VPT: Utenos ligoninė neskaidriai nuomojosi automobilius | kl.lt

VPT: UTENOS LIGONINĖ NESKAIDRIAI NUOMOJOSI AUTOMOBILIUS

  • 0

Utenos ligoninė, vykdydama lengvojo automobilio nuomos pirkimą, pritaikė sąlygas konkrečiai „Peugeot 508“ modelio automobiliui ir neracionaliai naudojo lėšas, nustatė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi nuomos pirkimą.

VPT vertinimu, perkančioji organizacija dirbtinai apribojo realią tiekėjų konkurenciją ir pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintą skaidrumo principą.

Kaip pranešį VPT, ligoninė negalėjo pateikti racionalaus paaiškinimo, kodėl automobilį išsinuomojo, o ne pirko. Tarnyba nustatė, kad Utenos ligoninė penkeriems metams sudarė lengvojo automobilio veiklos nuomos sutartį, kurios vertė 19,8 tūkst. eurų, tuo tarpu tiekėjo uždarosios akcinės bendrovės „NT Valdos“ kartu su pasiūlymu pridėtuose dokumentuose nurodyta, kad iš distributoriaus įsigyto naujo automobilio vertė 20,2 tūkst. eurų.

Tokiu būdu ligoninė per penkerius metus nuomai išleis beveik tokią pačią lėšų sumą, kokią išleistų naujo automobilio įsigijimui, tačiau šiuo atveju, pasibaigus nuomos sutarties galiojimui, perkančioji organizacija automobilio, kurio likutinė vertė 25 proc. sieks 5 tūkst. eurų, neturės, nes jį privalės grąžinti nuomotojui.

VPT taip pat nustatė, kad ligoninė pirkimo techninėje specifikacijoje nustatė konkrečius ir specifinius reikalavimus – pavyzdžiui, dėl variklio techninių charakteristikų, automobilio įrangos, kurių visuma pirkimo vykdymo metu tiko vieninteliam „Peugeot 508“ automobiliui.

Atsižvelgiant į nustatytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, VPT nuomone, perkančioji organizacija su tiekėju 2013 metų pabaigoje sudarytą sutartį turėtų nutraukti, ir, esant poreikiui, organizuoti naują pirkimą užtikrinant realią tiekėjų konkurenciją.

Utenos ligoninės administracija turi ne vėliau kaip per 10 darbo dienų raštu informuoti VPT apie priimtus sprendimus dėl sutarties nutraukimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS