Ugniagesių vadovas K. Lukošius traukiasi iš pareigų | kl.lt

UGNIAGESIŲ VADOVAS K. LUKOŠIUS TRAUKIASI IŠ PAREIGŲ

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos (PAGD) vadovas Kęstutis Lukošius sutiko trauktis iš pareigų šalių sutarimu, BNS patvirtino vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Anot jo, trečiadienį tokiam susitarimui bus siūloma pritarti Ministrų kabinete.

„Taip, jis parašė prašymą palikti pareigas šalių susitarimu, dabar galvojame, kaip geriau sutarti. Priimtas sprendimas teikti Vyriausybei jo prašymą, taip pat lieka klausimas dėl nuobaudos skyrimo“, – BNS sakė E. Misiūnas.

Ministras pernai lapkritį siūlė Vyriausybei skirti K. Lukošiui papeikimą dėl nustatytų interesų derinimo pažeidimų, tačiau Ministrų kabinetas tokį prašymą atmetė.

Vėliau nustačius viešųjų pirkimų pažeidimų E. Misiūnas pasiūlė skirti K. Lukošiui griežtesnę tarnybinę nuobaudą – atleidimą. Vyriausybė praėjusią savaitę klausimą dėl K. Lukošiaus atidėjo ir paprašė teisininkų išvados. Vyriausybės teisės ekspertai pateikė atsakymą, kad siūlymas atleisti PAGD vadovą neatitinka teisės aktų.

E. Misiūnas sako, kad su ugniagesių vadu pasiekus sutarimo, greičiausiai siūlys pakeisti nuobaudą į griežtą papeikimą.

Anot VRM vadovo, ministerija surinko „pakankamai įrodymų, kad būtų galima už tokius pažeidimus skirti pačią griežčiausią nuobaudą“, t.y. atleidimą.

„Dabar, jei jis išeina savo noru, klausimas, kokią nuobaudą reikėtų skirti norint neiti į teismus, siekiant kompromiso. Man svarbiausia, kad toks žmogus nevadovautų sistemai. Jei jis išeina savo noru, mes galime nusileisti, kad būtų skirtas griežtas papeikimas“, – teigė ministras.

Dabar, jei jis išeina savo noru, klausimas, kokią nuobaudą reikėtų skirti norint neiti į teismus, siekiant kompromiso.

Su pačiu K. Lukošiumi BNS antradienį susisiekti nepavyko.

K. Lukošių pareigose laikinai pakeisti turėtų jo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas. E. Misiūnas sako, kad naujojo vadovo bus ieškoma iš statutinių tarnybų. PAGD vadovą skiria Vyriausybė vidaus reikalų ministro siūlymu.

„Suderinsime kandidatūrą su įvairiomis institucijomis, pažiūrėsime galimas schemas, kad nebūtų susijęs su verslu ar dar kažkokių istorijų turėjęs. Norėčiau, kad tai būtų labai geras, sąžiningas, ryžtingas vadybininkas. Galbūt PAGD, gal kitose statutinėse įstaigose – yra daug sąžiningų žmonių ir reikėtų juos atrasti“, – kalbėjo E. Misiūnas.

Jis patvirtino, kad kartu su K. Lukošiumi turėtų trauktis ir Materialinių išteklių ir logistikos grupės patarėjas Vytas Kaziliūnas.

„Vadovui pasitraukus, visi patarėjai turėtų atsistatydinti – vienareikšmiškai“, – teigė jis.

Anot ministro, esminis priekaištas K. Lukošiui, jog šis, „pažeisdamas penkis teisės aktus“, pasirašė 2 mln. eurų vertės sutartis dėl penkių dešimties metų senumo automobilinių kopėčių nuomos.

Ministerijos vadovas sako neišsižadantis žodžių, jog sprendimas skirti į pareigas K. Lukošių buvo klaida, ir to gailisi.

„CV atrodė vienaip, bet galbūt neįsiklausiau į kai kurių tarnybų nuogąstavimus, po to pasirodė ir schemos įvairios – spaudoje, ir Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Gailiuosi, kad galbūt paskubomis teikdamas Vyriausybei tokį asmenį suklydau“, – pripažino E. Misiūnas.

Priekaištai K. Lukošiui – nuo tarnybos pradžios

K. Lukošius PAGD vadovavo nuo 2017-ųjų vasario. Vidaus tarnybos sistemoje jis dirbo 1997–2008 metais, 2006–2008 metais jis dirbo departamento direktoriaus pavaduotoju. Vėliau jis išėjo į privatų verslą – užėmė projektų direktoriaus pareigas konsultavimo ir projektų priežiūros įmonėje „Poliprojektas“, iki 2017-ųjų vadovavo priešgaisrinės saugos klausimais konsultuojančiai įmonei „Gaisriniai tyrimai“.

Ministerija 2017-aisiais vertino portalo 15min.lt informaciją, jog K. Lukošius, tapęs ugniagesių vadu, 2017-ųjų vasarį iš buvusios darbovietės, „Poliprojekto“ už 165 tūkst. eurų įsigijo nebaigtą statyti namą.

Šią įmonę tuomet valdė anksčiau PAGD dirbęs Edvardas Charžauskas. „Poliprojekto“ nuo 2014-ųjų rugsėjo valdoma įmonė „Investavimo projektai“ nupirko K. Lukošiaus turėtos įmonės „Gaisriniai tyrimai“ akcijas už 25 tūkst. eurų, savo ruožtu iš įmonės K. Lukošius už 5 tūkst. eurų nusipirko automobilį. Abu sandoriai taip pat įvyko K. Lukošiui jau tapus PAGD vadovu.

Taip pat vertinta ir tai, jog K. Lukošius interesų deklaracijoje nenurodė priešgaisrinės saugos sektoriuje dirbančio brolio Andriaus Lukošiaus verslų. K. Lukošius portalui 15min.lt tuomet teigė su broliu beveik nebendraujantis.

2018-ųjų lapkritį vidaus reikalų ministras siekė K. Lukošiui skirti papeikimą už nedeklaruotą individualią veiklą, tuomet Vyriausybė nuobaudą skirti atsisakė. Pats K. Lukošius BNS sakė turintis individualios veiklos liudijimą, o šio fakto nedeklaravo, nes jokios veiklos nevykdo.

Atlikusi dar vieną tyrimą, Vidaus reikalų ministerija konstatavo pažeidimą dėl pernai PAGD sudarytos sutarties su „Iksados“ gamybiniu ir techniniu centru dėl automobilinių kopėčių „Iveco Magirus“. Šias kopėčias PAGD nuomoja nuo 2008-ųjų: sutartis buvo pratęsta 2013 ir dar kartą 2018-aisiais. Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, kad pastarąjį kartą K. Lukošius beveik 2 mln. eurų kopėčių nuomos sutarties pratęsti neturėjo teisės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS