Sveikatos ekspertai Vyriausybei siūlo tobulinti COVID-19 testavimo metodiką | kl.lt

SVEIKATOS EKSPERTAI VYRIAUSYBEI SIŪLO TOBULINTI COVID-19 TESTAVIMO METODIKĄ

  • 7

Sveikatos ekspertų taryba siūlo Vyriausybei ankstinti COVID-19 diagnostiką bei užtikrinti ankstyvą susirgusių asmenų izoliaciją.

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius sako, kad tam padėtų pokyčiai testavimo metodikoje.

„Norint tai pasiekti, siūloma keisti testavimo eiliškumą ir simptominius asmenis pirmiausia testuoti greitaisiais antigenų testais (AGT) ir užtikrinti ankstyvą tokių asmenų ištyrimą bei vykdyti aktyvią informavimo kampaniją“, – feisbuke šeštadienį rašė taryboje esantis V. Kasiulevičius.

Šiuos pasiūlymus ekspertai šeštadienį aptarė su premjere Ingrida Šimonyte, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir kitais ministerijos atstovais.

Grupės nariai Vyriausybei taip pat siūlo testuoti prevenciškai, siekiant užtikrinti rizikos (gydymo, slaugos ir globos) institucijų ir pažeidžiamiausių asmenų apsaugą, infekcijos sklaidos mažinimą tarp pedagogų ir verslo aplinkoje.

Pasak V. Kasiulevičiaus, tam būtina reguliariai prevenciškai testuoti visus imuniteto koronavirusui neturinčius asmenis bei optimizuoti testavimo pajėgumus – diegti testavimą greitaisiais antigenų testais vietoje bei automatizuotas jų ir PGR sistemas.

„Norėdami paskatinti masinį greitųjų naudojimą, turime ne medicinos darbuotojus apmokyti savarankiškai paimti tepinėlį. Būtina supaprastinti AGT licencijavimą bei tyrimų rezultatų įkėlimą“, – teigė gydytojas.

Pasak jo, taip pat būtina suformuoti mobilias testavimo-izoliavimo komandas, kuriuos pasitelkusios standartizuotą algoritmą bei pasinaudodamos naujomis testavimo galimybėmis, vykdytų židinių kontrolę.

Be kita ko, ekspertai siūlo sekti viruso atmainų atsiradimą ir plėtrą. Tam, pasak V. Kasiulevičiaus, būtina įkurti Lietuvos sekoskaitos konsorciumą bei atlikti nuolatinę bent 1 proc. teigiamų koronaviruso ėminių sekoskaitą.

V. Kasiulevičiaus teigimu, susitikime diskutuota ir apie imuniteto pasų sistemos sukūrimą.

Sveikatos ekspertų taryba pataria Vyriausybei dėl COVID-19 valdymo priemonių, tokia taryba veikia ir prie Prezidentūros. Kai kurie ekspertai dirba abiejose tarybose.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

juk

tokie cinisko zvilgsnio typeliai ireminti ko gero sorosgeic kompaniju ir naikina tautas savo gerais patarimais?...

OB

Iš komantaru matyti, kad Klaipedoje didžiausias visokių vatniku, tiesiog kaip virusą platinanciu nepasitikėjimą ir kursinima, telkinys. Ei, redaktor, daryk ką nors.

Anonimas

Reikia nešioti iš karto tris kaukes. Labai padeda nuo koronoviruso. Triguba filtracija, taip sakant. Ir trigubas pelniukas su procentais kai kam į kišenę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS