Teismas ėmėsi K. Tubio skundo dėl registracijos rinkimuose panaikinimo | kl.lt

TEISMAS ĖMĖSI K. TUBIO SKUNDO DĖL REGISTRACIJOS RINKIMUOSE PANAIKINIMO

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė nagrinėti Kęstučio Tubio skundą dėl jo registracijos Anykščių mero rinkimuose panaikinimo.

Teismo posėdis numatomas kovo 14 dieną, byla bus nagrinėjama žodinio proceso tvarka, penktadienį pranešė teismas.

Anykščiuose pirmaujantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas K. Tubis teismui apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą pašalinti jį iš mero rinkimų.

VRK tokį sprendimą priėmė gavusi Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam K. Tubiui draudimas dirbti valstybės tarnyboje apima ir renkamas pareigas.

VRK vadovė Jolanta Petkevičienė tuomet žurnalistams teigė, jog antrojo turo Anykščiuose dalyviai paaiškės po LVAT sprendimo, tačiau teismo posėdis vyks antradienį – pirmąją išankstinio balsavimo dieną.

Pagal dabartinį VRK sprendimą, pašalinus K. Tubį iš rinkimų antrajame ture turėtų rungtis antroje ir trečioje vietoje likę kandidatai – į antrąjį turą perėjęs socialdemokratas Dainius Žiogelis ir po brūkšnio likęs dabartinis meras, konservatorius Sigutis Obelevičius.

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė teigia, kad išankstiniam balsavimui bus teikiamas biuletenis pagal dabartinį komisijos sprendimą – be K. Tubio.

„VRK sprendimas galioja“ – BNS sakė I. Ramanavičienė.

K. Tubis su 29,39 proc. balsų Anykščių mero rinkimuose pirmavo, aplenkdamas socialdemokratų kandidatą D. Žiogelį – už pastarąjį balsavo 19,45 proc. rinkėjų. Trečioje vietoje Anykščiuose su 18,63 proc. balsų liko dabartinis meras konservatorius S. Obelevičius.

Buvęs Anykščių rajono meras K. Tubis vasario pradžioje Panevėžio apygardos teismo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu. Jam skirta beveik 10 tūkst. eurų bauda, taip pat atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

VRK kreipėsi į teismą su klausimu, ar K. Tubiui atimta teisė dirbti ir valstybės tarnyboje ir valstybės politiku, ar tik valstybės tarnyboje, ir prieš pat rinkimus praėjusį penktadienį gavo Panevėžio atsakymą, kad nuosprendyje įvardintas draudimas apima ir renkamas pareigas.

Teismas kovo 3 dienos atsakyme VRK nurodė, kad spręsdamas baudžiamojo poveikio priemonės skyrimo klausimą vadovavosi valstybės tarnautojo sąvoka, įtvirtinta Baudžiamojo kodekso straipsniu dėl nusikaltimo valstybės tarnybai.

Pasak teismo, šiame straipsnyje nurodyti valstybės tarnautojai „yra valstybės politikai, valstybės pareigūnai, teisėjai, valstybės tarnautojai pagal Valstybės tarnybos įstatymą ir kiti asmenys, kurie atlieka valdžios atstovo funkcijas arba turi administracinius įgaliojimus, taip pat oficialūs kandidatai į šias pareigas“.

Merų rinkimų antrasis turas vyks kovo 19 dieną, išankstinis balsavimas prasideda nuo kovo 14 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS