„Viasat“ nenori retransliuoti LRT Kultūros kanalo | kl.lt

„VIASAT“ NENORI RETRANSLIUOTI LRT KULTŪROS KANALO

  • 0

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) spręs, ar tenkinti bendrovės „Viasat“ prašymą leisti neretransliuoti LRT Kultūros kanalo.

Kaip BNS nurodė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas, bendrovės atstovai prašymą taikyti išimtį dėl prievolės transliuoti kanalą pateikė spalį, nurodydami, kad tam reikės papildomomų išlaidų.

„Jie motyvuoja tuo, kad programa nėra „įkelta į palydovą“, o norint ją įkelti, tai kainuotų papildomai 150 tūkst. eurų. (...) Kaip jie sakė, jie nenumato ateityje ir strateginiuose planuose neturi siekio LRT Kultūros įkelti į palydovą“, – sakė E.Vaitekūnas.

Šis klausimas iškilo pernai spalį įsigaliojus Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms, kai sugriežtinus atsakomybę už propagandą ir numačius atsakomybę ir Lietuvoje neregistruotiems, bet šalyje veikiantiems retransliuotojams, „Viasat“ oficialiai registravosi palydovinės televizijos paslaugų teikėja.

Anot E.Vaitekūno, įstatyme numatoma galimybė suteikti tokią išlygą, tik jei „vartotojai kitomis techninėmis priemonėmis gali matyti programą“.

„Bet šiuo atveju, jokių kitokių priemonių „Viasat“ neturi“, – sakė jis.

„Viasat“ teigimu, bendrovė neturi galimybių retransliuoti LRT Kultūros programos.

„Kanalą LRT Kultūra rodytume, tačiau transliuotojas (LRT – BNS) nėra paruošęs šio kanalo signalo pateikimo per palydovą – šis kanalas nėra laisvai prieinamas palydove, todėl mes techniškai negalime jo rodyti. Dėl šios priežasties manome, kad mes atitinkame Visuomenės informavimo įstatymo reikalavimus ir turime būti atleisti nuo įpareigojimo rodyti kanalą“, – BNS teigė „Viasat“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Gediminas Galkauskas.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad retransliuotojai privalo retransliuoti ar platinti interntete visas nekoduotas nacionalines LRT televizijos programas. Tokios programos yra LRT ir LRT Kultūra.

Lietuvoje nuo 2002 metų veikianti „Viasat“ paslaugas teikia Baltijos šalyse ir Ukrainoje. „Viasat“ buvo vienintelė retransliuotoja Lietuvoje, nesilaikiusi LRTK draudimų retransliuoti įstatymus pažeidusius rusiškus kanalus, tačiau tapusi oficialia retransliuotoja sprendimų ėmė laikytis.

„Viasat“ nurodo, jog anksčiau vadovavosi ne nacionaliniais, o ES teisės aktais: dar iki tapimo retransliuotojais pernai bendrovė įvykdė vienintelį LRTK sprendimą – trims mėnesiams apribojo „RTR Planeta“ transliacijas, nes LRTK sprendimą, anot „Viasat“, įvykdė „pagal ES procedūras“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS