Už keiksmažodžius socialiniuose tinkluose – baudos? | kl.lt

UŽ KEIKSMAŽODŽIUS SOCIALINIUOSE TINKLUOSE – BAUDOS?

  • 2

Vidaus reikalų ministerija derina naują draudimą – keiktis internete. Už keiksmažodžius grėstų iki 140 eurų bauda, praneša LNK.

Komikai sako, kad laiku ir vietoje įterptas keiksmažodis humorą nuspalvina.

„Kartais lietuviškai negali pasakyti, kaip, pvz., pavartodamas anglišką arba rusišką keiksmažodį. Jis suteikia geresnį supratimą, tarsi prieskonis patiekalui“, – lygino komikas Airidas Jankus.

Valdžios koridoriuose kuriamas naujas draudimas, kuris gali priversti komikus, apžvalgininkus ir apskritai socialiniais tinklais besinaudojančius žmones sunerimti.

„Tai – cenzūra. Jei save smarkiai cenzūruoji komedijoje – tokia ir išeina komedija“, – draudimo nesuprato A. Jankus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vidaus reikalų ministerija svarsto už keiksmažodžius internete įvesti baudas. Jų dydis būtų nuo 30 iki 140 eurų.

„Kalbame apie necenzūrinius žodžius, kurių kartais pasitaiko, ir policija indikuoja, kad tikrai šis pakeitimas jiems padėtų“, – akcentavo vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Argumentuojama, kad keiksmažodžiai viešoje vietoje, pvz., gatvėje, – baudas užtraukia, o išpopuliarėjus socialiniams tinklas, laikas juos prilyginti tai pačiai gatvei. Kartu į Administracinių nusižengimų kodeksą ketinama įtraukti ir necenzūrinius gestus internete. Socialiniuose tinkluose būna vidurinio piršto ikonėlė.

„Yra tam, kad tai būtų prevencinis poveikis, kad žmonės žinotų, jog tai draustinas elgesys, ir taip nereikėtų elgtis“, – pažymėjo Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Aštraus žodžio irgi nevengiantis apžvalgininkas Andrius Užkalnis piktinosi, kad ne viskas, kas negražu ir nepatinka, turėtų būti neteisėta: „Lietuvoje būtų kokių 0,5 mln. močiučių, kurioms yra negražu plėšyti džinsai ir joms labiau patiktų, jei visi vaikščiotų su dailiai sulopytais džinsais. Įveskime ir tokią tvarką.“

Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė atkreipė dėmesį, kad prie kiekvieno internauto policininko pastatyti neįmanoma. Baudas mokės tie, kurie bus apskųsti. Prie tokių draudimų nebuvo priėję ir dėl draudimų gausos kritikuoti „valstiečiai“.

„Tokių nesąmonių tikrai niekas nebuvo sugalvojęs ir jei buvo sakoma, kad jau „valstiečiai“ kūrė policinę valstybę, šiuo atveju stukačių valstybę bandoma kurti ar kažką panašaus“, – stebėjosi A. Širinskienė.

Turbūt nėra skirtumo, ar jus rusiškai, ar lietuviškai keikė.

Policija aiškina, kad baudas ketina išrašyti ne tiesiog už nusikeikimą, o kai su keiksmais užsipuolamas kitas žmogus. Kokie konkrečiai keiksmažodžiai užtrauktų baudas – sąrašo nėra.

„Jeigu draugų akyse gyvate ar rupūže išvadins, aplinkybės ir liudininkų reakcija bus vienareikšmė. Turbūt nėra skirtumo, ar jus rusiškai, ar lietuviškai keikė“, – sakė M. Akelaitis.

Pataisos dar derinamos, Teisingumo ministerija jas jau sukritikavo, tik viešai savo kritikos kitai ministerijai nekomentuoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lopetas

Tai ramanausko jutubės kanalams amen. Ten gi vien matas eina.

Anonimas

Tai visus įskaitant anukeli kurie siuntė rusiška laivą nubaus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS