Vieta darželyje – kaip bilietas į koncertą: socialiniai tinklai lūžta nuo šokiruojančių pasiūlymų | kl.lt

VIETA DARŽELYJE – KAIP BILIETAS Į KONCERTĄ: SOCIALINIAI TINKLAI LŪŽTA NUO ŠOKIRUOJANČIŲ PASIŪLYMŲ

  • 15

Eilės į didžiųjų miestų mokyklas ir darželius šiemet nesibaigia, jose – tūkstančiai vaikų. Kai kurie vilniečiai socialiniuose tinkluose puolė naudotis situacija: siūlo iš jų pirkti turimą vietą į konkrečią ugdymo įstaigą lyg bilietą į koncertą. Tad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija žada situaciją taisyti – kurs centralizuotą prašymų į mokyklas ir darželius priėmimo tvarką. Apie tai LNK pakomentavo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

– Bendra priėmimo į mokyklas ir darželius sistema startuoja 2025 metais. Koks to tikslas?

– Tikslas yra, kad būtų centralizuotai priimama tiek į bendrojo ugdymo įstaigas, tiek į neformaliojo ugdymo įstaigas visoje Lietuvoje. Dabar sistema yra decentralizuota, kai kurios savivaldybės jau turi savo sistemas, bet susiduria su tam tikrai sunkumais, tarkime, atnaujinimu ir tam skirtomis lėšomis.

– Galbūt sumažės eilės?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Manome, kad tai padės pasiekti skaidrumo, geriau matysime skaičius, galėsime geriau kontroliuoti srautus, planuoti ir tą daryti tiek valstybinių lygmeniu, tiek savivaldybės lygmeniu.

– Ką turime omenyje, kai sakote, kad padaugės skaidrumo? Nes vos prieš kelias dienas Lietuvoje nuskambėjo atvejis, kad į Vilniaus darželį vieta buvo parduodama. Ar jūs tai turite omenyje, ar čia apie kitą kažkokią korupcijos riziką?

– Aš manau, kad tai yra apskritai unikalus atvejis, kai tokie dalykai vyksta. Jie netoleruotini ir jie neturėtų vykti. Skaidrumo principas tas, kad nereikės prašymo nešti tiesiai į mokyklą mokyklos vadovui, mokyklos vadovai nepatirs spaudimo. Bus užpildomi prašymai internetu sistemoje ir tada gaunamas atsakymas.

– Ministerija galbūt jau dabar gaudavo signalų ir dėl tos korupcijos, kurią aš įvardijau, ir dėl spaudimo vadovams, apie kurį jūs kalbate?

– Tų signalų ir tam tikrų indikacijų būdavo visada, bet tuo pačiu, ne tik tos indikacijos yra svarbios. Svarbu yra tai, kad nebūtų per didelių klasių, kad būtų priimama mokinių tiek, kiek yra suplanuota, kiek yra patvirtinusios savivaldybių tarybos.

– O kaip greitai reaguos sistema, specialistai darželio ar mokyklos keitimo atveju? Kiek žmonės susidurs su biurokratija šioje sistemoje?

– Sistema, prieš startuojant, bus išbandoma. Dabar, prieš keičiant mokyklą, kai jau yra pasibaigęs priėmimas, dažniausiai kreipiamasi tiesiai į tą mokyklą, į kurią norima keliauti. Žiūrėsime, ar išliks tai, kad reikės kreiptis tiesiai į mokyklą, ar per sistemą. Tai bus nuspręsta, kai sistema bus testuojama.

– Sistema startuoja po dvejų metų – 2025-aisiais, bet žinome, kad tėvai baiminasi tų eilių ir kartais jau prieš dvejus metus žvalgosi, į kurią mokyklą leisti, kiti netgi užsiima eiles. Tai ar tėvams reikėtų suskubti ir ar galės jie tai daryti jau dabar, ar tik nuo 2025-ųjų užsirezervuoti vietą?

Skaidrumo principas tas, kad nereikės prašymo nešti tiesiai į mokyklą mokyklos vadovui, mokyklos vadovai nepatirs spaudimo.

– Tos sistemos dar nėra ir dabar dar niekur nerezervuojamos vietos iš anksto. Dažniausiai ta rezervacija, matyt, sietina su gyvenamosios vietos deklaravimu, tai pagal tai, kur žmonės gyvena, siekis yra, kad vaikai lankytų mokyklas kuo arčiau namų.

– Vilniaus savivaldybė, jei norima į privačią mokyklą ar darželį, skiria virš 100 eurų kompensaciją. Ar žmonėms reikės kreiptis atskirai dėl tos kompensacijos, ar tai bus galima padaryti toje pačioje sistemoje?

– Ir dabar Vilnius turi automatizuotą sistemą, kurią sieksime integruoti, ir bus kalbama atskirai su savivaldybėmis, kurios tą turi. Todėl dabar negalėčiau atsakyti į šitą klausimą. Eigoje, kai bus planuojami programavimo darbai, testavimas, bus atsakyti visi klausimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Dėdė doleris

Iki šakumo,duodu bapkiu direktorei,vaikas darzeli.Kokios ubagai problemos?

jis

jau praėjau tą pragarą su darželiu ir 1 klase. Ką galiu pasakyti, situacija vis tokia pati, pirmenybė vaikams, kurie net negyvena Klaipėdoje, apsukrūs ir nagli tėvai visokiais būdais stengiasi įkišti savo vaikelius jiems patogiose įstaigose, dėl to mes ir turime problemą nr1. Na, o problema Nr.2 žmonių lokacijai, ji pasikeitusi, daug kas persikrausto iš tarybinių daugiaaukščių tai natūraliai nenori vežti vaikų per visą miestą, bet mokyklos jų rajone perpildytos. Manau pradžioje susitvarkykite su naglais tėvais, nes jie pagrinde ir pridaro bėdų.

> “aukstaiciui”

Pats plastelinas. Tik Zemaiciai ir trauke Lietuva visa laika… Niekada nevelu versti svetimtaute “valdzia”…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS