Tautinių mažumų vaikams – daugiau valandų ugdymui lietuvių kalba | kl.lt

TAUTINIŲ MAŽUMŲ VAIKAMS – DAUGIAU VALANDŲ UGDYMUI LIETUVIŲ KALBA

  • 7

Nuo rugsėjo tautinių mažumų vaikams ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse bus sustiprintas ugdymas lietuvių kalba, antradienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Ministrės Jurgitos Šiugždinienės pasirašyti Priešmokyklinio ugdymo programos pakeitimai numato, kad  ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams, ugdomiems daželiuose ir mokyklose tautinės mažumos kalba, turės būti skiriamos ne mažiau kaip 5 valandos per savaitę ugdymui lietuvių kalba.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams iki šiol tokia nuostata nebuvo taikoma, o priešmokyklinėms grupėms prisidės dar 1 valanda prie dabar skiriamų 4 valandų.

Ši nuostata jau anksčiau buvo įteisinta ir Švietimo įstatyme.

„Visiems vaikams turi būti sudarytos vienodos galimybės iki mokyklos lankymo pradžios taip išmokti lietuvių kalbą, kad mokykloje nebekiltų dėl to problemų, vaikai galėtų sklandžiau ir be streso pradėti mokytis“, – sako J. Šiugždinienė.

Visiems vaikams turi būti sudarytos vienodos galimybės iki mokyklos lankymo pradžios taip išmokti lietuvių kalbą, kad mokykloje nebekiltų dėl to problemų.

Papildomoms  lietuvių kalbos valandoms finansuoti ministerija skyrė 0,4 mln. eurų. Už šias lėšas numatoma sudaryti finansines galimybes tautinių mažumų mokykloms, vykdančioms ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, įsteigti papildomus mokytojų, padėsiančių vaikams mokytis lietuvių kalbos, etatus.

Vaikus ugdyti lietuvių kalba galės lietuvių kalbos, pradinio ugdymo mokytojai ar priešmokyklinio ugdymo pedagogai, ikimokyklinio ugdymo auklėtojai.

Ministerija taip pat informuoja, jog yra parengusi tris šios srities kvalifikacijos tobulinimo programas ir kviečia savivaldybių švietimo centrus ir pedagogų rengimo centrus organizuoti mokymus pedagogams, kurie norėtų pasitobulinti ankstyvojo lietuvių kalbos ugdymo metodus.

Parengta ir metodinė medžiaga mokantis dviejų kalbų, patarimai, kaip antros kalbos mokyti smagiai, įdomiai per įvairias kasdienes veiklas, kaip pedagogams bendradarbiauti su tėvais.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

> anonimas

Ir vėl Anonimui netradicinės orientacijos karštinės priepuolis

Anonimas

yra lt mazuma tai zemaiciai kuriu zemes uzgrobe litovcai

Burzuazinis nacionalistas

Lietuvoje nera jokiu tautiniu mazumu. Yra Lietuvos pilieciai, kuriu teises ir pareigos parasytos Konstitucijoje. Visokias "konvencijas" i siukslyna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS