Nacionalinio kraujo centro užkulisiai: už gerus norus moterys atleistos iš darbo | kl.lt

NACIONALINIO KRAUJO CENTRO UŽKULISIAI: UŽ GERUS NORUS MOTERYS ATLEISTOS IŠ DARBO

  • 47

Dar prieš šventes Nacionalinio kraujo centro darbuotojos šiauliečius kvietė tapti donorais ir duoti kraujo. Moterys pasakojo, kiek daug pastangų jos įdeda, kad pritrauktų donorų, praneša LNK.

„Žinučių į dieną išsiunčiam apie tūkstantį, skambučių apie šimtą – per abu telefonus. Bet atsiliepia ne visi ir ne kiekvieną dieną“, – sakė donorų organizatorė Ingrida Skridailienė.

„Artėja šventinis periodas, iš tikrųjų labai prašysim padovanoti dovaną, kuri nekainuoja, padaryti gerą darbą, kad ligoninės tikrai jaustųsi ramiai, turėdamos pakankamai daug kraujo atsargų“, – dar gruodžio pradžioje kalbėjo donorų organizatorė Inga Krivickienė.

Deja, šie geri norai šiaulietėms kaip reikiant atsirūgo. Dvi tąkart su žiniasklaida Šiauliuose bendravusias darbuotojas už šiurkščius darbo tvarkos pažeidimus  Nacionalinio kraujo centro vadovybė atleido iš darbo. Esą be direktoriaus sutikimo duoti interviu jos negalėjo, o ir neva apie kraujo trūkumą pateikė neteisingus skaičius.

„Pažeidimas pripažintas griežtu. Konkrečiai tai buvo nesuderintas su direktoriumi bendravimas su žiniasklaida ir informacijos teikimas, kas pažeidė mūsų vidaus tvarką“, – teigė Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Esą tąkart kraujo buvo pakankamai, tad darbuotojos suklaidino žmones ir donorus kvietė ne kritiškiausiu atveju.

„Na, žinoma, kartais pasitaiko, kad šiek tiek nesusikaupiam rezervų, bet tada kreipiamės į visuomenę ir stengiamės jos neklaidinti. Nes jeigu pradėsi kas dvi savaites šnekėti, kad trūksta kraujo, tai dėl informacijos pertekliaus kraujo tikrai pritrūks ir donorai nebereaguos“, – aiškino D. Gutauskas.

Iniciatyvą prisiėmusių darbuotojų stojo ginti šiauliečiai ir miesto valdžia. Žmonės įsitikinę, kad moterys iš darbo atleistos neteisingai.

„Už tokį darbą savivaldybės pavaldume esančios premiją duotų, o ne iš darbo atleistų“, – moteris gynė Šiaulių meras Artūras Visockas.

Šiaulių meras kritikos žėrė vyriausybei, o darbuotojas laikė sistemos įkaitėmis.

„Tai yra milžiniška sisteminė neteisybė, kokios Lietuvoj nebeturėtų būti. Nes žmonės stengiasi ir už savo pastangas buvo atleistos iš darbo. Akivaizdu, kad šitas veiksmas buvo neadekvatus ir nesąžiningas“, – kalbėjo A. Visockas.

Kol kas Sveikatos apsaugos ministerija į šį konkretų atvejį nesikiša. Tikina, kad lauks Valstybinės darbo inspekcijos išvadų, kurios pasirodys šio mėnesio gale. Jei moterys iš tiesų atleistos tik dėl viešai teikiamų komentarų, anot ministro patarėjo, šiurkštaus darbo taisyklių pažeidimo čia nėra.

„Viešoje erdvėje kalbama apie tai, kad buvo dalyvavimas teikiant žurnalistams informaciją. Jeigu tai šita priežastis, ji atrodo nevalidi, kad būtų atleistas žmogus vien dėl to“, – tikino sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Tai yra milžiniška sisteminė neteisybė, kokios Lietuvoj nebeturėtų būti.

Į klausimą, ar žmoniškai, dėl gerų ketinimų, nebūtų užtekę darbuotojų pabarti, Nacionalinio kraujo centro direktorius atkerta laikydamasis savo.

„Taip, yra ir gerų norų, ir negerų, bet vis dėlto reikėtų elgtis pagal vidines darbo tvarkas bei paisyti ir visuomenės informavimo taisyklių“, – sakė D. Gutauskas.

Atleistos darbuotojos labiausiai baiminosi dėl būsimų darbo vietų, mat įstaigos gali nepriimti už šiurkštų darbo taisyklių pažeidimą atleistų moterų. Tačiau viešojoje erdvėje pasklidus informacijai, ilgai ieškoti darbo neteko – jau nuo šiandien moteris dirbti priima Šiaulių centro poliklinika.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Chi

Tik jau neteisinkit savivaliautojų. Jei visos pempės šnekės žiniasklaidai, kas ant seilės užeina, bet kokiame darbe bus bardakas. Palaikau direktorių.

Anonimas

mėtykit mėtykit.Žiūrėkit,kad nereikėtų patiems tą juodą darbą dirbti.Nu toks nesiskaitymas ir nevertinimas vidurinio personalo,kad net baisu.Prie ko mes prieisim.Tiesiog, panašu medicinoj vyksta tokia anarchija...nu žodžiu...

Sudelio o ne kraujo

Tokiems krc daunams špygą taukuotą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS