VSD nori pradėti tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo | kl.lt

VSD NORI PRADĖTI TYRIMĄ DĖL ĮSLAPTINTOS INFORMACIJOS ATSKLEIDIMO

Valstybės saugumo departamentas (VSD) siekia pradėti tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo, žiniasklaidoje paviešinus pranešėjo raštą apie galimai neteisėtai rinktą informaciją departamente.

Praėjusią savaitę VSD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą (GP) prašydamas pateikti vertinimą, ar „pranešėjo apklausa vykdant tyrimą dėl galimo įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo gali būti vertinama kaip neigiamo poveikio darymas“.

Kaip BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė, departamentas kreipėsi į GP, kad gautų atsakymą, ar apklausiant pranešėją departamentas nepažeistų Pranešėjų apsaugos įstatymo ir tai negalėtų būti traktuojama kaip spaudimas.

Ji patvirtino, jog kol kas tyrimas dėl paviešintos riboto naudojimo informacijos nėra pradėtas. Ikiteisminį tyrimą dėl to pradėti galėtų prokuratūra, tačiau prieš tai turi gauti VSD vertinimą, ar pasirodžiusia informacija neatskleista valstybės paslaptį sudaranti informaciją. Pasak VSD atstovės, šį pradinį tyrimą departamentas ir siekia pradėti.

Kreipimesi į prokuratūrą VSD nurodo, kad naujienų portale delfi.lt kovo pradžioje paskelbtas raštas „ne tik atskleidė VSD įslaptintą informaciją, bet taip pat paviešino tam tikrus pranešėjo duomenis, kurie VSD pareigūnams ir darbuotojams leido identifikuoti pranešėjo asmens tapatybę“.

Anot VSD rašto, paskelbta informacija buvo su žyma „riboto naudojimo“ ir sudarė tarnybos paslaptį.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Dainius Gaižauskas trečiadienį paskelbė VSD atsakymą į komiteto užklausą dėl paskelbto rašto. VSD atsakyme pateikiama informacija, kad departamentas yra kreipęsis į prokuratūrą dėl pranešėjo apklausos – kaip toks žingsnis būtų vertinamas.

Aukštas žvalgybos pareigūnas pernai balandį informavo tuometinį NSGK pirmininką Vytautą Baką apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą VSD. Pareigūno duomenimis, VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Žvalgybininko pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD rinko informaciją, sąraše nurodyta daugiau kaip 60 pavardžių, tarp jų daug žinomų žmonių iš verslo, kultūros, pramogų sferų.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. 

Atlikęs tyrimą dėl šio pranešimo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau pasiūlė keisti darbo tvarką ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aaa

ka cia tokio totalinis pilieciu sekimas tai valdzios nepasitikejimas savo valstybes pilieciais ir dar mokina kitus kaip reikia gyventi turiu omeny Vengrus Lenkus ir tuos kurie turi kita nuomuone nei Briuselis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS