjų konfidencialumo reikalavimus, tikimės, kad tie veiksmai bus atlikti jau laikino vadovo organizacijos viduje“, – sakė A. Dulkys. 

Apie tai ministras informavo ir sekmadienį prie ministerijos į piketą dėl mobingo susirinkusius medikus.

Pasigenda ryžtingų SAM veiksmų

Sekmadienį sostinėje susirinkę apie šimtas medikų ragino ministrą ir jo vadovaujamą ministeriją imtis ryžtingesnių veiksmų tiriant ir Šiaulių ligoninėje įtariamus mobingo – darbuotojų sistemingo engimo atvejus, taip pat ir sprendžiant sistemines, teisines su mobingu medicinos srityje susijusias problemas.

„Turi būti tyrimas, bet Vakarų valstybėse, aš manau, jau nebebūtų pareigose tų žmonių po to, kas buvo pranešta. Ne yra paliekama galimybė sutvarkyti visus dokumentus, užglaistyti viską“, – kreipdamasi į ministrą sekmadienį sakė akcijos organizatorė Kauno miesto poliklinikos medikė Eglė Navickienė.

Akcijos dalyviai teigė šiuo metu gaunantys informacijos iš Šiaulių ligoninėje dirbančių medikų, kad kai kurie šios įstaigos vadovai bando daryti spaudimą darbuotojams ir įtaką tyrimui.

„Tie patys vadovai kviečia dabar darbuotojus, įtikinėja įvairiausiais būdais juos nekalbėti, dėl to, kad gali galbūt įvykt įvairūs pokyčiai įstaigoje, gali pablogėti darbo sąlygos“, – BNS sakė akcijoje dalyvavusi Seimo konservatorių frakcijos narė Jurgita Sėjonienė.

Anot jos, sveikatos apsaugos ministerijos sprendimai dėl Šiaulių ligoninės vadovybės nušalinimu ir vėluojantys, tai gali turėti reikšmingos neigiamos įtakos ir tyrimo objektyvumui. Akcijos dalyviai taip pat pabrėžė, jog stebėdami ministerijos pasyvią poziciją ir neryžtingus veiksmus, liudyti tyrėjams galintys Šiaulių medikai tą daryti atsisako, nes nejaučia palaikymo ir nesitiki pokyčių.

„Negalime atsakyti mobingu į mobingą“, – klausiamas, kodėl sprendimų dėl vadovybės nušalinimo nebuvo priimta anksčiau, susirinkusiems medikams sakė A. Dulkys.

Jis teigė pasigendąs aiškesnio ir nuoseklaus, vieningo mobingo apibrėžimo teisės aktuose. Taip pat tikino, jog priimti teisinius sprendimus remiantis vien anoniminiais pranešimais sudėtinga, tad dar kartą ragino apie darbe patiriamo tyčinio engimo, spaudimo atvejus išdrįsti kalbėti visus medicinos darbuotojus.

Akcijos dalyviai ragino priimti Darbo kodekso pataisas, teisės aktuose numatyti ne tik aiškias mobingo sąvokas, apibrėžimus, bet ir konkrečius veiksmus bei atsakomybę už tai.

Teisėsauga šiuo metu aiškinasi prieš kelias savaites nusižudžiusios Respublikinėje Šiaulių ligoninėse dirbusios jaunos medikės mirties aplinkybes. Anot žiniasklaidos, nelaimė galėjo įvykti dėl mobingo darbo vietoje.

Gydymo įstaigos atstovai teigė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre nuo 2014 metų rugpjūčio dirbusi anesteziologė-reanimatologė buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus pažeidimo gegužės 6 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Raut su visom šaknim

Visą šutvę reiktų nušalint, kol vyks tyrimas, bet kam tie parankiniai reikalingi jeigu vykdo drakono valią, bet drakonas tik lojalius ir pasirenka... be pabaigos

Vadovas

Neturėjo atleisti reanimatologo karantino metu! Ir neturėjo pasiduoti skyriaus vedėjų intrigoms! Dabar tai išeina,kad mobingui pritarė

Hmm

Jauni tai gerai bet kad pas tuos jaunus dažniausiai žmoniškumas dingęs visiems laikams. Sęniai tai dar buvusios sovietinės mokyklos sukirpimo kai vienas kitam buvo draugas, bičiulis brolis:D)ir nors retkarčiais išgirsta ligonių balsą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS