Vaikams vasarą pasiūlys didesnį užimtumą | kl.lt

VAIKAMS VASARĄ PASIŪLYS DIDESNĮ UŽIMTUMĄ

  • 1

Birželio 1-oji – šventė ir vaikams. Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga organizuojama įvairių veiklų – orientacinės varžybos, koncertai, susitikimai. Visgi šalyje beveik 600 tūkst. žmonių skursta, o už šių skaičių slepiasi kraupios vaikų istorijos – griūvantys namai ir žiurkės lovoje, kai kurie paaugliai dar nematę Baltijos jūros. Tačiau nevyriausybinės organizacijos bando taisyti situaciją ir vaikams vasarą pasiūlys didesnį užimtumą. Apie tai – LNK pokalbis su „Gelbėkit vaikus“ generaline direktore Rasa Dičpetriene.

– Ar vaikai švenčia Tarptautinę vaikų gynimo dieną?

– Labai tikiuosi, kad švenčia kartu su savo tėveliais. Tai nepaprastai svarbi diena mums visiems dar kartą prisiminti, kaip svarbu atkreipti dėmesį į vaiko teises. Ypač šiemet, kai konfliktas Ukrainoje mums labai aiškiai parodė, kokia trapi gali būti vaikystė. Lietuva priėmė išskėstomis rankomis vaikus iš Ukrainos ir mūsų organizacija taip pat padeda kuo tik gali. Labai dėkoju visiems prisidedantiems. Iki šiol mūsų organizacija padėjo daugiau nei 14 tūkst. vaikų iš Ukrainos. Mūsų vaikų dienos centrai, kurių yra visoje Lietuvoje, atvėrė duris ukrainiečių vaikams ir šiandien jau sakome, kad nebesvarbu, iš kokios šalies ar tautybės vaikas, Lietuvoje lygiateisiškai priimame visus vaikus ir stengiamės juos integruoti.

Vis dar yra paauglių, kurie apskritai niekada nematę jūros.

– Ką šiemet siūlo nevyriausybinės organizacijos, vaikų dienos centrai?

– Vaikų dienos centrai vasarą dirba nuo ryto iki vakaro, nes mokyklos uždarytos, kai kurie vaikai net ant laiptų rytais laukia, kada vaikų dienos centras atsidarys. Dažniausiai jie organizuoja vasaros arba dienos stovyklas, kur nuo ryto iki vakaro vykdomos tam tikros veiklos. Vaikai nepasilieka nakvoti dienos centre, bet jie keliauja į žygius, kepa dešreles, žaidžia viktorinas. Aišku, stengiasi būti kuo ilgiau atvirame lauke ir naudotis šilta vasara.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Pirmąją vasaros dieną ne vienus metus vaikai keliaudavo traukiniu pirmą kartą pamatyti jūros. Ar daug tokių vaikų?

– Tai viena iš skaudžiausių vietų, kad vis dar yra paauglių, kurie apskritai niekada nematę jūros. Neseniai lankiausi vienoje iš mūsų globojamų šeimų, kuri nebuvusi prie jūros. Sutinku mamų, kurios niekada nematė Lietuvos jūros. Kviečiu visus atsigręžti ir pamatyti mūsų vaikus. Mes vis dar perkame maisto produktų, padedame paruošti vaikus Rugsėjo 1-ajai, stengiamės, kad jie patektų į dienos centrus.

– Koks dabar centrų poreikis?

– Dabar yra vasaros stovyklos ir užimtumas. Nuo kamuolių, inventoriaus, visko, ką galima pritaikyti lauke, iki maisto. Centrams, kur ateina ukrainiečių vaikai, reikia visko daugiau.

Ekskursijos ir išvykos yra puikus dalykas vaikams atsitraukti ir praplėsti akiratį, bet tai irgi kainuoja.

– Neseniai buvo paskelbta oficiali statistika, kad virš skurdo ribos Lietuvoje gyvena daugiau nei 0,5 mln. žmonių, beveik 600 tūkst. Kokią situaciją jūs matote? Ar ji gerėja?

– Situacija gerėja, bet tik keliais procentais. Už kiekvieno skaičiaus – šeima ir individuali istorija. Labai gaila, kad yra šeimų, kur skurdas tiesiog bado akis. Mūsų organizacija su jūsų visų pagalba vis dar lopo stogus, kasa šulinius, kad būtų orios sąlygos gyventi ir nereikėtų 2 km vežti vandens, kad būtų galima pasigaminti maisto. Kiekvieno mūsų pareiga – prisidėti prie vaikų orios ir saugios vaikystės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

normaliose seimose visa seima kartu leidzia laika ir su artimom seimom o neatiduoda savo vaiku dulkiasmegeniam===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS