Teismas: Rusijos pilietis A. Diukovas į Lietuvą neįleistas teisėtai | kl.lt

TEISMAS: RUSIJOS PILIETIS A. DIUKOVAS Į LIETUVĄ NEĮLEISTAS TEISĖTAI

  • 0

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ketvirtadienį kaip nepagrįstą atmetė Rusijos piliečio Aleksandro Diukovo prašymą panaikinti Lietuvos pasieniečių sprendimą neįleisti jo į šalį ir panaikinti atitinkamą įrašą Vidaus reikalų ministerijos nacionaliniame registre.

Teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Pagrindinis motyvas - jis buvo įtrauktas į tą (nepageidaujamų asmenų - BNS) sąrašą. Pasieniečiai patikrino ir rado“, - sakė sprendimą priėmusi teisėja Irena Paulauskienė.

Teismas padarė išvadą, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės pareigūnė sprendimą uždrausti A.Diukovui atvykti į Lietuvą priėmė vadovaudamasi teisės aktų reikalavimais, pagal nustatytas procedūras ir remdamasi VSAT informacinės sistemos pateikta informacija, kad pareiškėjas Migracijos departamento šiemet gegužės 2 dieną priimtu sprendimu yra įtrauktas į nacionalinį sąrašą asmenų, kurių buvimas Lietuvoje yra nepageidaujamas.

„Sprendimas yra toks, koks yra, mes išnagrinėsime jį ir priimsime atitinkamą sprendimą. O šiaip konkrečiai, mano galva, su kaimynais turime gyventi draugiškai“, - žurnalistams po teismo posėdžio sakė A.Diukovo advokatas Petras Prijalgauskas.

A.Diukovas į Lietuvą neįleistas rugpjūtį, kai vyko pristatyti savo knygos „Holokausto išvakarėse“ vertimo į lietuvių kalbą.

Migracijos departamento atstovė spalį teismo posėdyje aiškino, kad A.Diukovui atvykti į Lietuvą uždrausta šių metų gegužės 2 dienos sprendimu, kuris priimtas atsižvelgiant į Valstybės saugumo departamento (VSD) raštą. Rusijos piliečiui, kaip keliančiam grėsmę vienos ar kelių ES šalių viešajai tvarkai, vidaus saugumui, visuomenės sveikatai, uždrausta į Lietuvą atvykti dešimt metų.

A.Diukovas rugpjūčio 13-osios vakarą atvyko į Vilniaus oro uostą, kad Lietuvoje dalyvautų savo knygos vertimo pristatyme, bet pasieniečiai kitos dienos rytą jį grąžino lėktuvo reisu į Maskvą.

Nors ir nedalyvaujant autoriui, rugpjūčio 14 dieną Vilniuje pristatyta A.Diukovo knyga „Holokausto išvakarėse“. Seimo narys istorikas Arvydas Anušauskas yra sakęs, kad į Lietuvą neįleistas Rusijos pilietis yra Rusijos specialiųjų tarnybų žmogus, savo leidiniais bandantis teisinti stalinistinio režimo nusikaltimus. A.Anušausko teigimu, knygoje „Holokausto išvakarėse“ pateikiami seniai žinomi dokumentai, tačiau jų interpretacijos yra nepagrįstos, siekiant pateisinti sovietų 1941 metų trėmimus ir kitas sovietines represijas prieš Lietuvos žmones.

„A.Diukovas yra įkūręs fondą istorijos revizijai, stalinizmo ir sovietmečio balinimui. Kas tą fondą finansuoja, jis, matyt, vienas žino. Mano galva, ten be specialiųjų tarnybų niekaip negali apsieiti“, - BNS yra sakęs A.Anušauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS