Tradicijos
Valgykla, kuri pripažįsta... pasninką
J. Janonio gatvėje yra visai nesiafišuojanti, bet visiems atvira valgykla, kuri lankytojus stebina ne tik puikiu maistu, bet ir tuo, kad laikosi religinių tradicijų. Advento ir gavėnios metu čia galima maitintis... pasninko valgiais. Lankytojams, kurie laikosi senųjų (beje, labai sveikų) tradicijų, siūlomas atskiras meniu.
Daržovių plovas, grikiai su grybais ir paplotėliu, keptos daržovės – tai keletas pastarosiomis dienomis siūlytų absoliučiai vegetariškų patiekalų iš specialiojo gavėnios meniu. Sudaromas ir visas vegetariškų pietų kompleksas. Jei lankytojas ima jį visą, taikoma kainos nuolaida. Taip tarsi skatinama išbandyti save ir išgyventi septynias savaites be mėsiškų patiekalų. Vegetariški patiekalai parenkami vos ne iš viso pasaulio tautų virtuvių – iš įvairiausių knygų, televizijos laidų. O gamina aukštos kvalifikacijos virėjos.
Pasakoja direktorė Tamara Rinkevičienė:
- Mūsų kolektyvas - likučiai iš anksčiau buvusio „Torgmortranso“. Mano sritis ir mano meilė – maisto gamyba. Ir pagal išsilavinimą esu maisto pramonės inžinierė technologė. Turiu didžiulę patirtį šioje srityje. Visa mūsų šeima labai domisi maisto gamyba, čia beveik visa šeima ir dirbame. Kad ir kur būtume, kur nuvažiuotume, visada stengiamės parsivežti ką nors nauja iš valgių srities. Tai mūsų ir darbas, ir pomėgis. Kadangi dabar nebereikia slėpti, koks kieno santykis su religija, su senomis tradicijomis, laisvai gaminame pasninko patiekalus. Kad ir tas žmogus, kuris išbando save laikydamasis pasninko, neaplenktų mūsų. Šios valgyklos vedėja yra mano marti Svetlana Rinkevičienė. Ji pati laikosi daugelio tradicijų, todėl su didele atsakomybe parenka pasninko meniu. Patiekaluose tikrai nėra nė menkiausio komponento, kuris neatitiktų griežtų vegetariško maisto reikalavimų. Kolektyvas nedidelis: šioje valgykloje - tik septyni žmonės. Lengva susitarti. Paskyrus darbą, nė vieno nereikia kontroliuoti. Patikimi. Virėjos yra trys: Liudvika Mikutavičienė, Zinaida Aliochina ir Romualda Venckūnienė. Tai jų meistriškumą giria žmonės, kai sako mums gerus žodžius. Antradieniais gaminame tik ukrainietiškus patiekalus, o ketvirtadieniais – tik lietuviškus. Ir viena, ir kita turi didelę paklausą. Į laikraštį duodame reklamą, kad galime surengti įvairias progines vaišes, tačiau pati geriausia reklama – žmonių atsiliepimai,- sakė Tamara Rinkevičienė.
Apskritai pasninko svarba dabar nebesureikšminama. Ir knygose, ir įvairiuose straipsniuose pažymima, kad šiandien dirbančiam žmogui, nors jis ir būtų uolus krikščionis, neįmanoma laikytis pasninko, nes tenka maitintis valgyklose, kavinėse. Tačiau Klaipėdoje atsirado išimtis – puiki valgykla, kurioje galima laikytis septynių savaičių gavėnios pasninko. O gal ir apskritus metus čia bus siūloma vegetariškų patiekalų? Ir griežčiausieji sveikuoliai gali susidomėti.
Naujausi komentarai