Tvarumo įpročiai formuojami vaikystėje | kl.lt

TVARUMO ĮPROČIAI FORMUOJAMI VAIKYSTĖJE

  • 0

Didžioji dalis mūsų įpročių įgyjami anksti, todėl labai svarbu apie aplinkai ir žmonėms draugiško gyvenimo būdo naudą savo atžaloms pasakoti nuo pat mažų dienų. Vaikams sunkiau sukoncentruoti dėmesį, todėl edukaciją apie tvarumą itin naudinga paversti savotišku žaidimu kasdienėse veiklose, pavyzdžiui, keliaujant apsipirkti į parduotuvę.

„Mūsų veiksmai, kuriuos atliekame šiandien, daro didelę įtaką tam, kaip gyvensime rytoj. Todėl tvarumas – itin svarbi tema, apie kurią su vaikais reikia kalbėti nuo pat mažumės. Tai padės mažiesiems susiformuoti reikiamus įpročius, todėl ilgainiui vaikams tvarumas taps įprastu ir savaime suprantamu dalyku. Maisto prekių parduotuvė – puiki vieta, kurioje galima mokyti vaikus apie aplinkai ir žmonėms draugišką veiklą“, – sako tvarumo ekspertė Monika Urbelytė.

Suprasti tvarumo sąvoką

Geriausias būdas supažindinti vaikus su tvarumu – kalbėti apie pačią sąvoką, jos prasmę, tvarumo naudą ir kaip kiekvienas galime prisidėti prie aplinkai ir žmonėms draugiškesnės veiklos. Tvarumo temos svarbu nepamiršti ir apsiperkant maisto prekių parduotuvėje.

„Pirkdami maisto produktus vaikams papasakokite apie pakuotes – kuo popierinės skiriasi nuo plastikinių. Taip pat priėję prie kasdien vartojamų produktų, pavyzdžiui, tokių kaip pienas ar duona, paaiškinkite, kokie gamtiniai ir žmogiškieji ištekliai yra reikalingi jiems pagaminti. Nepamirškite atkreipti vaikų dėmesį į ekologiškus produktus, įvardykite juos kaip gerus tvarumo pavyzdžius. Svarbu neapkrauti vaikų dideliu informacijos kiekiu – patys klauskite, įtraukite juos į diskusiją, sužinokite, kaip jie supranta tvarumo sąvoką“, – pataria M. Urbelytė.

Būti pavyzdžiu

Mažiesiems didžiausią įspūdį daro jų tėvų pavyzdys. Pasak M. Urbelytės, svarbu ne tik kalbėti apie tvarumo naudą, bet ir patiems elgtis sąmoningai, priimti tvaresnius sprendimus, taip vaikai, tapę savarankiški, perims teigiamus įpročius.

„Vaikai yra labai pastabūs, todėl tikrai mato, kai jūsų veiksmai neatitinka žodžių. Jei norite suformuoti tinkamą požiūrį į tvarumą, svarbu rodyti pavyzdį. Matydami, kad jūs planuojate apsipirkimus, susidarote pirkinių sąrašą, įdėmiai skaitote produktų sudėtį, stengiatės mažinti išmetamo maisto kiekį, į parduotuvę keliaujate su daugkartinio naudojimo maišeliais, vengiate naudoti plastikinius maišelius sveriamiems produktams, vaikai pamažu perims šiuos įpročius“, – pataria tvarumo ekspertė.

Į parduotuvę – su vaikais

Vaikai gali daug išmokti kartu eidami apsipirkti į maisto prekių parduotuvę. Supažindinę vaikus su tvarumo sąvoka ir svarba, įtraukite juos į produktų paiešką ir pasirinkimą.

Mūsų veiksmai, kuriuos atliekame šiandien, daro didelę įtaką tam, kaip gyvensime rytoj.

„Paverskite apsipirkimą tvarių produktų „medžiokle“ – paprašykite, kad vaikai padėtų jums pasirinkti aplinkai ir žmonėms draugiškesnių produktų. Vaikai gali rinkti produktus, kurie yra be pakuotės arba supakuoti į aplinkai draugiškesnę pakuotę, atkreipti dėmesį į tam tikras etiketes ar lipdukus, atpažinti tvarumą reiškiančius pakuočių ženklus. Svarbu prieš apsiperkant sudaryti reikiamų produktų sąrašą ir jo laikytis“, – sako M. Urbelytė.

Taip pat nepamirškite papasakoti apie maisto švaistymo problemą ir kodėl tai neigiamai veikia aplinką. Teorinę dalį sustiprinkite veiksmais – parduotuvėje atidžiai rinkitės produktus, kad jų netektų išmesti.

Informaciją pateikti žaismingai

Didelis informacijos kiekis gali išvarginti vaikus ir sumažinti susidomėjimą tvarumo tema, todėl pasistenkite ją pateikti žaismingai ir įdomiai.

„Pavyzdžiui, apie daugkartinių maišelių naudą papasakokite surengdami jų puošybos dirbtuves. Pasiruoškite audiniams tinkamus žymeklius, dažus ir kartu su atžalomis puoškite daugkartinius maišelius. Vaikams bus ne tik smagu juos išmarginti savo piešiniais, bet ir papuoštus maišelius naudoti parduotuvėje“, – pasakoja M. Urbelytė.

Vaikai dažnai mėgsta varžytis, todėl skatinti domėtis aplinkai draugiškesne veikla galite ir išsikeldami iššūkius, pavyzdžiui, bent dvi savaites į parduotuvę eiti apsipirkti pėsčiomis, o ne važiuoti automobiliu.

Dėmesys pakuotėms

Dar vienas klausimas, kurį svarbu aptarti su vaikais, yra pakuotės ir jų perdirbimo galimybės. Pasikalbėkite apie tai, kaip gaminamos popierinės pakuotės ir kodėl jų perdirbimas gali padėti išsaugoti miškus.

Aptarkite iš skirtingų medžiagų pagamintų pakuočių irimo laiką, parduotuvėje su vaikais rinkitės tokius produktus, kurie supakuoti į tvaresnes pakuotes.

„Kai vaikai supras, kaip svarbu rinktis lengviau perdirbamas ir mažesnę žalą aplinkai darančias pakuotes, namuose jas kartu atsakingai išrūšiuokite. Paruoškite atskiras šiukšliadėžes plastiko, popieriaus, stiklo pakuotėms ir maisto atliekoms. Kartu su vaikais paruoškite paveikslėlius, tinkančius kiekvienai atliekų dėžei ir papuoškite jas“, – pataria tvarumo ekspertė M. Urbelytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS