Už pasninką svarbiau cepelinai Pereiti į pagrindinį turinį

Už pasninką svarbiau cepelinai

2006-04-13 09:00

Už pasninką svarbiau cepelinai

Per pasninką nemažai klaipėdiečių katalikų mieliau valgo cepelinus su mėsa, nei vegetariškus patiekalus.

Todėl pasninko dienomis uostamiesčio kavinių meniu beveik nesikeis. Iš jų mėsa nebus išbraukta.

Žadama daugiau žuvies patiekalų, o per Velykas klientus pavaišinti kavinių darbuotojų margintais margučiais.

Pakelia stikliuką

Kavinės „Šiaurės ratas“ savininkas Pranciškus Gricius teigė neužmirštąs, kada yra pasninkas, ir visada pasirūpinantis, kad Didįjį penktadienį į valgiaraštį būtų įtraukta daugiau žuvies patiekalų. Per pasninką visada pasiūlomas bent vienas karštas nemėsiškas patiekalas,

„Tačiau žmonės pasninko nelabai paiso. Juk ir Šventasis Raštas leidžia dirbančiam žmogui per pasninką valgyti mėsą. Nepastebėjau, kad prieš Velykas būtų labiau užsakinėjami nemėsiški patiekalai. Gal tik daugiau klientų už šventes stikliuką pas mus pakelia“, - juokavo P.Gricius.

Šeimos restorane „Kytė“ pasninko metu taip pat ypatingų patiekalų siūloma nebus. Tačiau nenorintys mėsos, čia ras žuvies, daržovių patiekalų, makaronų.

Restorano „Kytė“ direktorė Gražina Kazlovskienė-Genė nemano, kad prieš šventes žmonės, laikydamiesi katalikiškų nuostatų, atsisakys mėsos. Moteris juokavo sakydama, kad lietuviai cepelinus valgo net ir pasninko metu.

Valgiaraštį koreguos

Didžiojo penktadienio metu „Kytėje“ bus surengti du gimtadieniai. Jau dabar žinoma, kad per juos pasninkauti neketinama. Per abu gimtadienius užsakyta svečiams patiekti mėsiškus kepsnius.

Bistro kavinės „Alėja“ valgiaraštis pasninko metu bus šiek tiek pakoreguotas. Žadama, kad tomis dienomis padaugės salotų be majonezo, žuvies patiekalų, galbūt bus iškeptas daržovių apkepas.

Tačiau kavinės „Alėja“ vedėja-technologė Lilija Siaurusevičienė abejojo, ar daug katalikų laikysis tradicijų. Ji pastebėjo, kad lietuviai net ir per pasninką mielai kerta mėsos kepsnius ir troškinius.

Pasninkui – trys dienos

Telšių vyskupijos Klaipėdos skyriaus dekanato dekanas Vladas Gedgaudas nelinkęs smerkti katalikais save vadinančių, tačiau net ir per pasninką kertančių mėsiškus patiekalus žmonių.

Dvasininkas sakė, kad žmogus turi teisę pasirinkti, laikytis tradicijų ar ne, tačiau prisipažino norintis, kad paisančių pasninko tikinčiųjų klaipėdiečių būtų kuo daugiau.

Pasiteisinimai, esą laikytis pasninko trukdo tai, jog kavinėse – per mažas nemėsiškų patiekalų pasirinkimas, dekanui atrodo nesuprantami. Jis mano, kad norintys pasninkauti tai ir padarys.

Pasninkauti, mėsiškų patiekalų nevalgyti tikėjimas rekomenduoja tris dienas prieš Velykas: ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį.

Tradicijų turėtų laikytis ir mėsos nevalgyti visi katalikai nuo 7 iki 60 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų