VSD: litvinizmo šalininkų veikla gali padidinti įtampą Lietuvoje tarp etninių grupių | kl.lt

VSD: LITVINIZMO ŠALININKŲ VEIKLA GALI PADIDINTI ĮTAMPĄ LIETUVOJE TARP ETNINIŲ GRUPIŲ

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ketvirtadienį perspėjo, kad litvinizmo šalininkų veikla gali padidinti tarpetninę įtampą Lietuvoje, tačiau nekelia realios grėsmės Lietuvos suverenitetui ir pastaruoju metu nėra suaktyvėjusi.

„VSD vertinimu, litvinizmo ideologijos šalininkų veikla šiuo metu nekelia realios grėsmės Lietuvos Respublikos suverenitetui, konstitucinei santvarkai ir teritoriniam vientisumui, tačiau jų skleidžiamos ideologinės nuostatos gali padidinti tarpetninę įtampą valstybėje ir kurstyti neigiamas nuostatas valstybei lojalios Lietuvos baltarusių bendruomenės dalies atžvilgiu“, – teigiama žvalgybos institucijos ketvirtadienį BNS pateiktame atsakyme.

VSD teigia, kad litvinizmas yra radikali baltarusiško nacionalizmo atšaka, kurios vienos iš pagrindinių ideologinių nuostatų yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bei ją valdžiusių kunigaikščių dinastijų baltiškos kilmės neigimas ir didelės Lietuvos teritorijos dalies, įskaitant Vilnių, priklausomybės kvestionavimas. Litvinizmo šalininkai teritorines pretenzijas reiškia ir kitoms su Baltarusija besiribojančioms valstybėms.

Departamentas nurodo, kad litvinistai turi neigiamas nuostatas Maskvos bei Minsko valdančiųjų režimų atžvilgiu ir griežtai atmeta jų oficialų istorijos naratyvą, kuriame teigiama, kad rusai ir baltarusiai yra „viena tauta“.

Dėl tokios pozicijos aktyviausi ideologijos šalininkai patiria Minsko režimo represijas ir būna priversti bėgti į Europos Sąjungos valstybes, tarp jų – ir Lietuvą, kur sudaro dalį aktyvios opozicijos.

Kai kurie ideologijos šalininkų sukelti incidentai ar pasisakymai socialiniuose tinkluose sukėlė rezonansą Lietuvos informacinėje erdvėje ir paskatino diskusijas apie su tokio pobūdžio veikla susijusias rizikas.

VSD tvirtina, kad ideologinė konfrontacija tarp lietuvių ir litvinizmo ideologijos paveiktų baltarusių nišiniuose istorijai skirtuose interneto resursuose tęsiasi jau daugiau kaip du dešimtmečius.

„Nėra pastebima, kad pastaraisiais mėnesiais litvinizmo ideologinių nuostatų sklaida socialiniuose tinkluose būtų ženkliai padidėjusi, tačiau kai kurie ideologijos šalininkų sukelti incidentai ar pasisakymai socialiniuose tinkluose sukėlė rezonansą Lietuvos informacinėje erdvėje ir paskatino diskusijas apie su tokio pobūdžio veikla susijusias rizikas“, – teigiama institucijos atsakyme.

Dalis politikų ir viešosios erdvės veikėjų Lietuvoje apie litvinizmo ideologijos keliamas grėsmes perspėjo per pastaruosius kelerius metus išaugus imigracijai iš Baltarusijos.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį teigė, kad ši problema sukurta dirbtinai, norint pakenkti baltarusių ir lietuvių santykiams.

Ji sakė, kad Baltarusijoje „nevyksta jokios tokios diskusijos“, ir tvirtino pati niekada nesuabejosianti Lietuvos teritoriniu vientisumu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šiaip

Manau, kad vertėtų pasidomėti, kad tokia šalis kaip Baltarusija iki antrojo pasaulinio karo išvis neegzistavo. Tai gal norite grąžinti žemės, kurios niekada iki sovietinės valdžios atėjimo nebuvo Baltarusija. Va čia tai sposas. ! Durnino jūs sovietai ne tik nugvelbfami lietuviškas teritorijas.

Nesimokęs Lietuvos istorijos

Būtų labai įdomu kaip tai aiškintų Bumblauskas ir kiti istorikai.Būtina jį paprašyti pasisakyti. O kožnam žmogeliui ne visada aišku iš kur mes (t.y. lietuviai) atėjome, kas čia iki mūsų buvo. Ir tai turi būti kartojam ir kartojama, kaip Siegel skyrybų peripetijos. . Daugiausia mes žinome nuo 1918m vasario 16d nu dar kažkiek iki to. Ir tai vieniems Smetona- pirmas prezidentas, kitiems Grinius atsit atseit nepelnytai gerbiamas,(čia komunistoujačių bičiulių neomonė) turbūt kad neužleido Sniėčkui anksčiau vietos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS