Vaiko teisių tarnyba žada pagalbą mamai kreipiantis į Rusiją dėl išvežto vaiko grąžinimo | kl.lt

VAIKO TEISIŲ TARNYBA ŽADA PAGALBĄ MAMAI KREIPIANTIS Į RUSIJĄ DĖL IŠVEŽTO VAIKO GRĄŽINIMO

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba sako, kad bendravo su į Rusiją tėvo neteisėtai išvežto vaiko mama, padės parengti dokumentus ir kreiptis į Rusiją dėl vaiko grąžinimo.

„Jau bendravome su vaiko mama, toliau bendradarbiausime bei padėsime pasirengti dokumentus ir kreiptis į Rusijos institucijas dėl vaiko gražinimo. Šiuo metu bendravimas su Rusijos institucijomis vyksta per Užsienio reikalų ministeriją“, – rašoma tarnybos atstovės Alinos Žilinaitės atsakyme BNS.

Bendravimas su Rusijos institucijomis vyksta per Užsienio reikalų ministeriją.

Apie minimą įvykį vaiko teisių gynėjai informaciją gavo iš policijos pareigūnų.

Rusijos teritorijoje sekmadienį buvo sulaikytas tėvas, iš motinos Lietuvoje pagrobęs vaiką.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba sako, kad vienam iš vaiko tėvų išvykstant su vaiku gyventi į kitą šalį, reikia gauti kartu su vaiku nevykstančio antrojo iš vaiko tėvų sutikimą dėl vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos valstybės pakeitimo. Jei vaiko tėvai gražiuoju nesusitaria dėl vaiko persikėlimo nuolat gyventi į kitą šalį, tarp vaiko tėvų kilęs ginčas turi būti sprendžiamas teisme.

Tokiais atvejais, su vaiku gyventi į kitą šalį siekiantis išvykti tėtis ar mama turi kreiptis į šalies, kurioje gyvena, teismą su prašymu leisti išsivežti vaiką gyventi į kitą šalį be antrojo iš vaiko tėvų sutikimo. Tik gavus antrojo iš tėvų sutikimą arba teismo leidimą išvežti vaiką nuolatiniam gyvenimui į kitą šalį, vaiko išvežimas yra laikomas teisėtu.

Tokiais atvejais yra taikoma Hagos konvencija dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų, o tarnyba vykdo pareigas numatytas šioje konvencijoje.

„Situacijų, kai vienas iš vaiko tėvų be antrojo iš tėvų sutikimo išsiveža vaiką gyventi į kitą valstybę, pasitaiko. Tokiais atvejais yra taikoma Hagos konvencija dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų, o tarnyba vykdo pareigas numatytas šioje konvencijoje“, – rašoma tarnybos atsakyme BNS.

2022 metais vaiko teisių gynėjai gavo ir nagrinėjo 25 prašymus dėl išvežtų į užsienio valstybes vaikų sugrąžinimo į Lietuvą, 2021-aisiais – 29, 2020-aisiais – 20. Taip pat pernai sulaukta 13 prašymų dėl atvežtų į Lietuvą vaikų sugrąžinimo į jų nuolatinės gyvenamosios vietos valstybes, 2021-aisiais ir 2020-aisiais gauta atitinkamai 16 ir 18 tokių prašymų.

Sprendimą dėl vaiko išvežimo į kitą šalį teisėtumo ir vaiko grąžinimo į nuolatinės gyvenamosios vietos valstybę visuomet priima tos šalies teismas, į kurią vaikas buvo išvežtas.

Kaip skelbė BNS, Lietuvos pasieniečiai paragino Rusijos pasieniečius kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl sekmadienį tėvo neteisėtai į Rusiją išgabento kūdikio perdavimo.

Lietuvos pasieniečiai kol kas neturi informacijos, kad tėvas ir maždaug vienų metų vaikas būtų grąžinti į Lietuvą. Rusijos pasieniečiai tik patvirtino faktą, kad sulaikytas vyras ir vaikas. Jeigu asmenys perduodami – iš anksto organizuojamas susitikimas ir tai vyksta per pasienio kontrolės punktą, tai paprastai suderinama.

Kaip pranešė policija, sekmadienį, 14.16 val., Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo 27 metų moters pranešimą.

Ji teigė, kad tą pačią dieną, apie 10 val., Kretingos rajone, Sausdravų kaime, 37 metų vyras paėmė jų vienų metų dukrą ir vaiko sutartu laiku negrąžino.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo, o pasieniečiai – dėl neteisėto sienos perėjimo.

Tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tokius postokupantinius šūdus

su pagaliu iš Lietuvos neišvarysi- ėda lietuvišką duoną,bjaurybės,ir šika ant Lietuvos.

Klausimas

> cha ............O, tave, benkarte, ar kada nors kas nors atvažiuos pasiimti iš Lietuvos?

cha

Vaikas vienodai priklauso tiek tėvui, tiek motinai. Čia tik Geiropos matriarchate ir Lietuvoje 'užduchinti" vyrai nebeturi į juos jokių teisių. Pažiūrėsime, kaip į tai pasižiūrės rusai. Manau, kur kas blaiviau. Galės motinėlė kartą į ketvirtį atvažiuoti dviems dienoms pabendrauti :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS