V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai | kl.lt

V. RUPŠYS: NORVEGIJOS INDĖLIS REGIONO SAUGUMUI – LABAI SVARBUS LIETUVAI

  • 1

Norvegija yra patikima Lietuvos sąjungininkė, su kuria mus sieja ilgalaikis sėkmingas dvišalis ir daugiašalis bendradarbiavimas bei realus iškilusių grėsmių suvokimas, sakė su vizitu Norvegijoje besilankantis Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, susitikęs su šios valstybės kariuomenės vadu generolu Eiriku Kristoffersenu.

Pasak V. Rupšio, Lietuva labai vertina Norvegijos indėlį užtikrinant regiono saugumą ir apginamumą. Norvegija operatyviai sureagavo į Rusijos karą prieš Ukrainą ir pasikeitusią saugumo situaciją rytiniame Aljanso flange bei padidino savo karių skaičių NATO priešakinių pajėgų batalione, atsiųsdama papildomą mechanizuotų pėstininkų būrį su karine technika ir pratęsdama savo pajėgų rotaciją Lietuvoje.

„Lietuvos bendradarbiavimas su Norvegija prasidėjo nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. Lietuva visuomet jautė didžiulę Norvegijos paramą, ypač dabartiniu metu. Norvegijos karių buvimas Lietuvos teritorijoje ir jų įsipareigojimas mūsų saugumui yra ypatingai svarbus, nes mes turime ne tik stiprų, aukštos kovinės parengties sąjungininką, bet ir tikrą draugą. Kartu mes esame stiprūs“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Kariuomenės nuotr.

Pasak Lietuvos kariuomenės pranešimo, aptariant geopolitinę situaciją ir regiono saugumo iššūkius, V. Rupšys pabrėžė, kad visiems aišku, jog, jeigu kažkas nuspręstų užimti mūsų teritoriją, mes ginsimės kartu su savo sąjungininkais. Lietuva pasitiki Norvegija ir kitais sąjungininkai bei didžiuojasi priklausydama NATO šeimai.

Vizito metu kariuomenės vadas Andøya poligone stebėjo vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS kovinio šaudymo pratybas, kuriose buvo naudojamas naujos kartos paleidėjas „High Mobility Launcher“ (HML) ir atliekamas naujo ginklo mobilumo bei greito parengimo kovai galimybių vertinimas, sakoma Lietuvos kariuomenės pranešime.

Gegužę, pasibaigus generolo leitenanto Valdemaro Rupšio vizitui šiame poligone, įvyks kovinio šaudymo pratybos, kuriose dalyvaus Lietuvos karinių oro pajėgų kariai. Šiose kovinio šaudymo su NASAMS sistemomis pratybose Lietuvos kariai dalyvaus ir kitąmet.

NASAMS sistemų perdavimas Lietuvai, įsisavinimas ir integravimas į mūsų šalies gynybinius pajėgumus yra vienas iš trijų pagrindinių pastarojo meto Lietuvos kariuomenės modernizavimo projektų, vykdomas bendradarbiaujant kartu su Norvegija. Prieš dvejus metus Lietuvai perdavusi NASAMS sistemas, Norvegija šiuo metu aktyviai prisideda ir ruošiant bei apmokant Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono specialistus.

Nuo pat dislokavimo Lietuvoje pradžios 2017 m. Norvegijos kariai kartu su sunkiąja karine technika nuolatos rotuojasi priešakinių NATO pajėgų bataliono sudėtyje. Šios valstybės Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai ne kartą vykdė Baltijos oro policijos misiją ir saugojo Lietuvos, Latvijos bei Estijos oro erdvę.

Intensyvus dvišalis karinis bendradarbiavimas vyksta nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, glaudūs ryšiai sieja Lietuvos ir Norvegijos karines jūrų ir oro pajėgas. Iš Norvegijos Lietuva įsigijo karinius patrulinius laivus. Šios valstybės pastangomis sustiprinta Lietuvos oro gynyba, dar 2004 m. perduodant oro gynybos sistemas RBS-70 ir radarus, kurie naudojami iki šiol.

Tarpusavyje bendradarbiauja abiejų šalių specialiųjų operacijų pajėgos. Šių pajėgų kariai dalyvauja bendrose tarptautinėse pratybose Lietuvoje, Norvegijoje bei kitose šalyse – „Liepsnojantis kalavijas“ (angl. „Flaming Sword“), „Šaltas atsakas“ (angl. „Cold Response“), „Tundra“, „Trišakio jungtis“ (angl. „Trident Junction“) bei krovinių desantavimo pratybose. Vykdomas oro atakų vadovų (JTAC) rengimas.

GALERIJA

  • V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai
  • V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai
  • V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai
  • V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai
  • V. Rupšys: Norvegijos indėlis regiono saugumui – labai svarbus Lietuvai
Kariuomenės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antanas

Axmat SILA !!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS