Teismas įpareigojo VRK iš naujo organizuoti Visagino savivaldybės mero rinkimų antrąjį turą | kl.lt

TEISMAS ĮPAREIGOJO VRK IŠ NAUJO ORGANIZUOTI VISAGINO SAVIVALDYBĖS MERO RINKIMŲ ANTRĄJĮ TURĄ

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį tenkino buvusios kandidatės į Visagino meres Dalios Štraupaitės skundą, kuriuo ši prašė panaikinti mero rinkimų antrojo turo rezultatus.

LVAT įpareigojo Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) iš naujo organizuoti rinkimų antrąjį turą.

D. Štraupaitė siekė naujų mero rinkimų Visagine, teigdama, kad jai nebuvo sudarytos lygios teisės dalyvauti rinkimuose.

LVAT nustatė, kad reikšmingą laiko tarpą, t. y. nuo kovo 9 dienos vakaro iki kovo 13 dienos vakaro D. Štraupaitės teisė dalyvauti rinkimų politinėje kampanijoje buvo apribota, pirmadienį pranešė teismas.

Sprendime LVAT pabrėžė, kad pakartotinio balsavimo apribotos D. Štraupaitės galimybės vykdyti agitaciją ir susiklosčiusi išskirtinė teisinė situacija „paneigia rinkimų sąžiningumą ir visavertį aktyviosios rinkimų teisės įgyvendinimo Visagino savivaldybės mero rinkimuose užtikrinimą, įvykusių rinkimų skaidrumą ir jų teisėtumą“.

Anot LVAT, konstitucinių rinkimų principų pažeidimai ir lygios kandidatų rinkimų teisės neužtikrinimas nagrinėjamu atveju sudarė prielaidas pagrįstai abejoti rinkimų Visagino savivaldybės mero rinkimuose rezultatų legitimumu ir teisėtumu.

LVAT teisėjų kolegija nusprendė, kad pakartotinių Visagino savivaldybės mero rinkimų metu nustatyti pažeidimai galėjo turėti reikšmingą įtaką rinkėjų apsisprendimui balsuoti už vieną ar kitą kandidatą, todėl nebuvo galima nustatyti tikrosios rinkėjų valios ir rinkimų rezultatų Visagino savivaldybės mero rinkimuose.

Todėl LVAT panaikino VRK sprendimo dalį dėl Visagino savivaldybės mero rinkimų rezultatų tvirtinimo ir nurodė, kad „tikslinga ir racionalu iš naujo organizuoti būtent pakartotinį balsavimą“.

Šiuo teismo sprendimu VRK įpareigojama iš naujo organizuoti pakartotinį balsavimą Visagino savivaldybės mero rinkimuose, organizuojant Visagino savivaldybės mero rinkimų antrą turą.

D. Štraupaitė jau po pirmojo turo buvo išbraukta iš rinkimų, Vyriausiajai rinkimų komisijai gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose. Dėl to VRK grąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Rinkimus Visagine laimėjo dabartinis savivaldybės vadovas, „valstiečių“ iškeltas Erlandas Galaguzas.

VRK laikinasis vadovas: Visagine bus kartojamas antrasis turas

Visagine bus pakartotas antrasis rinkimų turas pagal Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą, situaciją antradienį aptars Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), pirmadienį BNS sakė laikinasis jos vadovas Andrius Puksas.

Teismo sprendimus, aišku, vykdysim. Dar neaišku, ir kada tie rinkimai bus, matyt, VRK pasakys, kada jie turėtų vykti.

„Sprendime yra numatyta, kad (vyks – BNS) tik pakartotinis balsavimas mero rinkimuose, t. y. tas vadinamas antrasis turas ir tik vienmandatėje. Pačias detales aptarsime artimiausiame posėdyje, posėdis numatytas rytoj“, – pirmadienį BNS sakė A. Puksas.

Per posėdį antradienį VRK aptars pakartotinio balsavimo organizavimo Visagine klausimą, bus sprendžiama, kada šis balsavimas galėtų būti surengtas, BNS informavo komisija.

Antrajame rinkimų ture Visagine turėtų susirungti dabartinis savivaldybės vadovas, meru išrinktas „valstiečių“ atstovas Erlandas Galaguzas ir antra rinkimuose likusi „Laisvės ir teisingumo“ iškelta Dalia Štraupaitė.

E. Galaguzas apmaudžia vadina situaciją, kai dėl mero posto turės kovoti iš naujo

Visagino meru perrinktas dabartinis miesto vadovas „valstietis“ Erlandas Galaguzas apmaudžia vadina situaciją, kai po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo iš naujo turės kovoti dėl mero posto, bet neabejoja juos laimėsiantis dar kartą.

„Labai apmaudu, nes tikrai sąžiningai, skaidriai dalyvavau šiuose rinkimuose, bet tai jau atsitiko, pabūsim mūsų savivaldybė ir aš asmeniškai tokioj situacijoj, kuri kuria ir aiškinasi naujus įstatymus. Tikiuosi, kad sugebėsiu, ir net neabejoju, kad sugebėsiu paaiškinti, kad mūsų žmonės suprastų, kas atsitiko, kodėl tokie teismų sprendimai“, – BNS pirmadienį sakė E. Galaguzas.

„Teismo sprendimus, aišku, vykdysim. Dar neaišku, ir kada tie rinkimai bus, matyt, VRK pasakys, kada jie turėtų vykti. Nėra, kur dėtis, reikės ieškoti finansų ir spręsti šituos klausimus. Manau, kad Visaginas pakankamai išsilavinusių žmonių miestas, supras ir pasirinks tuos, kurie nėra teisti, ypač (būdami – BNS) mero pozicijoj, ir pasirinks teisingai. Laimėsim dar kartą“, – kalbėjo E. Galaguzas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pilietis

Labai gaila ką išdarinėja konservatoriai 33 metus su Lietuvos žmonėmis. Perėmę iš rusų galingą ekonominį potencialą, konservai viską ištaškė .Ar mes blogiau dirbame už vokietį ,prancūzą, ispaną ..? Kodėl 33 metai darbo užmokestis ir pensijos 2- 3 kartus mažesnės už Europą? Tik dėl konservatorių nusikalstamo vadovavimo. Mažeikių nafta ,Ignalinos elektrinė ,sugriauta ekonomika 2008 m, Snoro bankas, sugriauta prekyba su Kinija – tai nusikalstamo konservatorių susitarus su grybauskaite vadovavimo pasekmės. Dabar dar bruka narkotikus ir gėjus. Konservatoriai naikina Lietuvos ateitį. Tauta atsibuskite.

Susidaro toks įspūdis

kad Štraupaitė siekia Visagine įgyti įteisinto korumpuoto mero statusą........akiplėšiškai kalba apie teisingumą jos atžvilgiu, pati prieš kiek tai laiko paminusi tą teisingumą ir įstatymus.........

teismas

teisus ............. rinkimai niekad nesibaigs
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS