Užsienio reikalų ministerijoje – Holokausto aukų minėjimas | kl.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTERIJOJE – HOLOKAUSTO AUKŲ MINĖJIMAS

  • 2

Užsienio reikalų ministerijoje antradienį bus minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena.

Kaip pranešė ministerija, renginio metu bus atidaroma fotografo Sauliaus Paukščio nuotraukų paroda „Žydų bendruomenės istorinės erdvės Lietuvoje“ bei pristatytas antrasis autoriaus ir prodiuserio Dominyko Kubiliaus dokumentinių filmų ciklas „Pasaulio teisuoliai“.

Jame pateikiami unikalūs liudininkų pasakojimai, išgyvenusiųjų prisiminimai ir istorikų komentarai apie žydų genocidą bei jam pasipriešinusius Lietuvos žmones.

Minėjime dalyvaus Lietuvos žydų bendruomenės atstovai, buvę Vilniaus ir Kauno žydų getų kaliniai, Lietuvoje reziduojantys užsienio valstybių diplomatai, įvairių kultūros organizacijų nariai. Renginio metu žodį tars užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy (Josefas Levy), Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena minima sausio 27-ąją. 1945-ųjų sausio 27-ąją buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai. Didžiausioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta per 1,5 mln. žmonių, iš jų - per 1 mln. žydų.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti maždaug 800 lietuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Patys

Patys to tikrisusiai nesuprasdami skatina antisemimizma ir aukstindami holokausta pazemina kitu tautybiuaukas tarp ju ir lietuviu nuzudytu kart su zydais tuo ir skatinamas anti semitizmas konslgeriuose dedamos geles tik zydam tarytum buvo zudomi tik zydai prezidenturai reikia iteikti knygu dievu miskas ten aprasomas gyvenimas konslageryje is pirmu lupu bet kadangi ta knyga nepatogi zydam ji nera populiarinama geda lietuvos prezidentui nepaminejusiam ne zodeliu apie nuzudytus lietuvius sitam konslageryje kas apverks ju skausma ir kancias jei savas prezidentas pataikaudamas zydam net ju neprisimena

Anonimas

Vaiku darzeliuose nebus minima?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS