VST vadas: pareigūnams didžiausią nerimą kelią tarnybos likimas | kl.lt

VST VADAS: PAREIGŪNAMS DIDŽIAUSIĄ NERIMĄ KELIĄ TARNYBOS LIKIMAS

Laikinasis Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Arūnas Paulauskas sako, kad tarnybos pareigūnams didžiausią nerimą kelia jos likimas.

„Lankiausi Klaipėdos dalinyje (...) pasikalbėjome apie problematiką, buvo smagu išgirsti pareigūnų tam tikrus pamąstymus (...). Didžiausias nerimas tai yra neapibrėžtumas, nes šiandien jis kabo ore“, – LRT radijui penktadienį sakė jis.

„Pirmas klausimas: jungsite prie policijos ar nejungsite? Ir mano atsakymas – toks, kad aš neturiu atsakymo ir ne aš atsakysiu, o politinė vadovybė turi atsakyti“, – pažymėjo vadas.

Vidaus reikalų ministerija laikinai vadovauti VST policijos generalinio komisaro pavaduotoją A. Paulauską paskyrė pirmadienį.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė laikinajam vadovui taip pat pavedė atlikti VST veiklos auditą.

A. Paulauskui pavesta objektyviai įvertinti situaciją tarnyboje, jos gebėjimus atliepti viešajai tvarkai ir nacionaliniam saugumui kylančias grėsmes bei pateikti pasiūlymus dėl tarnybos veiklos efektyvinimo.

Pirmas klausimas: jungsite prie policijos ar nejungsite? Ir mano atsakymas – toks, kad aš neturiu atsakymo ir ne aš atsakysiu, o politinė vadovybė turi atsakyti.

Ministerija yra nurodžiusi, kad pastaruoju metu tarnyboje „išryškėjo neefektyvaus valdymo problemos, trūko efektyvaus bendradarbiavimo su kitomis statutinėmis institucijomis, tarnyba vis labiau saviizoliavosi, o nelanksti darbo organizavimo sistema neatliepia naujų grėsmių“.

„Čia tikrai neina kalba, kad kas nors praras darbą, kad čia bandoma sunaikinti tarnybą. Aš tikrai to nesakyčiau, nes visi suvokiame tarnybos svarbą“, –  kalbėjo A. Paulauskas.

Pasak jo, klausimas kyla bandant apibrėžti tarnybos vietą saugumo struktūroje.

„Ar tai yra savarankiška atskira tarnyba, ar kitas scenarijus, galbūt kaip sudėtinė policijos dalis?“ – kalbėjo pareigūnas.

„Jeigu būtų priimtas sprendimas tarnybą jungti prie policijos, aš manau, kad ji turėtų ateiti tokia, kokia yra. Tai būtų bendrųjų funkcijų centralizavimas (...), bet ką kalbame apie veiklą, tai yra faktas, ji turi būti užtikrinta“, – pabrėžė vadas.

Anot A. Paulausko, tarnyba galėtų būti net stiprinama policijos sudėtyje.

„Matau net galimybes sustiprinti tarnybą. Nesvarbu, kad ji būtų galbūt ir policijos sudėtyje. Čia yra didžiulis potencialas ją stiprinti glaudesniu bendradarbiavimu su policija“, – pažymėjo jis.

VST dirba 860 žmonių. Neteisėtos migracijos krizės metu VST pareigūnai talkino saugant sieną su Baltarusija, palaikė viešąją tvarką migrantų apgyvendinimo vietose. Dabar tarnybos pareigūnai užtikrina svarbiausių strateginių šalies objektų apsaugą.

„Problema numeris vienas yra didžiulis pareigūnų ne komplektas. Jeigu tarnyba turi turėti 1200 pareigybių, šiandien turime 860 pareigūnų, tai yra virš 30 proc. ne komplektas“, – nurodė vadas.

Buvęs VST vadas Ričardas Pocius pareigas šalių susitarimu paliko spalį. Jis tokį sprendimą sakė priėmęs, kilus įtampai tarp jo ir vidaus reikalų ministrės.

Vėliau jis apkaltino VRM vadovybę netinkamai malšinus pernai rugpjūtį prie Seimo kilusias riaušes. A. Bilotaitė savo ruožtu teigė, kad R. Pocius tokiais pareiškimais bando pridengti savo melagingos informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS