Vokiečių brigada Lietuvoje bus, bet ar tam turime sąlygas? | kl.lt

VOKIEČIŲ BRIGADA LIETUVOJE BUS, BET AR TAM TURIME SĄLYGAS?

  • 6

Vokiečių brigada Lietuvoje bus, bet ar tam turime sąlygas? Plačiau LNK reportaže apie Vokietijos brigadą ir galimybes čia jai įsikurti, papasakojo atsargos pulkininkas Gintaras Ažubalis.

„Galime nusiraminti – vokiečių brigada tikrai bus. Aišku, tai užims laiko. Vokiečiai, kaip ir mes, turi nemažai įvairiausių problemų savo kariuomenėje po tokio ilgo taikos meto. Turės pasidaryti daug namų darbų. Jie tą jau pradeda, kiek yra matoma iš atvirų šaltinių. Viskas priklausys taipogi nuo mūsų, kad mes nestabdytume. Gynybos politika yra labai mūsų aiškus prioritetas. Viskas bus gerai“, – teigė pašnekovas.

– Ar tai bus visiškai nauja brigada, ar bus formuojama iš šiuo metu Vokietijoje esamų kariuomenės dalinių?

– Tai nebus visiškai nauja brigada. Tai netgi yra gerai. Blogai vokiečiams, kad brigada, kuri bus Lietuvoje, bus sudaryta iš dabar esamų batalionų. Tie batalionai bus išimami iš tam tikrų sunkiųjų brigadų. Tokiu būdu bus sukomplektuota brigada, o štabas bus visiškai naujas. Paskutinėmis žiniomis, jis bus sudarytas iš prieš kiek laiko išformuotos tankų brigados.

–  Kaip viskas vyks? Ar visi kariai ir vadovybė iš karto atvyks? O gal kažkokiais etapais – pradedant nuo vadovų, baigiant eiliniais kariais?

– Vienareikšmiškai tai vyks etapais. Grįžtame prie to, kad viskas priklausys nuo mūsų pastangų kurti tam tikrą infrastruktūrą tiems padaliniams. Mes girdime iš abiejų pusių spaudos, kad rengiamas bendras planas, kas yra savaime aišku. Jis iki metų pabaigos bus galutinai parengtas ir tuo metu bus visiškai aišku, kokie tai bus padaliniai. Viskas priklauso nuo detalių, nuo padalinių sandaros, nuo turimos technikos. Nuo to ir priklausys infrastruktūra. Kol tie atsakymai nebus mums pateikti arba tarpusavyje suderinti, tol Lietuva elementariai nežinos, kokių ir kiek technikos parko garažų statyti ar kokiai technikai. Viskas bus suplanuota ir atitinkamai vyks pagal numatytą planą.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

–  Kokių iš esmės sąlygų reikia Vokietijos kariams? Kiek laiko jie čia bus? Ar mes galime tikėtis, kad jie čia bus nuolatos?

– Absoliučiai, jie bus čia ilgą laiką. Tikiu, kad jie mane ir daugelį kitų pergyvens. Mūsų misija, NATO misija Balkanuose iki šiol tęsiasi, tuoj priartėsime prie trijų dešimtmečių. Tai yra tokia elementari taikos palaikymo misija. O mes dabar turime labai ilgam laikotarpiui rimtą grėsmę iš Rytų per visą rytinį Europos perimetrą. Nematau jokių perspektyvų, kad situacija nurimtų ar būtų kokie nors kardinalūs pokyčiai net ir ilgalaikėje perspektyvoje.

–  Kaip atrodys Lietuvos saugumas, atvykus Vokietijos brigadai?

– Be jokios abejonės turėsime labai rimtą atgrasymo efektą. Reikia dar pridėti, kad iš tų naujienų, kurios sklinda iš Vokietijos, brigada vis tik bus negrynakraujė vokiška, greičiausiai su vokiečiais jungsis ir netgi bus integruota kovinė daugiašalė grupė, kuri dabar yra Rukloje. Tas dalinys bus daugiašalis, tai rodys pasitikėjimą Aljansu. Tas atgrasinantis faktorius bus didžiulis. Pats svarbiausias dalykas – gynybinis potencialas. Mūsų visa gynyba yra kolektyvinės gynybos rėmuose be mūsų pačių pastangų, kur mes vėluojame plėtojant savo pajėgas. Kuo didesnis mūsų ilgalaikės sąjungininkės buvimas mūsų šalyje, tuo geriau. Labai svarbu, kad jie būtų su mumis, nes ta pastiprinimo koncepcija, kuri vis dar galioja gynybos planuose, turi tam tikrų rizikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

>>> sąlygas . ...

Prispausim ir jus,vatinkas,sapnuosit apie putkiną,bet mokėsit už Nato brigadą.Nepatinka- pyz..inkit domoj!

Nešersit

Hansų brigados ateis pasimaitint ir klozetu pasivogt bei parurint bobų kacapų zekai tai rinkitės

SĄLYGAS SUKURS....

Dar labiau prispaus mokytojus, gydytojus, kultūrą, sportą, pramonę, žemės ūkį....viskas tik "gynybai"...Tik...greitai Lietuvoje neliks lietuvių. Ką ginsime, bepročiai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS