VSD: išaugo rizika keliaujantiems į Rusiją ir Baltarusiją, mėginama verbuoti lietuvius | kl.lt

VSD: IŠAUGO RIZIKA KELIAUJANTIEMS Į RUSIJĄ IR BALTARUSIJĄ, MĖGINAMA VERBUOTI LIETUVIUS

  • 0

Padidėjus įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, išaugo rizikos keliaujantiems į Rusiją bei Baltarusiją, antradienį perspėjo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Pasak departamento, šių šalių žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius.

„Efektyvios Lietuvos žvalgybos institucijų taikomos kontržvalgybinės priemonės apsunkino priešiškų valstybių žvalgybų galimybes vykdyti veiklą Lietuvoje, todėl priešiškų valstybių tarnybos paskutiniais metais aktyviai veikia iš savo teritorijos – kontaktus su Lietuvos piliečiais užmezga ir bando verbuoti tuo metu, kai jie lankosi Rusijoje arba Baltarusijoje“, – teigiama pranešime.

Lietuvos piliečiais užmezga ir bando verbuoti tuo metu, kai jie lankosi Rusijoje arba Baltarusijoje.

Pasak Lietuvos žvalgybos, Rusijoje operacijas prieš mūsų šalies piliečius vykdo visos trys Rusijos žvalgybos tarnybos: Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji valdyba (GRU).

Baltarusija, pasak VSD, yra svarbiausia Rusijos sąjungininkė, jos aktyviai bendradarbiauja tarpusavyje.

Žvalgyba įspėja, jog tarp pagrindinių verbavimo taikinių yra asmenys, kurie turi galimybę nuolat lankytis Rusijoje ar Baltarusijoje.

„Atrenkant potencialų taikinį, yra įvertinamos ne tik asmens galimybės rinkti ir teikti informaciją, tačiau ir jo motyvacija bendradarbiauti, arba, tarnybų manymu, asmens pažeidžiamumas. Prioritetas teikiamas tiems asmenims, kurie dėl galimų sąsajų su Rusija ar Baltarusija ir ideologinių motyvų galėtų būti palankūs šių valstybių režimams“, – nurod4 departamentas.

VSD atkreipia dėmesį, kad priešiškų valstybių žvalgybos domisi ne tik prieiga prie įslaptintos informacijos turinčiais ar aukštas pareigas užimančiais asmenimis.

„Pastebima tendencija, kad Rusijos žvalgybos tarnybos verbuoja visus, kuriuos gali užverbuoti, ir tik vėliau sprendžia, kokiais tikslais galėtų panaudoti agentus, pavyzdžiui, vizualinei informacijai rinkti, propagandai platinti, ryšininko užduotims vykdyti, paramai kitose operacijose“, – rašoma pranešime.

Tam, kad užmegztų kontaktą, tarnybos gali imtis tokių priemonių kaip incidento su teisėsaugos, migracijos ar kitomis institucijomis sumodeliavimas, konfliktai su nusikaltėliais, dėl biurokratinių priežasčių grasinti apriboti galimybes atvykti į Rusiją ar Baltarusiją.

VSD ragina į Rusiją ir Baltarusiją keliaujantiems Lietuvos piliečiams būti budriems ir atsakingiems.

Gairės: VSD, žvalgyba, verbuoja lietuvius, Rusija, Baltarusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS