Viskas, ką reikia žinoti surašant testamentą | kl.lt

VISKAS, KĄ REIKIA ŽINOTI SURAŠANT TESTAMENTĄ

  • 7

Tam tikru gyvenimo momentu žmonės suvokia, kad reikia pasiruošti tam, kas neišvengiama.

Notarė Dalija Svirbutienė plačiau papasakojo, ką reikia žinoti norint surašyti testamentą, praneša LNK.

– Kokios būna testamentų rūšys?

– Testamentas yra viena seniausių, viena konservatyviausių, viena slapčiausių sandorių rūšių. Asmuo, pageidaujantis surašyti testamentą, turi atvykti pas notarą. Yra kelios rūšys testamentų, viena iš jų yra asmeninė. Kur asmuo pats surašo savo ranka, nedalyvaujant jokiam pareigūnui, po to gali atnešti saugoti pas notarą arba laikyti pas save namuose.

– Kaip reiki rašyti testamentą?

– Reikėtų nuspręsti, kam tas turtas paliekamas. Tai neprivalomai turi būti šeimos nariai ar artimiausi giminaičiai, kaip dažnai manoma. Asmens valia neribojama, jis pats pasirenka, kam ir kiek palikti savo turto. Tada reikėtų įvertinti tų įpėdinių įvairias psichologines, moralines ir visas kitas savybes. Ar toks žmogus galės toliau tinkamai naudoti turtą ir jį valdyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jei žmogus savo iniciatyva namuose parašo testamentą, kas turi būti jame, kad jis būtų galiojantis?

– Tam, kad galiotų asmeninis testamentas, yra kelios sąlygos. Pirmiausiai, jis turi būti parašytas paties testatoriaus ranka. Jokios kompiuterinės rašymo priemonės netinka. Būtinai turi būti data, testatoriaus vardas, pavardė, asmens kodas, parašas ir patvarkymas dėl turto po mirties. Gali būti konkrečiai įvardijama: butas, namas. Gali būti bendrai įvardinta – visas turtas. Tada įvardijamas įpėdinis vardu, pavarde, užrašomas jo asmens kodas.

– Jei žmogus fiziškai negali rašyti testamento savo ranka, ką tada daryti?

– Tokiu atveju žmogus gali sudaryti tik oficialų testamentą. Turi atvykti pas notarą, yra atskira procedūra.

Testamentas yra viena seniausių, viena konservatyviausių, viena slapčiausių sandorių rūšių.

– Ar gali būti asmens testamentas neįgyvendinamas?

– Deja, gali. Asmeniniam testamentui yra keliami daug mažesni reikalavimai nei oficialiam. Jei toks testamentas neperduotas saugoti pas notarą, jis per 1 m. turi būti patvirtintas teisme. Tokiais atvejais asmenys rašo ne visai teisine kalba ir būna daug neapibrėžtų sąvokų. Pavyzdžiui, draudžia parduoti tėvūniją, neįvardinant, koks turtas yra tėvūnija.

– Kada anksčiausiai galima rašyti testamentą?

– Nuo 18 m. Svarbu, kad žmogus būtų veiksnus, suvoktų savo veiksmus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Garantuotas būdas vienas-

tik notaro patvirtintas testamentas.Visus kitus galima užginčyti.Tam yra daug būdų.Šunyss advokatai (ne visi tokie)žino.

Jooi

As nors ir dar puse gyvenimo nepragyvenau, jau elektronini testamenta elektroniskai padares ka su turtu daryti. Panasiame patvirtintame uzslaptintame pdf laiske ir numeriai, slaptazodziai, bitkoinai, akciju perleidimas, telefono kodai ir panasiai. Nes niekada nezinai. Gi

Šių

Laikų vaikai į tėvus žiūri kaip į bamkomatą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS