VSAT vado pavaduotojas: dar šiemet pasieniečių ginkluotė turėtų atitikti NATO standartus | kl.lt

VSAT VADO PAVADUOTOJAS: DAR ŠIEMET PASIENIEČIŲ GINKLUOTĖ TURĖTŲ ATITIKTI NATO STANDARTUS

Dar iki šių metų pabaigos pasieniečių ginkluotė turėtų visiškai atitikti NATO standartus, o senų Kalašnikovo automatų bus atsisakyta, tikisi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas.

„Kalbant dėl ginkluotės, tai praeitais metais buvo skirta 3 mln. eurų lėšų, už kuriuos KAM pagalba buvo įsigyta ginkluotė, atitinkanti NATO standartus, šiais metais tai veiklai skirti 7 mln. Tikimės, kad iki metų pabaigos mūsų ginkluotė bus pilnai atitinkanti NATO standartus ir atsisakysime dabar turimų Kalašnikovo automatų“, – LRT radijui antradienį sakė VSAT vado pavaduotojas.

Iki 2022 metų dauguma VSAT pareigūnų buvo aprūpinti rusiškais Kalašnikovo tipo automatiniais ginklais. Pernai kariuomenė pasieniečiams perdavė apie 2,5 tūkst. automatinių šautuvų G-36. Šiemet planuoja pirkti dar daugiau kaip 1 tūkst. automatų.

Pasak A. Motvydo, pasieniečiams norint įsigyti sunkesnės ginkluotės, reikėtų keisti teisės aktus, priskirti VSAT naujas funkcijas.

Tai nuoseklus procesas ir kiekvienais metais, aš nė kiek neabejoju, pasieniečių karinis pajėgumas sunkės ir gerės.

Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžia, kad pasienio tarnybą reikėtų labiau orientuoti į kariuomenės standartus. Jis praėjusią savaitę pabrėžė, kad tikrai nekalbama apie VSAT pavaldumo keitimą – tik apie karinio standarto diegimą.

LRT radijui antradienį L. Kasčiūnas teigė, kad VSAT nusimatė „žingsnis po žingsnio išpildyti karinį standartą“, pirmiausia stiprindamas karinius pajėgumus. Anot jo, pasieniečiams gavus daugiau funkcijų gynyboje, bus būtina papildoma ginkluotė, kuriai reikės numatyti lėšų gynybos biudžete.

„Tai nuoseklus procesas ir kiekvienais metais, aš nė kiek neabejoju, pasieniečių karinis pajėgumas sunkės ir gerės. Be jokios abejonės, laiko valstybė mūsų ruošiantis įvairiems galimiems scenarijams daug neturi, visa tai turi būti daroma kuo greičiau, bet aišku, tai yra ir finansavimo klausimas (...). Manau, kad reikia kalbėti ir kitais metais reikia kalbėti, kad ir gynybiniame biudžete atsirastų tam tikros eilutės, iš kurių VSAT galėtų tuos raumenis augintis“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kosmaras

Jau 100 metu kaip esame NATO, o ginkluote dar tik gal atitiks… pasaulio pabaiga, klounada…

SUSIJUSIOS NAUJIENOS