Užfiksavo žadą atimančius vaizdus: vydami migrantus į Lietuvą baltarusiai naudoja brutalią jėgą | kl.lt

UŽFIKSAVO ŽADĄ ATIMANČIUS VAIZDUS: VYDAMI MIGRANTUS Į LIETUVĄ BALTARUSIAI NAUDOJA BRUTALIĄ JĖGĄ

  • 15

Išgalvotas istorijas apie Lietuvos pasieniečių smurtą ir nežmonišką elgesį su migrantais nuolat pasakojantys Baltarusijos propagandininkai apdairiai nutyli, kad brutalią fizinę jėgą prie valstybės sienos naudoja būtent Baltarusijos jėgos struktūros, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Pasieniečiai socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo žadą atimančiu vaizdo įrašu. Jame matyti, kaip įžūliai baltarusiai į Lietuvos pusę naudodami skydus iš savo pusės veja migrantus. Tarp jų matyti ir mažamečių.

Kaip skelbia VSAT, tokie veiksmai užfiksuoti Švenčionių rajone. „Riaušių malšinimo ekipuotę dėvintys Baltarusijos pareigūnai metaliniais skydais išstūmė trylikos migrantų grupę“, – sakė viską savo akimis stebėję Lietuvos pasieniečiai.

Įraše girdimi ir baltarusių raginimai migrantams – „Stokitės“, „Eikite“, taip pat matyti operaciją filmuojantis baltarusių pareigūnas bei Lietuvos pusėję situaciją stebinčių Lietuvos pareigūnų bei karių grupė. Migrantams nepaklusus, baltarusiai, agresyviai baksnodami jiems į nugaras skydais, vis tiek pasiekė savo. Tačiau kelias paras tarp dviejų valstybių išbuvę beviečiai migrantai atsisakė eiti į Lietuvą, nes pageidavo grįžti į Baltarusiją ir išvykti namo. Todėl liko pasienio ruože.

VSAT atstovas Rokas Pukinskas informavo BNS, kad situacija vyko praėjusios savaitės pabaigoje – šios savaitės pradžioje, o šiuo metu migrantų grupė yra grįžusi į Baltarusijos pusę, Lietuvos pasieniečiai tam nenaudojo fizinės jėgos ar specialiųjų priemonių.

Jis teigė negalįs atskleisti detalesnės informacijos, kokiomis priemonėmis migrantai vėl grąžinti į Baltarusiją. Tarnyba nepateikė visos situacijos su jos atomazga vaizdo įrašo.

Neoficialiomis žiniomis, tokiose situacijose tarp Lietuvos pasieniečių naudojamų vadinamųjų apgręžimo priemonių – ir migrantų pervežimas į skirtingas pasienio vietas juos grąžinant į Baltarusiją.

Per pastarąją parą Lietuvos pareigūnai pasienyje su Baltarusija apgręžė beveik dešimt neteisėtų migrantų, nė vienas asmuo į Lietuvą nebuvo įleistas, ketvirtadienį pranešė pasieniečiai.

Pasieniečių atstovas neatskleidė nei kiek šią grupę sudaro migrantų, nei kurioje vietoje ji yra įsitaisiusi. Daugiau tokių grupių, anot R. Pukinsko, pasienyje nėra.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,1 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Tikrai

Nors ir ruduo, tačiau naivumo daigai nevysta, vėl lenda per žiniasklaidą bei komentuojančius. Supraskite, kad iki šiol A. Lukošenkos režimas neleidžia išvykti iš Baltarusijos tamsaus gymio vyrukus. Sakoma, kad juos telkia į grupes, instruktuoja, kokiais būdais galima patekti į ES per Lietuvą. Instruktažo esmė - patekimas garantuotas per jėgos poziciją ir būriais. Instruktažus vykdo pasitelktos režimo spec. tarnybos kariškiai, kuriems taip pat nurodyta prireikus panaudoti jėgą ir išgrūsti migrantus įvairiuose pasienio ruožuose koordinuotai tuo pačiu metu, tikintis, kad iš LR pusės pasieniečiai nebus fiziškai pajėgūs atlaikyti. Taip pat ieškoma ir kitokių migrantams patekti į Lietuvą kelių. Taigi režimas nesnaudžia. Akivaizdu, kad nesnaudžia ir mūsų tarnybos bei greitu laiku jos neatsipalaiduos ir nepatikės jokiomis naivumo apraiškomis.

Ar tik

Anonimas = senelis Jonas iš Kauno?

reikėtų teisti

už šmeižtus Anonimą. Jo neišgelbės net anonimiškumas. Suras
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS