Iš Ukrainos į Lietuvą atkeliauja ne tik šunys, katės, bet ir papūgos bei arkliai | kl.lt

IŠ UKRAINOS Į LIETUVĄ ATKELIAUJA NE TIK ŠUNYS, KATĖS, BET IR PAPŪGOS BEI ARKLIAI

  • 0

Nuo karo Ukrainoje pradžios iki balandžio vidurio į Lietuvą atkeliavo 760 gyvūnų, tarp jų ne tik katės, šunys, bet ir arkliai, papūgos, kiti gyvūnai.

Kaip BNS informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), iki balandžio 15 dienos į Lietuvą atvežtos 305 katės, 450 šunų, trys papūgos, po vieną žiurkę ir šešką.

Iš jų, VMVT duomenimis, 137 gyvūnai buvo įvežti į gyvūnų globos namus.

„Nuo karo Ukrainoje pradžios įvežti du arkliai, tačiau žinoma, kad pakeliui į Lietuvą yra daugiau arklių siuntų“, – BNS informavo tarnyba, pateikdama duomenis, susistemintus iki balandžio 15 dienos.

Kauno rajono savivaldybė šią savaitę informavo, kad iš Ukrainos į Kauno rajone esantį Pajiesio žirgyną po ilgos kelionės atvyko aštuoni žirgai.

Vienas žirgų, vardu Lavrentijus, Ukrainos skulptoriams Olesiui Sydorukui ir Borysui Krylovui prieš kelerius metus tapo gyvu pavyzdžiu kuriant septynių metrų aukščio raitą Vytį. Į jį žiūrėdami menininkai sukūrė skulptūrą, kuri vėliau buvo pastatyta Kauno senamiestyje.

Žirgyno savininkai, vertindami Kauno rajono savivaldybės ryšius su Užkarpatės apskrities administracija, nusprendė prašyti pagalbos priglaudžiant žirgus, informavo rajono savivaldybė.

„Kare pirmiausia reikia gelbėti žmonių gyvybes, bet gyvūnai irgi svarbūs, juo labiau žirgai, nuo kurių neatsiejama mūsų valstybės istorija ir simboliai“,– sako Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Iš Ukrainos į Kauno rajone esantį Pajiesio žirgyną po ilgos kelionės atvyko aštuoni žirgai.

13 metų Lavrentijus ir dar vienas žirgas bus laikomi Pajiesio žirgyne, o juo rūpinsis Kauno rajono dziudo ir jojimo sporto mokykla. Kartus su žirgais atvykusi trenerė Daša Lukašina bus įdarbinta šioje mokykloje, informavo Kauno rajono savivaldybė.

Likusius žirgus ketina priglausti Kauno rajono ūkininkai.

Anot VMVT, arkliai iš Ukrainos atvežami su eksporto sertifikatais ir arklio pasais, jų importas registruojamas specialioje sistemoje. Šiems gyvūnams  privalomi tyrimai ir kelionės dokumentai vykstant į Europos Sąjungos (ES) teritoriją.

Tarnyba informavo, jog išimties tvarka valstybės, įskaitant Lietuvą, leidžia Ukrainos pabėgėliams atsivežti jiems priklausančius augintinius, kurie neatitinka įvežimo į ES reikalavimų – nėra vakcinuoti, neženklinti, neturi pasiutligės titro tyrimo, neturi įvežimo į ES sertifikato.

Tokiu atveju ženklinimas ir vakcinacija atliekama įvežimo į ES sienos kirtimo punkte arba paskirties valstybėje.

VMVT kreipėsi į Vyriausybę ir šiuo metu, anot tarnybos, sprendžiamas klausimas dėl gyvūnų, kurie atvyko su savo savininkais iš Ukrainos, tyrimo pasiutligės antikūnių kiekiui nustatyti kompensavimo.

Žemės ūkio ministras patvirtino iš Ukrainos atvykusių gyvūnų registravimo Gyvūnų augintinių registre tvarką, tad ukrainiečiai kviečiami kreiptis į VMVT teritorinius padalinius dėl augintinių (šunų, kačių, šeškų) užregistravimo registre.

Gairės: karas Ukrainoje, Gyvūnai, gyvūnai iš Ukrainos, papūgos, arkliai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS