Izraelyje užstrigusius lietuvius šokiruoja nežinomybė – Lietuvos institucijos paliko likimo valiai? | kl.lt

IZRAELYJE UŽSTRIGUSIUS LIETUVIUS ŠOKIRUOJA NEŽINOMYBĖ – LIETUVOS INSTITUCIJOS PALIKO LIKIMO VALIAI?

Jiezno klebonas generalvikaras Rolandas Bičkauskas su 40 piligrimų užstrigo Izraelyje, kuriame paskelbta karo padėtis. Po savaitės viešnagės jų skrydis buvo numatytas šeštadienį, tačiau tądien į šalį įsiveržus „Hamas“ kovotojams, lietuvių skrydis buvo atšauktas.

Turėjo išskristi vakar

Klebonas teigė, kad jis ir piligrimai yra toliau nuo karo veiksmų, fiziškai jaučiasi saugūs, tačiau žmones kamuoja nežinomybė, kada pavyks grįžti namo, ir kaip viskas klostysis su jų saugumu. 

„Esu atvykęs su 40 piligrimų. Didesnė jų dalis – vyresnio amžiaus žmonės. Yra vienas trylikos metų paauglys. Mūsų tokia grupė. Lankėme šventas vietas. Šeštadienį po pietų turėjome išskristi. Prasidėjo karas. „Wizair“ net neišsiuntė lėktuvo iš Vilniaus į mūsų pusę. Buvome nuvykę į oro uostą. Ten mums buvo pranešta, kad jie nieko negali padaryti. Avialinijom yra viskas uždaryta. Leido pakilti tik kai kuriems lėktuvams, kurie buvo anksčiau atvykę. Tolimųjų skrydžių. Sustojom. Ieškojome viešbučio. Buvo labai sunku surasti. Perpildyti visi. Tel Avive negavom. Dabar esame apsistoję Betliejuje. 80 km nuo Tel Avivo”, –  pasakojo klebonas.

Tiesiogiai nei jis, nei piligriminė jo vadovaujama grupė karo veiksmų nematė. „Mums apie juos buvo pranešta. Iš žiniasklaidos daugiau sužinojome, kas vyksta. Viena gidė, kuri mus palydėjo iki oro uosto… Kai negavome vietos viešbutyje ir išvažiavome, atsiuntė nuotraukas. Ji važiavo namo, gyvena prie Tel Avivo, Kilo apšaudymas, dvi mašinos apšaudytos buvo. Ji nepateko į apšaudymo, Laimei, jai nieko neatsitiko. Sakė, gerai, kad mes išvažiavome. Kas žino, gal būtume mes patekę į apšaudymą“, –  svarstė R. Bičkauskas.

Izraelyje įstrigusių piligrimų grupė. / Kun. R. Bičkausko nuotr. 

Didžiausia problema yra ta, kad žmonės yra nežinomybėje.

Jis pasakojo, kad Betliejuje, kur šiuo metu yra apsistoję, yra ramu. „Gyvenimas bėga savo vaga. Žmonės vaikšto, nėra komendanto valandos. Nieko čia nėra. Ramu. Bet didžiausia problema yra ta, kad žmonės yra nežinomybėje. Yra atsiradusi baimė. Užsiregistravome į Lietuvos ambasadą. Visa grupė užregistruota. Kalbėjomės su ambasados atstove. Nieko gero mums nežada. Pasibandykite patys kažkaip. Tuo tarpu sutinkame lenkų grupę mūsų viešbutyje, sakė jų vyriausybė sprendžia tą klausimą. Siunčia atskirus lėktuvus, kad išgabentų lenkų piliečius. Ir rumunai, ukrainiečiai. O iš mūsų šalies nėra jokių pažadų. Neaišku, gal rytoj, gal poryt. O žmonės natūraliai klausia, ką jiems daryti. Ačiū Dievui, turime stogą virš galvos. Tik nežinomybė labai kamuoja“, – neslėpė klebonas.

Skrydis – po tūkstantį eurų

Lietuvos žydų bendruomenė savo feisbuko puslapyje pasidalijo informacija, kad pirmadienį 4 val. iš Izraelio į Lietuvą išskrenda lėktuvas, „kuris parskraidins negalinčius grįžti“. Norintys skristi turi kreiptis tel. nr. +37068616336.

Feisbuko grupės „Lietuvos žydų bendruomenė“ ekrano nuotr. 

Šią informaciją, pasirodo turi ir klebonas. „Paskambinome, sako, vienam asmeniui – tūkstantis eurų. Įsivaizduokite, mūsų yra 41 žmogus. Turėtume sumokėti 41 tūkst. eurų. Galime susimokėti, bet protingą kainą. Be to, pritrūkome aiškumo“, – sakė dvasininkas.

Portalas kauno.diena.lt bandė su vežėjais susisiekti jų nurodytais kontaktais, tačiau niekas neatsiliepė. 

Klebonas minėjo, kad tarp piligrimų „tiesioginės panikos nėra, bet žmonės yra įsitempę“. „Kartais pratrūksta truputėlį. Aš kaip kunigas bendrauju. Pašnekėkim, sakau. Mes esame gyvi, mums nieko neatsitiko. Guodi žmones, kita vertus, negaliu jiems nieko pažadėti. Kai neturi informacijos.. Nežinomybė labiausiai žudo. Kiti dar siunčiu įvairius vaizdelius, kur kiek nužudė. Papildomai krauna žmonėms. Užsienio reikalų ministerija irgi nelabai… Nu tai bus pirmadienis pažiūrėsim… Nieko mes nežinom. Laukit, laukit ir taip toliau. Pasakytų: mes išspręsime problemą. Pasitikėkite mumis, darom. Kažkaip kitaip jaustumėmės. O čia dabar... Jūs patys bandykite kaip nors. Pažiūrėsime, gal kaip nors. Mes, kai pasakėme, kad lenkus veža… Gal jūs pasiprašykite, gal jus priims… Palaukit! Jeigu jūs diplomatiniais keliais tai darote, kodėl nesusisiekiate su užsienio šalių ministerijomis, ambasadoriais ir ta linija pasakykit: paimkite mūsų žmones! O dabar – patys prašykitės!“ – greitakalbe pylė R. Bičkauskas.

Ieško galimybių

Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius išplatino pranešimą, kad „LR Vyriausybės kanceliarijos Nacionalinis krizių valdymo centras informuoja, kad aktyviai ieško galimybių kuo skubiau grįžti namo Lietuvos piliečiams, šiuo metu negalintiems išvykti iš Izraelio“.

 

 

„NKVC pažymi, kad tariamasi dėl galimybių tiek su tarptautiniais partneriais, tiek su privačiomis oro vežėjų kompanijomis, kad Tel Avivo oro uoste užstrigę Lietuvos piliečiai turėtų galimybę kuo greičiau grįžti į Lietuvą. NKVC duomenimis, sunkumų kyla lietuviams, kurių lėktuvas į Vilnių buvo atšauktas vakar. Šiandien skrydis į Tel Avivą įvyko, tikimasi, kad juo iš Izraelio grįš dalis keliautojų, turinčių bilietus į reguliarų reisą“, - teigiama pranešime.

Sakinį pranešime, kad „NKVC ir LR Užsienio reikalų ministerija palaiko glaudų ryšį su Tel Avive esančiais Lietuvos piliečiais“  R. Bičkauskas pakomentavo taip: „Nieko URM nepalaiko. Mes asmeniškai nesame iš gavę jokios žinutės. Vienai moteriai pasakė, kad „mes jums padėsime“, bet kaip padės, kas padės – neaišku. Aš esu grupės vadovas kaip dvasinis palydėtojas. Su manimi niekas nesusisiekė“.

 

Rekomendacija – susilaikyti nuo kelionių

URM yra išplatinusi informaciją, kad Hamas teroristinei grupuotei pradėjus teroristines atakas prieš Izraelį, įsiveržus į šalies teritoriją ir vykdant teroro aktus, ir Izraeliui paskelbus karo padėtį, bendra ministerijos rekomendacija Lietuvos piliečiams – įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį (ir Palestiną), tačiau saugumo situacija šalyje kinta labai greitai, todėl būtina nuolat sekti informaciją ir būti budriems.

Ministerija taip pat primygtinai rekomenduoja nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas. „Šiuo metu ypač įtempta situacija yra pasienyje su Gazos ruožu, Jeruzalėje, Vakarų Krante, taip pat Izraelio šiaurėje esančiose Golano aukštumose bei pasienyje su Libanu, Jenino, Nabluso bei Hebrono regionuose Palestinoje.

Šiuo metu jau esantiems Izraelyje ar Palestinoje, patariama būti ypatingai budriems, imtis visų atsargumo priemonių, sekiti oficialią institucijų informaciją, laikytis vietos valdžios institucijų nurodymų, būtinai susižinoti artimiausios slėptuvės vietą. Taip pat rekomenduoja stebėti oro uostų informaciją. Daug oro linijų/ skrydžių kompanijų jau atšaukė skrydžius į/iš Izraelio, todėl susisiekimas su Izraeliu yra apribotas.

„Jei šiuo metu esate Izraelyje arba Palestinoje ar vis tik ketinate ten keliauti, prašome nedelsiant užsiregistruoti adresu https://keliauk.urm.lt/keliones-registracijos-forma, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti dėl konsulinės pagalbos. Prireikus konsulinės pagalbos, prašome kreiptis į Lietuvos ambasadą Izraelio Valstybėje tel. +972 3 6958 685 ar el. pašto adresais amb.il@urm.lt, consul.il@urm.lt.Taip pat primename, kad Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt“, - nurodo URM ir rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus, esant krizinei situacijai užsienio šalyje. IOS: https://goo.gl/dOxeli; Android: https://goo.gl/rPwrfx; Bendra nuoroda: http://onelink.to/epmjp5.

GALERIJA

  • Izraelyje užstrigusius lietuvius šokiruoja nežinomybė – Lietuvos institucijos paliko likimo valiai?
Rašyti komentarą
Komentarai (94)

Susvinke konservai

Dar vienas pavyzdys kaip sitai "vyriausybei" rupi Lietuvos zmones ir kokiame lygyje musu sauga. Bardakas.

m

Tai jau tikrai keistai atrdo Lietuvos ambasada Izraelyje,kai leido sau šeštadienį sekmadienį nedirbti karo atveju,Žinoma jei čia reikėtų aptarnauti turistaujančius politikus vaizdelis būtų kitas,Atrodo Lansbergis tik tam ir pristeigė dar daugiau ambasadų Singapūre,Australijoje ,kad ten nukeliavus būtų kas aptarnauja naujus Lietuvos ponus,Pavyzdys Ž.Povilionis ,specialistas apie Kubos mafija ,su sekančia žmona susituokė Vokietijos ambasadoje,kad reikšmingesnis sau atrodytų .

ui reiskiu gilu susirupinima

landzbergistanas vagiu ir pedofilu krastas ,pasirupina tik savais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS