Užuojautą dėl Z. Kelmickaitės mirties reiškia šalies vadovai: ji atskleidė mūsų savitumą | kl.lt

UŽUOJAUTĄ DĖL Z. KELMICKAITĖS MIRTIES REIŠKIA ŠALIES VADOVAI: JI ATSKLEIDĖ MŪSŲ SAVITUMĄ

  • 7

Užuojautą dėl šeštadienį mirusios etnomuzikologės, televizijos, radijo laidų ir renginių vedėjos Zitos Kelmickaitės mirties pareiškė prezidentas, premjerė.

„Netekome ryškios muzikos bendruomenės narės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės, savo gyvenimą paskyrusios lietuvių folkloro puoselėjimui, mūsų šalies muzikinio palikimo išsaugojimui. Z. Kelmickaitė visa savo esybe, neišsemiama energija ir optimizmu, kūrybine, pedagogine ir žurnalistine veikla, vidine šiluma teigė ir mylėjo gyvenimą, savo talentu ir asmenybės charizma skiepijo meilę Lietuvai ir jos žmonėms“, – savo užuojautoje sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, Z. Kelmickaitė išmokė lietuvius pamatyti savo savitumą.

„Nuoširdžia meile lietuvių etninei kultūrai ir paveldui Zita Kelmickaitė mokė mus pamatyti ir geriau suprasti tai, kuo esame saviti ir kodėl galime tuo didžiuotis, o visuomet šviesiu žvilgsniu į pasaulį ji gebėjo paliesti kiekvieną šalia jos esantį“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Z. Kelmickaitė mokė mus pamatyti ir geriau suprasti tai, kuo esame saviti ir kodėl galime tuo didžiuotis, o visuomet šviesiu žvilgsniu į pasaulį ji gebėjo paliesti kiekvieną šalia jos esantį.

„Apdovanota ryškiu talentu, Zita Kelmickaitė mokėjo pastebėti ir padėti jam išsiskleisti ir kitame žmoguje, ir kaip dėstytoja bei kultūros puoselėtoja tai darė ilgus metus“, – tvirtino ji.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu sakė, kad Z. Kelmickaitė buvo išskirtinai talentinga, ryški, spalvinga asmenybė, ji, atrodo, priklausė visai Lietuvai – kad ir kuo užsiėmė, darė tai iš širdies ir dėl kitų, nes jai buvo svarbus žmogus ir jo esmė.

„Ji mokėjo rankioti, kaip pasakytų Vaižgantas, deimančiukus ir priversti juos spindėti kasdienybėje“, – rašoma parlamento vadovės užuojautoje.

Kelis mėnesius praleidusi ligoninėje Z. Kelmickaitė mirė šeštadienį Vilniuje eidama 72-uosius metus.

Muzikologė nuo 1974 metų dirbo Lietuvos radijuje ir televizijoje, kūrė laidas apie muziką, lietuviškus papročius, tradicijas, kultūrą, rašė scenarijus filmams, sudarė programas folkloro ansambliams ir festivaliams.

Z. Kelmickaitė apdovanota Jono Basanavičiaus, Vyriausybės meno premijomis, 2000 metais jai skirtas Gedimino ordino Riterio kryžius, 2018 metais – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Trūks jos

šmaikštumo TV laidose ..ech

Ot tai svarbu

Ką pasakė čmilytė ar šimonytė. Lyg žmonės nesuprastų ir nematytų.

Tai pavyzdys

Kiek gali vienas žmogus dėl Lietuvos !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS