A. Veryga: daliai gyventojų nespėjus grįžti, jiems teks likti užsienyje | kl.lt

A. VERYGA: DALIAI GYVENTOJŲ NESPĖJUS GRĮŽTI, JIEMS TEKS LIKTI UŽSIENYJE

Daliai Lietuvos gyventojų nespėjus grįžti ir kirsti Lietuvos sienos, teks laukti karantino pabaigos užsienyje, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Situacija labai sudėtinga, ir, matyt, dalis gyventojų, kol  šalys liks užsidarę sienas, matyt, turės likti ten, nes bus tikrai tokių šalių, į kurias jau nebėra net ir tranzitinių skrydžių. Kai kam teks pasirūpinti, kur apsistoti tose šalyse“, – pirmadienį Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

„Šalys labai agresyviai uždarinėja sienas ir, matyt, kad tų įstrigusių, likusių tose šalyse gali būti, kad jų bus,kol šalys neatšauks karantino“– pridūrė ministras.

Anot jo, Užsienio reikalų ministerija renka užsienyje esančių ir grįžti siekiančių Lietuvos gyventojų kontaktus, registruoja prašymus, ieškoma galimybių organizuoti skrydžius, tačiau situacija išlieka labai sudėtinga.

„Kad ir kaip norėtume, Spartanas skraidina keliasdešimt žmonių, Vokietijoje vien, kiek žinau, yra apie keliasdešimt tūkstančių lietuvių, todėl Spartanas, net jei ir skraidytų kiekvieną dieną ir ne po vieną kartą negalės tokio kiekio žmonių parskraidinti“,– sakė ministras.

Situacija labai sudėtinga, ir, matyt, dalis gyventojų, kol  šalys liks užsidarę sienas, matyt, turės likti ten.

A. Veryga pabrėžė, kad vis grįžusieji iš bet kurios užsienio šalies privalo dvi savaites laikytis izoliacijos.

„Blogoji žinia, kad maksimaliai išsiplečia geografija šalių ir beveik nelieka tokių, iš kur nebūtų atvykę mūsų piliečiai, iš kur nebūtų atsivežtas užkratas, tai tas karantinas įgauna ypatingą svarbą ir raginimas mažiau judėti ir mažiau kontaktuoti labai svarbus, nes praktiškai iš daugelio Eurpopos valstybių tokie užkratai nustatyti mūsų parvykusiems piliečiams“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, ar bus plečiami tyrimai koronaviruso infekcijos tyrimai, A. Veryga teigė, kad tyrimai plėsis, tačiau dabar svarbiausia griežtai laikytis karantino reikalavimų.

„Tyrimų apimtys bus plečiamos, bet tai niekaip nepaneigs pagrindinės priemonės. Ne tyrimai saugoja nuo ligos plitimo ir jei jie bus nesaugiai atliekami, gali ne tik kad nesumažinti, bet net  ir padidinti ligos platinimą. Todėl mes turime labai atsakingai pasiruošti tas vietas, kur žmonės galėtų patys automobiliu atvykti tą tyrimą atlikti“, – sakė ministras.

Pasak jo, tai niekaip nepaneigs paties principo, kad žmonėms vis tiek patiems teks izoliuotis.

„Tai tą galima daryti ir šiandien, jei žmonės ar sukarščiuoja, ar pajaučia kitus peršalimo simptomus, ir be važinėjimo, ir be tyrimų darymo galima izoliuotis, ypatingai saugant senyvus žmones“, – kalbėjo A. Veryga.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvoje patvirtinti dar du nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Abu asmenys – grįžę iš užsienio, abu izoliuoti ir gydomi Vilniuje, Santaros klinikose.

Vienas asmuo grįžęs iš Ispanijos, kitas – iš Vokietijos.

Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 14 COVID-19 atvejų. Visi jie – įvežtiniai.

Šalyje nuo pirmadienio paskelbtas karantinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (73)

...

Malačius Veryga.

”Verygą į muilą”

Šis nepatenkintų teisėjais sporto fanų šūkis plinta šalyje kaip gaisras.

Mariakas

Lietuviai patys debiliausi žmogėdros besmegeniai. Sako jums aiškiai debilams, kad nevyktų mėtė sėdėkit namuose debilai, elgetės kaip čiurbanai. Neturiu žodžių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS