VSD įspėja: ekstremistai siekia radikalizuoti paauglius, gali organizuoti teroro aktą | kl.lt

VSD ĮSPĖJA: EKSTREMISTAI SIEKIA RADIKALIZUOTI PAAUGLIUS, GALI ORGANIZUOTI TERORO AKTĄ

  • 6

Dešinieji ekstremistai Lietuvoje kryptingai siekia radikalizuoti paauglius, gali bandyti surengti teroro aktą.

Apie tai rašoma penktadienį Valstybės saugumo departamento ir Lietuvos karinės žvalgybos paskelbtoje kasmetinėje grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje.

„Patys aktyviausi akceleracionizmo rėmėjai kryptingai siekia radikalizuoti paauglius, o jau radikalizuotuosius skatina neapsiriboti diskusijomis internete ir pradėti realią veiklą“, – nurodoma dokumente.

„(...) neatmestina, kad artimoje perspektyvoje bus bandymų surengti teroro aktą prieš tautines ir religines mažumas, pabėgėlius, žmogaus teisių srityje veiklą vykdančius valstybės tarnautojus ar visuomenininkus“, – teigiama jame.

Patys aktyviausi akceleracionizmo rėmėjai kryptingai siekia radikalizuoti paauglius, o jau radikalizuotuosius skatina neapsiriboti diskusijomis internete ir pradėti realią veiklą.

Akceleracionizmas – neonacizmo atšaka, kurios propaguotojai siekia smurto, teroro aktų ir partizaninio karo metodais demoralizuoti visuomenę, sugriauti demokratinę santvarką, savo gyvenamosiose valstybėse įtvirtinti baltųjų viršenybę.

Anot žvalgybos, Lietuvoje gyvena kelios dešimtys dešiniojo ekstremizmo ideologiją skleidžiančių žmonių, jie savo idėjas daugiausia skleidžia socialiniuose tinkluose.

Čia jie platina savadarbių ginklų ir sprogmenų gamybos instrukcijas, kovos menų bei karo taktikos literatūrą, didelio masto teroro aktus įvykdžiusių bendraminčių manifestus.

Dalis jų savo idėjas skleidžia ir viešosiose vietose, protesto akcijose, klijuodami lipdukus, dalydami skrajutes.

Anot ataskaitos, dešinieji ekstremistai migrantų krizės metu bandė organizuoti patruliavimą pasienyje, tačiau nesėkmingai. Jas surengti planavę asmenys ketino ieškoti sieną kirtusių migrantų ir prieš juos naudoti smurtą.

Žvalgyba nurodė, kad į Lietuvą taip pat bandė atvykti keliolika su teroristinėmis ar ekstremistinėmis organizacijomis ir radikalia ideologija siejamų žmonių.

Islamistinio terorizmo grėsmė – maža

Žvalgyba nurodė, kad į Lietuvą taip pat bandė atvykti keliolika su teroristinėmis ar ekstremistinėmis organizacijomis ir radikalia ideologija siejamų žmonių.

VSD praėjusiais metais inicijavo aštuonių užsieniečių išsiuntimą iš Lietuvos dėl jų ekstremistinių pažiūrų ar sąsajų su teroristinėmis organizacijomis.

Žvalgyba nurodo, kad Minsko režimo organizuotas nelegalios migracijos srautas iš Vidurio Rytų, Azijos, Šiaurės Kaukazo regionų per Baltarusiją į Lietuvą sukėlė rizikų nacionaliniam saugumui.

Vis dėlto, pareigūnai neturi duomenų, kad neteisėtos migracijos keliu būtų tikslingai atvykę asmenys, planavę vykdyti teroro aktus prieš Lietuvą ir kitas Europos valstybes.

VSD nustatė keliolika į Lietuvą iš Baltarusijos nelegaliai patekusių asmenų, kurių veikla galėtų kelti rizikų nacionaliniam saugumui – jie turi sąsajų su Vidurio Rytų regione veikiančiomis teroristinėmis organizacijomis ir sukarintomis grupuotėmis.

Nepaisant to, ataskaitoje pabrėžiama, kad „islamistinio terorizmo grėsmė Lietuvoje yra maža“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Leftistinis

kliedesys.Penktakoloninius reikia stebėti o ne ieškoti akceleracionistinių sliekų asfalte.

Klpd.

Tai neduokit priežasčių tokiam radikalizmui. Jau tiek pripratot savivaliaut, ciniškai iš Tautos tyčiotis, kad toliau nėra kur. Va ir atsiranda tokie virsmai kai gražiuoju neįmanoma nieko keist į gera.. Kas baudžia ir draudžia bet kokius visuomenės susibūrimus, mirtingus (išskyrus gėjų demonstracijas ar tapiniškus renginius)? Kas apsitveria per vasario 16 ar sausio 13 kad nuo savo žmonių kurie jus rinko į valdžią? Kas apsoliučiai nenori klausyt Teisybę sakančių, apie skriaudas, nusikaltimus pasakojančių ir tik tyčiojasi(,,jei nepatinka galėsit išrinkt kitus")?Kas savo varguolių sąskaita lepina svetimus pabėgėlius, perbėgėlius ir nedvejojant kiša jiems šalies biudžeto bei rezervo fondo pinigus? Net kosmonautė Armonaitė ,,daro investicijas" svetimų šalių verslams remti bet ne mūsų vietiniams..Tai apie ką kalba? Jeigu norit išvengt tokių drastiškų virsmų, kuriuos patys ir iššaukėt, tai kuo greičiau taisykit situaciją - pradėkit nuo savęs, savo elgesio ir ,,vertybių"ponai valdantieji :D)

pastabus

Pastebėjau, kad Lietuva turi labai daug vidinių priešų: leftistų, vatnikų, trirublinių, kremliaus trolių, penktą koloną etc. Matomai dėl to, kad savo laiku nebuvo liustracija padaryta KGB sąrašų, kuriuos greičiausiai tokie pat užslaptino.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS