Už karo kurstymą stabdomos „RTR Planetos“ transliacijos Lietuvoje | kl.lt

UŽ KARO KURSTYMĄ STABDOMOS „RTR PLANETOS“ TRANSLIACIJOS LIETUVOJE

  • 25

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trečiadienį nusprendė dėl karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos kurstymo trims mėnesiams sustabdyti rusiško kanalo „RTR Planeta“ retransliavimą Lietuvoje.

Komisija sprendimą priėmė dėl Rusijos politiko Vladimiro Žirinovskio išsakytų žodžių.

Tokią sankciją LRTK taiko, nes pažeidimus teigia užfiksavusi jau trečią kartą per metus. Šis sprendimas įsigalios pirmadienį ir galios iki vasario 21 dienos.

„Propagandos televizijos programose daugėja“, - žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

„Po tų trijų mėnesių bent jau metus laiko būna ramus eteris ir galbūt taip pavyksta padaryti tam tikrą poveikį“, - pridūrė jis.

Paskutinį pažeidimą komisija fiksavo spalio 6 dienos laidoje „Dvikova. Vladimiro Solovjovo programa“.

Draudimas retransliuoti „RTR planeta“ taikomas visiems Lietuvos transliuotojams, įskaitant ir internetines televizijas. E.Vaitekūnas pabrėžė, kad negali įpareigoti sprendimo laikytis oficialiai neužsiregistravusių internetinių televizijų.

LRTK cituoja šioje laidoje transliuotą V.Žirinovskio pasisakymą: „Mūsų atsakymas – apraminti tuos, kurie planuoja mūsų šalies užpuolimą. Tokie planai yra, raštiški, su parašais ir antspaudais, ir garsiai įvardinti visų JAV prezidentų. Asmeniškai aš nesu mūsų šalies prezidentas, bet sakau, jūs, na ne jūs, nes jūs iš Rumunijos ir jums ten taip pat blogai, bet jei jūs (...), iš Rumunijos taip pat nieko neliks. Ir Čekijoje, jei bus (...) ir Lenkijos ir Baltijos šalyse, jei amerikiečių tankai prieis prie mūsų sienų, jie daugiau niekur nepasitrauks, atgal jie nenueis. Sudegs su visu ekipažu“.

Komisija šį pareiškimą įvertino kaip karo, tautinės neapykantos kurstymą, niekinimą, skatinimą smurtauti ir fiziškai susidoroti su JAV, Rumunija, Čekija, Lenkija ir Baltijos šalimis.

Anot jos, laidoje taip pat yra skleidžiama dezinformacija, kurstoma nesantaika ir neapykanta tarp tautų, stengiamasi įtikinti auditorijas, kad tik vienintelė Rusija yra teisi bei siekia formuoti nuomonę apie esamą „tikrąją padėtį“ tik taip, kaip tai naudinga Rusijai.

LRTK teigia, kad „RTR Planeta“ laidoje JAV kariniai veiksmai prilyginami teroristiniams veiksmams, o tai yra neapykantos kurstymas, valstybės, šmeižimas ir žiūrovų dezinformavimas.

„Panaudojant „Etikečių klijavimo“, „Melo ir apgavystės“ propagandos technikas, kryptingai siekiama paveikti ir įtikinti mases, kad JAV yra teroristinė valstybė“, - nurodo komisija, anot kurios, laidoje yra pateikiama šališka nuomonė.

Pasak LRTK pirmininko E.Vaitekūno, šiuos pažeidimus patvirtino ir Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

„RTR Planeta“ atstovai taip pat buvo kviesti į komisijos posėdį, tačiau jie neatvyko.

„RTR Planeta“ jau pernai buvo taikytos sankcijos dėl karo ir neapykantos kurstymo – Lietuvos transliuotojai įpareigoti perkelti šį kanalą į mokamų programų paketą. Analogiškas sprendimas šiemet gegužę priimtas dėl „NTV Mir Lithuania“, tačiau po Europos Komisijos (EK) signalų, jog procedūrose gali būti pažeista ES teisė, komisija ribojimą abiem kanalams atšaukė.

Švedijoje registruotą kanalą „RTR Planeta“ LRTK pernai dėl karo ir neapykantos kurstymo taip pat buvo visiškai uždraudusi trims mėnesiams retransliuoti Lietuvoje – tai buvo pirmoji procedūra ES, kai buvo visiškai uždraustos ES registruoto kanalo retransliacijos.

LRTK pirmininkas E.Vaitekūnas teigė, kad taikomos sankcijos turi įtaką rusiškų televizijų reitingams.

„Lyginant su pernai metais, žiūrimumas sumažėjo maždaug 5 procentais tų rusiškų televizijų, kurios matomos Lietuvoje“, - sakė jis.

Kritikai teigia, kad su Rusijos propaganda negalima kovoti draudimais ar cenzūra, nes propagandą apibrėžti sudėtinga, ir tai gali kirstis su vakarietiška žodžio laisvės samprata. Draudimus palaikantys analitikai sako, kad Maskva yra daug investavusi į propagandą, ji yra paveiki ir gali mobilizuoti valstybe nepasitikinčias, nostalgiją sovietmečiui jaučiančias tautines mažumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

cha cha Straipsnis apie ratus, nukvakėlis Kęstas apie batus

Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Šio nukvakusio žmogelio pezėjimas – Kremliaus demagogijos atkartojimas.

SILPNŲJŲ POLITIKA

Kai neturi ką pasakyti prieš ir paneigti - stengiesi daryti tai ką daro Lietuvos tam reikalui sukurta komisija. Žema, pigu, piemeniška. Tik taip galima apibūdinti Lietuvos politikų PILNĄ NEĮGALUMĄ. Kas norės - tas ir pamatys ir pasiklausys. Ne akmens amžius.

Anonimas

reikia pereiti prie interneto,TV jau atgyvena,ten rasite viska,ka draudzia ziureti,mums rodo tik tai,ka nori valdzia,kas nereikalinga nutylima,zmones nebijokite seskite prie kompiuterio ir ne uz jus rinks ,ka rodyti,bet jus rinksites
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS