Prasideda žemaitukų žygis per Lietuvą | kl.lt

PRASIDEDA ŽEMAITUKŲ ŽYGIS PER LIETUVĄ

Penktadienį Šventojoje, pajūryje, prasidės istorinis žygis žemaitukų žirgais apie Lietuvą – „ Žemė-žmogus-žirgas“ .

Dešimt žygeivių su 12 žirgų per penkias savaites ketina apkeliauti aplink Lietuvą. Bus aplankyti visi etnografiniai regionai, taip parodant pagarbą kiekvieno regiono kultūriniam ir istoriniam palikimui.

Žemaitukų arklių augintojų asociacijos rengiamas žygis skiriamas Etnografinių regionų metams, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui ir Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms metinėms paminėti, taip pat buvusiems 1935 ir 1975 metų žygiams atminti.

Žygio dalyviai jos palei sieną arčiausiai esančiais keliukais, dalis maršruto nusidrieks ir per Latviją. Bus keliamasi per Ventos upę, kurią reikės įveikti ne tik žirgais, bet ir karieta. Keliautojai aplankys Žagarę, Didžiasalį, Medininkus, Eišiškes, ties Druskininkais ir Jurbarku kirs Nemuną, aplankys Ožkinių kaimą šalia Punsko. Žygio pabaigoje bus keliamasi iš Uostadvario į Nidą, nuo Klaipėdos iki Šventosios jojama pajūriu.

Žygio pabaiga numatyta spalio 10 dieną Šventojoje. Ilgesnių sustojimų vietose rugsėjo 13., 20, 27 ir spalio 4 dienomis bus organizuojami etnokultūriniai renginiai, susitikimai su vietinėmis bendruomenėmis, rengiamos naktigonės su dainomis, pokalbiais.

Per žygį 1935 metais raitelis Vaclovas Smalys nujojo 1500 kilometrų. 1975-aisiais Lietuvos žemdirbystės instituto direktorius bei mokslo darbuotojas Petras Vasinauskas  ir žurnalistas Vladas Vaicekauskas vežimu įveikė 1501 kilometrą. Šiemet planuojama įveikti daugiau kaip 1700 kilometrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kepalušai

Kas per kepalušai jų?Kas tokius sugalvojo, kas per skurdžiai tie lietuviai..Gėdos nedarykit...

tai

samoningai pasamdyti /bezdelnikai/ kad nukreipt esmines problemas ir parodyti kokie /mes/ patriotiniai/ bezdunai.....

Tikri žemaite

by tik triukšmas ka žemaite o kuomet rek del Lietuvos problemu pasireikštie - ded i krumus i sėd tyliai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS