URM ragina įkurti institutą, atsakingą už Lietuvos pristatymą užsienyje | kl.lt

URM RAGINA ĮKURTI INSTITUTĄ, ATSAKINGĄ UŽ LIETUVOS PRISTATYMĄ UŽSIENYJE

  • 2

Lietuvos užsienio reikalų ministerija siūlo įkurti Vyriausybei atskaitingą instituciją, kuri rūpintųsi Lietuvos pristatymu užsienyje.

Ministerijos teigimu, šiuo metu 40 mln. litų šalies pristatymui išleidžiami nekoordinuotai, nekryptingai ir neefektyviai, kiekviena institucija juos naudoja savo nuožiūra, o tokie dideli projektai kaip EXPO, knygų ir turizmo mugės, tarptautinės konferencijos vykdomos atskirai, vadovaujantis personalo įsivaizdavimu ir profesionalumu.

URM pasiūlymas praeitą savaitę buvo aptartas Vyriausybės strateginiame komitete, bet jame apsiribota sprendimu sukurti tarpinstitucinę darbo grupę šiems klausimams nagrinėti. Ministerija po to pareiškė „apgailestaujanti dėl neatsiradusios politinės pradėti atsakingai žiūrėti į jau išleidžiamus valstybės pinigus šalies pristatymui“.

Pagal ministerijos siūlymą, institutas būtų kuriamas Tarptautinių kultūros programų centro prie Kultūros ministerijos pagrindu, papildant jį trūkstamais etatais ir finansavimu iš kitų institucijų, kurios šiuo metu su šalies pristatymu susijusią veiklą bet kokiu atveju vykdo.

„URM mano, kad efektyviai ir tikslingai pristatyti Lietuvą pasaulyje yra būtinybė. Turime ieškoti rinkų mūsų verslui ir pritraukti investicijas. Turime užtikrinti aktyvią pozityvios informacijos apie šalį sklaidą padidėjus informaciniam spaudimui ir priešiškai propagandai. Turime pasiruošti Lietuvos valstybės šimtmečiui. Valstybėje šiuo metu pinigų pristatymui išleidžiama daug, bet neefektyviai ir nekryptingai“, - teigiama URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento komentare BNS.

Ministerija pažymi, kad šiuo metu be jos šalies pristatymą vykdo įvairios minsiterijos, viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ ir „Versli Lietuva“, Turizmo, Sporto departamentai, Olimpinis komitetas, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, tačiau „norimo rezultato – didesnio šalies žinomumo ir patrauklumo – neturime“.

„Reikia sutarimo dėl pagrindinių ekonomiškai ir politiškai svarbiausių rinkų, kuriose savo veiklą koncentruotų Lietuvos institutas. Užsienio reikalų ministerija kartu su verslu jau yra išgryninusi prioritetines rinkas, reikia bendro ir didesnio sutarimo tarp visų institucijų, įskaitant turizmo, mokslo, užsienio politikos ir kt. interesus. Tačiau svarbiausia – reikia politinės valios sutarti, kad valstybės resursus pristatyti šalį naudosime kryptingai“, - nurodo ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

geriau

institucija , kurie atsakinga už paieška protaujančius darbuotojus, o ne su tarakonais galvoje, kurie gimdo bereikalingus biurokratus

Markas

Kam tada reikalinga diplomatinė tarnyba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS