Trakų rajono savivaldybė ieško, kas už 665 tūkst. eurų sukurtų jausmomatį | kl.lt

TRAKŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ IEŠKO, KAS UŽ 665 TŪKST. EURŲ SUKURTŲ JAUSMOMATĮ

  • 2

Trakų rajono savivaldybės Pedagoginė psichologinė tarnyba ieško verslininkų arba mokslininkų, kurie sukurtų jausmų ir emocijų matavimo prietaisą – jausmomatį, skelbia LNK ir portalas 15min.lt. Projektui numatoma skirti 665 tūkst. eurų.

„Technologinė sistema taptų prevencine priemone itin dažniems savižudybių, alkoholizmo, depresijos ir smurto atvejams. Šiandienės pandemijos kontekste taip pat matome, kad emocines problemas identifikuojančių sprendimų poreikis – kaip niekada didelis“, – trečiadienį LNK žinioms atsiųstame komentare teigė tarnybos direktorė Ieva Jakonienė.

Pasak portalo 15min.lt, prie projekto taip pat prisidėjo Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Nurodoma, jog prietaisas įvertins ir atskirs ne mažiau kaip šešias emocijas, jos būtų nustatomos matuojant širdies ritmą, odos šilumą, kvėpavimą, raumenų dinamiką, garso vibracijas ar biolaukus. 

Tačiau psichologai šį projektą vertina kritiškai. Anot jų, biolauko matavimas nėra iki galo ištirtas.

„Kas kliūna už akių, tai žodis biolaukas. Mažai yra tyrimų, jie nėra metodologiškai tvarkingi ir dėl to mes sakome, kad tai yra toks pseudomokslas. Skirti didelę sumą pinigų dalykui, kuris nėra patvirtintas, yra abejotina. (...) Biolauką vargu ar pamatuosi“, – 15min.lt sakė psichologė, Vilniaus kolegijos lektorė Miglė Motiejūnė.

Skelbiama, jog prietaisą ketinama sukurti per 26 mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Manau

arba idiotai, arba aferistai tokius užsakymus daro. Normalūs žmonės, turintys smegenų, tokių š neužsakineja. Teisėsauga turėtų gerai pakratyti

Regina Budginaite

Skausmą išduoda akys, kvėpavimas, nuo to ir gal ir pradėkite

SUSIJUSIOS NAUJIENOS