Ugniagesiai švenčia profesinę šventę – Šv. Florijono dieną | kl.lt

UGNIAGESIAI ŠVENČIA PROFESINĘ ŠVENTĘ – ŠV. FLORIJONO DIENĄ

  • 1

Trečiadienį 2,7 tūkst. Lietuvos ugniagesių mini savo profesinę šventę, Šv. Florijono dieną.

„Kasdien rizikuodami savo gyvybe ir sveikata Jūs gesinate gaisrus, skubate į eismo įvykius ir likviduojate avarijų padarinius. Dėkoju Jums už tai, linkiu stiprios sveikatos ir ištvermės. Ir kuo mažiau ekstremalių situacijų!“ – ugniagesių bendruomenę pasveikino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Vidurdienį už ugniagesius gelbėtojus ir jų šeimas Vilniaus arkikatedroje bus aukojamos šv. Mišios, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Po jų Katedros aikštėje vyks Šv. Florijono dienos minėjimas. Iškilmingoje rikiuotėje dalyvaus 200 pareigūnų, atvykusių iš įvairių Lietuvos miestų. Už sąžiningą ir nepriekaištingą tarnybą, išgelbėtas gyvybes ir pasiaukojantį darbą bus apdovanoti labiausiai nusipelnę ugniagesiai gelbėtojai.

Katedros aikštėje tylos minute bus pagerbtas žuvusiųjų Ukrainos ugniagesių atminimas. Prie šio akcijos prisijungs ir Latvijos, Estijos bei Lenkijos ugniagesiai gelbėtojai. Aikštėje bus įrengta žuvusius ugniagesius simbolizuojanti šalmų ekspozicija.

Po šventinio minėjimo Katedros aikštėje įrengtoje ekspozicijoje gyventojai bus supažindinami, kaip pasirengti galimoms nelaimėms, kaip pasirūpinti gaisrine sauga. Taip pat vyks gaisrinės technikos ir įrangos pristatymas.

Specialiai įrengtose palapinėse gyventojams patars civilinės saugos ir valstybinės priešgaisrinės priežiūros specialistai, ugniagesiai gelbėtojai, Bendrojo pagalbos centro, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos, Gaisrinių tyrimų centro pareigūnai ir darbuotojai.

Gyventojai galės sužinoti, kaip rengiami ugniagesiai gelbėtojai, kaip nelaimės atveju skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112, kaip gesinti liepsnojantį aliejų, kurio jokiu būdu negalima gesinti vandeniu. Taip pat bus galima sužinoti, kaip veikia dūmų detektorius ir kur namuose jį būtina įsirengti.

Mažųjų renginio dalyvių lauks būsimųjų ugniagesių trasa, susitikimai su dviem bebriukais ugniagesiais.

Ugniagesiai gelbėtojai visus svečius ir dalyvius vaišins iš gaisrininkų kirvuko išvirta koše.

Šv. Florijono dieną ne tik sostinėje, bet ir šalyje bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius gelbėtojus, ugniagesiai rengs šventines rikiuotes, priims priesaikas, bus apdovanojami geriausi pareigūnai, o gaisrinėse vyks atvirų durų diena gyventojams.

Šiemet Lietuvoje kilo 4,8 tūkst. gaisrų, juose žuvo 33 žmonės – 14 mažiau nei pernai. Gaisrų ir žuvusiųjų juose mažėja kasmet, tai siejama su didesniu gyventojų atsakingumu, dūmų detektorių naudojimu, nuolat ugniagesių vykdomomis prevencinėmis akcijomis.

Pasveikino prezidentas

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Lietuvos ugniagesius gelbėtojus Šv. Florijono – ugniagesių globėjo – dienos proga.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad šiemet Šv. Florijono dieną minime visai netoli nuo mūsų, Ukrainoje, liepsnojant naikinančiai karo ugniai. Karinės agresijos gaisras, įžiebtas Rusiją valdančio režimo, pasiglemžia vis daugiau niekuo dėtų žmonių gyvybių, naikina jų sveikatą ir turtą.

Tegul Jus visuose pavojuose sergsti šv. Florijonas. Būkite stiprūs ir ryžtingi, kai ateina metas gelbėti kitus. Būkite tie, kuriais mes galime pasikliauti.

„Tačiau Ukraina stipri. Tikiu, kad Ukraina atlaikys šį išmėginimą, ir patirtos nelaimės ją dar labiau sustiprins. Tai išmėginimas, kuris stiprina ir mus Lietuvoje. Mes pajutome, kad prireikus galime ateiti į pagalbą. Tačiau norėdami kuo daugiau padėti kitiems, pirmiausia patys turime būti stiprūs. Privalome tinkamai pasirūpinti savo saugumu“, – sakė prezidentas.

Kaip praneša Prezidentūra, šalies vadovas pabrėžė, kad kaip Ukrainoje, taip ir Lietuvoje ugniagesiai turi vykdyti kilnią savo misiją tiek taikos, tiek, prireikus, ir karo metu. Kad ir kokie pavojai grėstų žmonėms, jie turi žinoti, kad visada galės pasikliauti ugniagesių pagalba. Prezidentas aukštai įvertino Lietuvos pareigūnų rūpinimąsi gyventojų saugumu – vien šiais metais jiems nuo žūties gaisruose ir kitose nelaimėse pavyko išgelbėti daugiau nei 130 žmonių.

„Dalies nelaimių, deja, nepavyksta išvengti, ir tai rodo, kad Lietuvos priešgaisrinės saugos sistema turi būti tobulinama. Būtina stiprinti ugniagesių gelbėtojų techninį aprūpinimą, daugiau remtis savanoryste. Turime pasiekti, kad pareigūnai, skubantys gelbėti kitų gyvybių, patys galėtų jaustis saugūs“, – pabrėžė šalies vadovas.

„Tegul Jus visuose pavojuose sergsti šv. Florijonas. Būkite stiprūs ir ryžtingi, kai ateina metas gelbėti kitus. Būkite tie, kuriais mes galime pasikliauti“, – sveikinimo kalboje sakė prezidentas G. Nausėda, linkėdamas Lietuvos ugniagesiams ir jų šeimoms daug laimės, sveikatos ir džiaugsmo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gedeminas

O tas Šv. Florijonas - tai Gabrieliaus pusbrolis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS