V. Rupšys: įgyvendintume bet kokį šaukimo modelį | kl.lt

V. RUPŠYS: ĮGYVENDINTUME BET KOKĮ ŠAUKIMO MODELĮ

Kariuomenė įgyvendintų bet kurį politikų pasiūlytą šaukimo modelį, įskaitant visuotinį šaukimą, tačiau tam pasirengti reikėtų laiko ir resursų, sako kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Manau, kad bet koks politikų sprendimas bus įgyvendintas kariuomenės. Kitas dalykas, aišku, tam, kad įgyvendintume, reikia turėti resursų, laiko pasirengimui ir, prieš tai, – gero įvertinimo. Klausimas, kokią formą pasirinkti, yra ne kariuomenės klausimas“, – žurnalistams penktadienį teigė generolas.

V. Rupšys, vertindamas šiuo metu vykstančius karinius konfliktus, sako matantis prasmę Lietuvos kariuomenėje didinti aktyvųjį rezervą, tačiau tam, pasak vado, taip pat reikėtų numatyti ginkluotę, techniką, amuniciją, ekipuotę.

„Tas turi būti subalansuota – mes pateikėme politikams skaičius, kiek mums reikia. Kiek tai yra pakeliama – sprendžia politikai. Politikai sprendžia – ar tai turi būti visuotinis šaukimas, dalinis šaukimas ar bet koks kitoks, kaip bepavadinsime“, – sakė jis.

Krašto apsaugos ministerija šiemet vasarą pasiūlė pertvarkyti šaukimą, sudarant lankstesnes tarnybos sąlygas ir didinant karo prievolininkų skaičių per metus iki maždaug 5 tūkstančių. Reforma dar turėtų būti svarstoma Vyriausybėje ir teikiama Seimui, bet joje nėra numatyta visuotinio šaukimo.

Dalis valdančiųjų konservatorių, įskaitant premjerę Ingridą Šimonytę ir partijos lyderį užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, taip pat prezidentas Gitanas Nausėda ragina atnaujinti diskusijas dėl visuotinio šaukimo, tačiau ši idėja nesulaukia plataus palaikymo.

Visuotinio šaukimo rėmėjai sako, kad tokia karo prievolės sistema didintų ginklu ginti valstybę pasiruošusių piliečių skaičių ir mažintų nelygybę, bet kritikai teigia, jog prasmingiau investuoti į profesinės kariuomenės modernizaciją.

Anksčiau šį mėnesį interviu BNS V. Rupšys teigė, jog ateityje Lietuvai gali tekti koncentruotis į karininkų, o ne eilinių karių rezervo rengimą, be to, greitai įvedus visuotinę karo prievolę iš šauktinių sudarytiems vienetams pritrūktų vadų ir instruktorių, infrastruktūros.

Pasak jo, esant visuotinei karo prievolei, jeigu būtų šaukiami tik pilnametystės sulaukę vyrai, jų skaičius siektų iki 7 tūkst. per metus vietoje dabar iki 4 tūkstančių šaukiamų asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

eilinis juodošius

koks "otkatas" procentais?

Spaliukas

Kur visi Hakeriai grasine uzminavimu ??? Ko negalit visus siuos komentarus paleisti Vakare per zinias ekrano apacioje.........

Anonimas=anonistas

isivaizduoji kad rusofašistinėje deržavoje rašai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS