Teismas: turi būti galimybė surengti referendumą, net jei negalioja įstatymas | kl.lt

TEISMAS: TURI BŪTI GALIMYBĖ SURENGTI REFERENDUMĄ, NET JEI NEGALIOJA ĮSTATYMAS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nurodė, kad turi būti galimybė surengti referendumą, net jei ir negalioja Referendumo įstatymas.

LVAT panaikino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neišduoti referendumo parašų rinkimų lapų Zigmui Vaišvilai ir Nendrei Černiauskienei bei įpareigojo tai padaryti.

VRK tokį sprendimą buvo priėmusi, nes nuo liepos 1 dienos dėl Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo neteko galios Referendumo įstatymas, o Seimas per reguliavimui pataisyti duotą laiką nepriėmė naujo.

Konstitucinis Teismas pernai liepą paskelbė, kad Referendumo įstatymas pagal priėmimo tvarką prieštarauja Konstitucijai, nes turėjo būti priimtas kaip konstitucinis įstatymas.

Oficialų sprendimo paskelbimą KT atidėjo metams, tačiau Seimas per tą laiką nepriėmė naujo Referendumo įstatymo ir atėjus liepos 1 dienai senasis įstatymas dėl prieštaravimo Konstitucijai neteko galios.

Teisėjų kolegija pabrėžia, kad egzistuojančia teisės spraga negalima paneigti Konstitucijos ginamų ir saugomų vertybių.

Naujas konstitucinio Referendumo įstatymo projektas Seimui buvo pateiktas birželio 30 dieną, prieš pat nustojant galios senajam įstatymui.

LVAT nutartyje konstatavo, kad Referendumo įstatymui netekus galios, o Seimui nepriėmus naujo įstatymo, susidarė teisės spraga ir teisinio neapibrėžtumo situacija, ribojanti piliečių referendumo iniciatyvos teisę.

„Teisėjų kolegija pabrėžia, kad egzistuojančia teisės spraga negalima paneigti Konstitucijos ginamų ir saugomų vertybių“, – pažymėjo LVAT.

Todėl teisėjų kolegija, „vykdydama iš Konstitucijos kylančią pareigą ad hoc šalinti Konstitucijai prieštaraujančio teisinio reguliavimo spragas“, nusprendė taikyti Seime pateikto naujo Referendumo įstatymo projekto nuostatas, ir nurodė VRK išduoti iniciatoriams parašų rinkimo lapus.

„Džiaugiamės, kad LVAT išaiškino problemą ir įvykdė konstitucinę pareigą pašalinti atsiradusią teisinio reguliavimo spragą. VRK dėl teisinio neapibrėžtumo negalėjo priimti sprendimo jos kompetencijai priskirtais referendumo organizavimo ir vykdymo klausimais ir išduoti Piliečių referendumo iniciatyvinei grupei parašų rinkimo lapų“, – situaciją komentavo VRK vadovė Jolanta Petkevičienė.

Anot jos, teismui išaiškinus situaciją ir pašalinus teisės spragą, VRK yra pasirengusi vykdyti teismo sprendimą ir tęsti privalomojo referendumo organizavimo procedūras.

VRK pranešime nurodoma, kad parašų rinkimo lapai referendumo iniciatyvinei grupei bus išduoti liepos 21 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rasa

Puiku. Taip ir turi būti. Konstitucija šventa.

Nuomonė tokia mano.

Referendumas galėtu būti įpatingų atveju.O ne maršistams užsinorėjus savo sumanymus vykdyti.Tai yra dideli pinigai .Ir nereikia tokių orlauskų,celogfanų,kepenių ,gražulių visu norų pildymo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS