Teismas dėl J.Miliaus atleidimo vėl kreipėsi į Konstitucinį Teismą | kl.lt

TEISMAS DĖL J.MILIAUS ATLEIDIMO VĖL KREIPĖSI Į KONSTITUCINĮ TEISMĄ

  • 2

2016-ųjų Vyriausybės sprendimo dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus atleidimo teisėtumą nagrinėjantis teismas nusprendė dar kartą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

Toks Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimas priimtas penktadienį, BNS patvirtino teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

LVAT teigimu, siekiant priimti sprendimą dėl J. Miliaus skundo pirmiausiai reikia įvertinti Vyriausybės nepritarimo jo ataskaitai pagrįstumą, tačiau jos paaiškinimuose nėra konkrečių pagrindų, kodėl nutarta nepritarti ataskaitai.

„Nurodytas argumentas, jog ataskaita buvo vertinama ir kitos turimos informacijos ir dokumentų kontekste, aiškiai nenurodant, kokių būtent dokumentų turinys buvo vertinamas kartu ir kas konkrečiai sudarė pagrindą spręsti dėl nepritarimo ataskaitai – taip pat neleidžia nustatyti nepritarimo pagrindų“, – rašoma LVAT nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad Vyriausybės pasitarime nepritarta ataskaitai, o posėdyje priimtas sprendimas dėl pareiškėjo atleidimo iš pareigų patvirtina tik Vyriausybės sprendimą, tačiau ne argumentus, kuriais remiantis šis sprendimas priimtas.

LVAT buvo įpareigojęs Vyriausybę pateikti papildomus paaiškinimus, nurodant konkrečius J. MIliaus veiklos ataskaitos trūkumus, dėl kurių Vyriausybė nusprendė jai nepritarti ir atleisti J. Milių.

Vyriausybė teismui išskyrė bendrovę „Judex“ – ji nurodė, kad nors šioje įmonėje buvo atlikta daugiau patikrinimų nei vidutiniškai kitose įmonėse, jos vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nebuvo taikytos administracinės nuobaudos.

Vyriausybė taip pat nurodė, jog J. Miliui buvo žinomos „Judex“ kilusios problemos Rusijos rinkoje ir jas J. Milius bandė spręsti, dėl ko jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

„Aiškūs pagrindai, kuriais remiantis nuspręsta nepritarti VMVT vadovo ataskaitai, vis tiek nebuvo išskirti (...). Negalint apibrėžti nepritarimo ataskaitai pagrindų, neįmanoma atlikti Vyriausybės nepritarimo teisinės patikros, todėl negalima daryti išvados, kad ataskaitai nepritarta pagrįstai“, – rašoma nutartyje.

LVAT taip pat nurodė, jog Vyriausybės pozicija, kad vertinant ataskaitą buvo remiamasi ir įslaptinta STT medžiaga, buvo suformuota tik prasidėjus teisminiam procesui.

Teisėjų kolegijai kilo abejonių, ar atleidimą nepritarus pareigūno veiklos ataskaitai  numatantis Vyriausybės įstatymas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam visų asmenų lygybės prieš įstatymą principui.

Anot LVAT, kitiems valstybės tarnautojams, netgi įstaigų vadovams (ne Vyriausybės) taikomos Valstybės tarnybos įstatymo, Vidaus tarnybos statuto ir kitų teisės aktų nuostatos – pagal jas vertinamas pažeidimo sunkumas, jo sukeltos neigiamos pasekmės, asmens kaltės forma ir laipsnis, jo atsakomybę sunkinančios ir lengvinančios aplinkybės.

Dėl šios priežasties, LVAT vertinimu, Vyriausybės įstaigų, kokia yra ir VMVT, vadovai atsiduria nepalankesnėje padėtyje negu kiti valstybės tarnautojai. Vyriausybės įstaigos vadovas tarnybinio ginčo kontekste laikomas silpnesniąja santykių šalimi, teigia teisėjai.

Tai antras kartas, kai dėl J. Miliaus atleidimo prašoma KT išaiškinimo. 2017-ųjų balandį prašymą buvo pateikęs Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), kuriam buvo kilę abejonių dėl to, kad sprendimas dėl atleidimo priimtas „nesant Vyriausybės posėdyje visų Vyriausybės narių daugumos priimto ir oficialiai paskelbto nutarimo dėl nepritarimo Vyriausybės įstaigos vadovo veiklos ataskaitai“.

KT pernai kovą konstatavo, kad Vyriausybės 2016 nutarimas dėl J. Miliaus atleidimo iš VMVT direktoriaus pareigų neprieštarauja Konstitucijai, tačiau nevertino, ar Vyriausybė pagrįstai nepritarė jo ataskaitai. Anot KT, tą ištirti turėtų J. Miliaus atleidimo bylą nagrinėjantis teismas.

VAAT atnaujinęs bylos nagrinėjamą birželį atmetė J. Miliaus skundą ir paskelbė, kad jo atleidimas buvo teisėtas. Pastarasis sprendimą apskundė LVAT teigdamas, kad teismas netyrė ir nesuformavo savo pozicijos dėl Vyriausybės sprendimo nepritarti veikos ataskaitai pagrįstumo.

J.Milius bylinėjasi su Vyriausybe ir Veterinarijos tarnyba dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo. Buvęs įstaigos vadovas prašė panaikinti nutarimą, kuriuo jis atleistas iš pereigų, grąžinti jį į darbą ir sumokėti vidutinį atlyginimą už laiką, kurį jis bus atleistas.

Teisėsauga J. Miliui yra pateikusi įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Specialiųjų tyrimų tarnyba tiria įtarimus, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, jog ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Ikiteisminis tyrimas dar vyksta.

J. Milius savo kaltę neigia.

Šiuo metu VMVT vadovauja Darius Remeika.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Atrodo

Man tai labai sukto nesaziningo zmogelio isvaizda

mius

Bus gražintas į Pareigas 2028 metais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS