Teisingumo ministerija skelbia pretendentų į Strasbūro teismą atranką | kl.lt

TEISINGUMO MINISTERIJA SKELBIA PRETENDENTŲ Į STRASBŪRO TEISMĄ ATRANKĄ

Teisingumo ministerija (TM) pirmadienį paskelbė Lietuvos pretendentų į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) atranką.

Remiantis Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, teisėjus nuo kiekvienos valstybės renka Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja iš trijų kandidatų sąrašo, kurį pateikia atitinkama valstybė.

Kaip nurodoma TM pranešime, valstybės teikiami kandidatai į EŽTT teisėjus turi atitikti jiems keliamus reikalavimus, tai yra – būti aukštos moralės, turėti reikiamą kvalifikaciją, gerai mokėti vieną iš Europos Tarybos oficialių kalbų, anglų arba prancūzų.

Nacionalinė procedūra pradedama nuo premjero potvarkiu sudaromos darbo grupės pretendentų į EŽTT teisėjus atrankai organizuoti. Darbo grupė pateiks trijų geriausiai įvertintų trijų pretendentų į EŽTT teisėjus kandidatūras ir sudarytą pretendentų eiliškumo sąrašą.

Premjeras kandidatų sąrašą teikia prezidentui, kuris dekretu teiks tris Lietuvos kandidatus iš pateikto sąrašo į EŽTT teisėjo nuo Lietuvos pareigas.

Asmenys, norintys dalyvauti atrankoje, iki gegužės 5 dienos turi pateikti paraišką dalyvauti atrankoje, t. y. rašytinį prašymą, gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką.

Taip pat norintieji dalyvauti atrankoje ne vėliau kaip atrankos pokalbio dieną turi pateikti vienos Europos Tarybos oficialios kalbos mokėjimą C1 lygiu ir kitos Europos Tarybos oficialios kalbos mokėjimą A2 lygiu patvirtinančias pažymas.  

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra įkurtas pagal 1950 metais pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Teisme yra tiek teisėjų, kiek ir valstybių-konvencijos dalyvių, tačiau teisėjai dirba savo vardu, jie savo šaliai neatstovauja, savo veikloje yra nepriklausomi ir nešališki.

Teisėjus renka Parlamentinė Asamblėja iš trijų šalies pateiktų kandidatų sąrašo devynerių metų kadencijai. Teismą sudaro penki skyriai, kurių sudėtis nustatoma trejiems metams, atsižvelgiant į geografinį, lyčių atstovavimo bei skirtingų šalių narių teisės sistemų atstovavimo proporcingumą.

Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju nuo Lietuvos nuo 1994 metų birželio mėnesio iki 2004 metų, dvi kadencijas, buvo Pranas Kūris, nuo 2004 metų lapkričio – Danutė Jočienė, o nuo 2013 metų lapkričio Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjo pareigas eina Egidijus Kūris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS