Vaikų saugumas gatvėse – tėvų atsakomybė | kl.lt

VAIKŲ SAUGUMAS GATVĖSE – TĖVŲ ATSAKOMYBĖ

  • 3

Prasidėjus naujiems mokslo metams, vienas didžiausių rūpesčių tėvams yra saugi vaikų kelionė į mokyklą. Norint suformuoti saugaus elgesio gatvėje įpročius, suaugusiesiems svarbu apie tai kalbėtis su vaikais. Psichologė-psichoterapeutė Viktorija Laurinaitė pataria, kaip apie saugumą gatvėse kalbėtis su įvairaus amžiaus vaikais.

Tėvų pavyzdys – svarbiausias

Psichologė-psichoterapeutė teigia, kad, norint suformuoti tam tikrą vaiko įprotį, labai svarbu rodyti pavyzdį, kad ir patys tėvai daro tuos pačius dalykus, kurių prašoma vaikų.

„Kai kalbame apie saugų eismą, svarbu, kad tėvai taip pat pastebėtų, kokia šviesoforo spalva dega ar yra girdimi garsai. Jeigu esate su vaiku prie perėjos – aptarkite su juo, kokios yra taisyklės einant per pėsčiųjų perėją, kada esate įsitikinę, kad galima eiti per ją, kokie ženklai tai rodo“, – pasakoja V. Laurinaitė.

Anot jos, norint išugdyti tam tikrus vaikų įpročius, reikėtų skirti tam bent kelis mėnesius. Vaikai yra skirtingi, dėl to sudėtinga nuspėti, kiek laiko gali prireikti susiformuoti naujam įgūdžiui susiformuoti.

„Du mėnesiai jau turėtų parodyti, kaip vaikams pavyko įsisavinti naują įgūdį. Konkrečiai kalbant apie saugaus eismo taisykles, labai svarbu žinias vis kartoti, suaugusiesiems – nuolat išlikti tinkamu pavyzdžiu laikantis saugaus eismo taisyklių, aptariant įvairias eismo situacijas su vaikais“, – sako psichologė.

Kaip pastebi specialistė, jei bent vienas pokalbis apie saugų eismą ir praktinis mokymasis gali užkirsti kelią eismo įvykiui, tikrai verta su vaikais kasmet prisiminti taisykles, kartu žaisti vaidybinius žaidimus apie taisyklių laikymąsi.

Ką išaiškinti mažiausiems

V. Laurinaitė teigia, kad yra keletas esminių vaiko amžiaus laikotarpių, kai galima tam tikrais būdais kalbėtis apie saugų eismą.

Nuo trejų ketverių metų svarbu vaiką supažindinti, kas yra kelias, gatvė ir kam jie naudojami. Aptarkite, kas apskritai yra Kelių eismo taisyklės, kokių pavojų gali nutikti kelyje ir dėl ko taip svarbu šių taisyklių laikytis. Puiki proga aptarti su vaiku, kaip saugiai elgtis kelyje, pakeliui į darželį, kai vedate vaiką pėsčiomis ar vežate automobiliu.

Paaiškinkite vaikui, kad kelyje negalima žaisti ir dėl ko tai gali būti pavojinga, svarbu perteikti, kad saugu per perėją eiti duodant ranką mamai arba tėčiui, aptarti, dėl ko pereiti kelią galima tik per pėsčiųjų perėjas ir šviesoforo sankryžas.

Labai svarbu žinias vis kartoti, suaugusiesiems – nuolat išlikti tinkamu pavyzdžiu laikantis saugaus eismo taisyklių.

Būtina nepamiršti ir to, kad staiga negalima išvažiuoti į kelią dviračiu ar paspirtuku. Jeigu vaikas jau pažįsta spalvas, aptarkite, ką reiškia šviesoforo spalvos. Šiuo amžiaus tarpsniu taip pat svarbu vaikus supažindinti su atšvaitu, aptarti, kuo jis padeda.

Parinkti saugiausią maršrutą

Nuo ketverių penkerių metų patiems vaikams jau kyla daug klausimų. Tokiais atvejais tėvų pareiga yra suteikti išsamesnę informaciją, kodėl kelyje būna pavojų, kodėl svarbu laikytis saugaus eismo taisyklių, dėl ko kelias nėra žaidimų aikštelė. Verta vėl pasikartoti, kaip saugiai pereiti kelią.

Tokio amžiaus vaikams svarbu perteikti, kad kelią pereiti reikia drauge su suaugusiuoju, paaiškinti, dėl ko negalima išbėgti į kelią arba staiga išvažiuoti paspirtuku ar dviračiu. Rekomenduojama aptarti kiekvieną šviesoforo spalvą, ką ji reiškia eismo dalyviams. Supažindinkite vaiką su kelio ženklais, kurie jam reikalingi kaip pėsčiajam, aptarkite tam tikras sąvokas: šaligatvis, pėsčiųjų perėja, važiuojamoji kelio dalis. Taip pat svarbu supažindinti vaikus su pagalbos numeriu ir kokie žmonės galėtų padėti, jei kažkas nutiktų kelyje: policijos pareigūnai, greitosios pagalbos darbuotojai.

Penkerių–septynerių metų vaikai turėtų gebėti pasakyti, kas yra saugus eismas, kam reikalingi kelias, gatvė, šaligatvis. Turėtų suprasti, kaip saugiai pereiti į kitą kelio pusę per perėją ar šviesoforo reguliuojamoje sankryžoje.

Tokio amžiaus vaikai jau žino, koks yra kelias nuo namų iki darželio ar mokyklos, savo saugiausią maršrutą. Vaikas būna susipažinęs su kelio ženklais, kurie jam būtini kaip pėsčiajam, supranta, kaip būti matomam kelyje, t. y. naudojasi atšvaitais. Vaikai dažnai jau geba suprasti, kad saugumas kelyje priklauso ir nuo jų elgesio.

Paaugliams – ateities repeticija

Galiausiai dar vienas laikotarpis, kai atžalos daugiau savarankiškai keliauja, yra paauglystė. Su paaugliais viena iš puikių idėjų mokytis saugaus eismo – ruoštis vairavimo pamokoms ateityje.

Vis dėlto paauglystės laikotarpiu daug svarbiau aptarti ne tik keliones pėsčiomis, bet ir saugaus vairavimo taisykles, kai jūsų vaikai važiuoja su vyresniais draugais, kurie turi teisę vairuoti. Aptarkite saugos diržų būtinybę, saugų greitį, pavojų sėstis prie vairo pavartojus svaigalų. Svarbu stiprinti paauglių pasitikėjimą savimi, kad galėtų atsisakyti važiuoti su riziką sau ir aplinkiniams keliančiais vairuotojais.


Didžiausi pavojai

• Remiantis „Spinter tyrimų“ atlikto tyrimo duomenimis, mokyklinio amžiaus vaikų turintys tėvai įvardijo, kad pati pavojingiausia vaiko kelionės į mokyklą dalis yra kirsti gatves ir perėjas – tai nurodė 64 proc. respondentų.

46 proc. tėvų nerimą kelia, kai jų vaikai turi būti tose eismo vietose, kuriose šalia juda paspirtukai ir dviračiai.

• Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2022 m. eismo įvykiuose nukentėjo arba žuvo 573 vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Močiutė

Už tai - tėvai, o už apmokymus istvirkauti?

O \\\\\.../////

nuo pedo'Filų ???

Banga

Nesekite pasakų ! Vaikas mokykloje jau atvyko saugiai. O toliau? Iš ten išeiti kur tik nori nėra jokių apribojimų . Per pertraukas būriais traukia į prekybos centrus , kioskus, perka visokius neaiškius produktus , ( gal ir narkotikus) , rūko už namo kampo pasislėpę ir tt. Kieno čia atsakomybė , jei vaikas skaitomas esąs mokykloje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS