Vaiko teisių gynėjai su nerimu laukia Naujųjų nakties: reaguoti kartais tenka žaibiškai | kl.lt

VAIKO TEISIŲ GYNĖJAI SU NERIMU LAUKIA NAUJŲJŲ NAKTIES: REAGUOTI KARTAIS TENKA ŽAIBIŠKAI

  • 8

Po audringo šventimo per Kalėdas, Vaiko teisių apsaugos tarnyba su nerimu laukia būsimo Naujųjų savaitgalio. Pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų per šias Kalėdas buvo sulaukta dvigubai daugiau nei pernai. Daugiau nei 100 vaikų teko išvežti iš namų į saugesnę aplinką. Apie tai, kiek per Kalėdas laikinai paimtų vaikų grįš namo ir kaip naujam šventiniam savaitgaliui ruošiasi vaiko teisių gynėjai LNK žurnalistas kalbėjosi su Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadove Ilma Skuodiene.

– Kalėdos tikrai buvo labai įtemptas laikotarpis. Sakyčiau, vaiko teisių gynėjams kiek neįprastai darbingas. Nes jeigu praėjusiais metais sulaukėme šventiniu laikotarpiu 150 pranešimų, tai šiais metais šventėme viena diena daugiau ir sulaukėme dvigubai ir dar daugiau – 390 pranešimų. Ir, kaip jūs minėjote, į saugią aplinką buvo perkelti 103 vaikai ir pagrindinės to priežastys – tėvų apsvaigimas, kai tikrai tėvai apsvaigę ir nebegali pasirūpinti savo vaikais. Ypatingą dėmesį visada skiriame mažamečiams vaikams, kūdikiams, kuomet vaikai dar negali pasirūpinti patys savimi, užsitikrinti būtiniausių savo poreikių. Ir, aišku, kitas dalykas yra smurtinės situacijos, smurtas artimoje aplinkoje ar prieš vaikus.

– Na, o kas toliau dabar bus su tais vaikais ir jų tėvais? Kiek iš tų laikinai paimtų vaikų galbūt sugrįš namo dar iki Naujųjų?

– Mes paprastai tai vadiname saugios aplinkos užtikrinimu, vaikų perkėlimu į saugią aplinką. Tai vienu atveju vaikai gali būti perkelti pas savo senelius ar kitus artimuosius, kita situacija, kada pakviečiame artimus žmones, kad atvykę padėtų pasirūpinti. Tai yra skirtingos situacijos. Ir yra situacijų, kai žmonės šventė, nebuvo blaivių žmonių, kurie galėtų pasirūpinti vaikais ir vaikams teko užtikrinti saugią aplinką. Ir kitą dieną tėvams išsiblaivius vaikai grįžta namo. Bet būna, kai vertinam situaciją ir matom, kad šeimai tikrai reikia pagalbos, kai tėvai neišsiblaivo ir nėra pajėgūs net patys iki Naujųjų pasiimti savo vaikų. Tuomet sprendžiamas klausimas dėl intensyvių paslaugų teikimo, būna atvejų, kai reikia kreiptis ir į teismą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Na, bet kam jūs tada ruošiatės šiam Naujųjų savaitgaliui, kuris taip pat bus ilgesnis?

– Aš tikiuosi, kad Naujųjų savaitgalis bus ramesnis, kad žmonės gal kiek ramiau švęs. Čia noriu atkreipti dėmesį į alkoholio vartojimą. Besaikis alkoholio vartojimas, priklausomybės – tai vienos pagrindinių priežasčių, kodėl tenka įsitraukti vaikų teisių gynėjams. Bet tikimės, kad Naujų metų šventimas bus ramesnis, kad šeimose bus mažiau konfliktų, smurtinių situacijų, mažiau konfliktų tarp suaugusiųjų. Bet esam pasiruošę 24 valandas per parą visas tris šventines dienas reaguoti, vykti, jei reikės, kartu su policija ir padėti tiek vaikui, tiek šeimai.

– Ar Naujųjų metų nakčiai esate numatę kažkokių papildomų pajėgų, kas padėtų reaguoti skubiai į iškvietimus?

– Kol kas papildomo nereikia. Svarbu pasakyti, kad visoje Lietuvoje, visose dešimt apskričių ir dar Vilniuje bei Kaune veikia budėtojų komandos, kurios vyksta iki valandos, jei tai iškvietimas su policija, jeigu iškvietimas ne per policiją – atvykstame kaip įmanoma greičiau. Jeigu tai yra smurtinės situacijos arba vaikui nesaugi aplinka – vykstame iki šešių valandų. Kol kas esame pasiruošę 12 tokių komandų ir tikiuosi, kad tai bus pakankamas skaičius žmonių, kurie galės padėti tiek naujametinę naktį, tiek ir tą savaitgalį. Ir tikiuosi, kad nebus skaudžių įvykių vaikams, kuomet reikia medikų pagalbos, kuomet prireikia intervencinių pagalbų, operacijos ar ko kito. Tikiuosi, kad visgi liksime saugūs, kad saugiai naudosimės ir sprogstamosiomis medžiagomis.

– Kaip yra dėl budinčių šeimų, kurios laikinai, tarkime, galėtų pasirūpinti vaikais? Ar tokių pakaks? O jeigu ne, tai kur tada reikės tuos vaikus padėti?

– Visuomet prioritetas skiriamas vaikų pažįstamiems žmonėms. Tai visuomet klausiame tiek tėvų, tiek vaikų, kas galėtų pasirūpinti ir daugiau kaip 70 proc. vaikų yra perkeliami pas pažįstamus asmenis arba tokie asmenys atvyksta. Tai – dėdės, tetos, krikšto tėvai.

– Tai supratau, dėl to rūpesčių nebus. Bet tada kitas klausimas – per Naujuosius retas kuris nepakelia taurės. Kur ta riba, kada jau yra pažeidžiamos vaiko teisės? Kitaip tariant, kokio girtumo turi būti tėvai, kad vaikais jau tektų rūpintis jums?

– Žinot, kiekvieno žmogaus alkoholio kiekio suvartojimas yra labai individualus. Vienam gali užtekti šampano taurės, kitam gali reikėti penkių ir daugiau. Tai, man atrodo, auginant mažamečius vaikus, kūdikius, ypatingą dėmesį skiriame ir mes, ir kviečiame tėvelius skirti dėmesį mažamečiams vaikams. Alkoholio kiekis turi būti suvartojamas toks, kad tu galėtum pilnai pasirūpinti t. y. nesvirduliuoti, pakelti, pamaitinti, jeigu vaikas verks naktį, prieiti prie jo ir panašiai. Turbūt kiekvienam čia individualiai, negalėčiau įvardinti, ar tai taurė. Bet visuomet tiek šventėse, tiek gimtadieniuose turėtų likti vienas žmogus, kuris galėtų pasirūpinti vaiku kam nors įvykus – galbūt užkils temperatūra, galbūt reikės į ligoninę važiuoti. Visgi kabam apie naujametinę naktį, apie judrius, smalsius vaikus. Tai visuomet turi likti žmonių, kurie yra blaivūs, kurie gali pasirūpinti vaikais ir jeigu reikės, suteiks visą reikiamą jiems pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tevams patarimas

Slepkite savo vaikus, isvaziuokite bent jau toliau nuo savo namu, nes gestapas pasiruoses vaiku medzioklei. "Äciu" Partijai, Tevynei uz sukurta vaiku medziojimo ir tevu zlugdymo sistemos sukurima. "Padekokim" visiems seimunams, kurie karstai prie to prisidejo ir tevu bei vaiku gyvenima paverte Pragaru.

tevu siaubo inspekcija

vaiku teisiu gynejai su nekantrumu ir nerimu laukia naujametines nakties kada prasides vaiku medziokle ypac nenustygsta vietoje kontrolieriai turintys iskrypelisku paziuru sadistiniu nukripimu ir fasistiniu genu ir kuriems nereik laukti naujuju nakties jie tokiai medzioklei pasiruose visa para

Zmoniu

pjudymui sitiek "tarnybu" seriame! O patiems - nei svietimo,nei gydymo,nei pensiju. Brangi ta fasizmo santvarka,vienok!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS