VTEK registravo pirmuosius įtakdarius teisėkūrai | kl.lt

VTEK REGISTRAVO PIRMUOSIUS ĮTAKDARIUS TEISĖKŪRAI

  • 1

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė registravusi pirmuosius asmenis, siekiančius daryti įtaką teisėkūrai – įtakdarius, kurių statusas įstatymais įteisintas tik šiemet.

Šį statusą įgijo Vartotojų teisių institutas ir asociacija Aplinkosaugos koalicija.

Įtaką teisėkūrai siekiančių daryti asmenų statusą gali savanoriškai gauti tie, kurie nelaikomi lobistais pagal Lobistinės veiklos įstatymą. Tarp jų – ir nevyriausybinės organizacijos, politinės partijos, religinės bendruomenės bei viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai.

Siekdami tapti įtakdariais teisėkūrai, asmenys turi pateikti atitinkamą prašymą per VTEK administruojamą Skaidrių teisėkūros procesų informacinę sistemą (SKAIDRIS) ir sumokėti vienkartinę 10 eurų valstybės rinkliavą.

Tapę įtakdariais teisėkūrai, asmenys įgija įvairių teisių: jie gali iš įstaigų gauti nuolatinius leidimus patekti į jų patalpas, daug greičiau nei kiti asmenys gauti informaciją iš institucijų apie rengiamus teisės aktų projektus, teikti siūlymus ir paaiškinimus dėl teisės aktų projektų, dalyvauti juos rengiant ir patys tokius projektus rengti.

Jiems suteikiama teisė įtikinėti įstaigas ar kitus dalyvaujančius teisėkūroje, dalyvauti posėdžiuose, susitikimuose ir pasitarimuose dėl teisės aktų projektų.

Siekiant užtikrinti viešumą ir skaidrumą, darytą įtaką dėl teisėkūros įtakdariai turi deklaruoti visuomenei kartą metuose per SKAIDRIS. Jų deklaracijos yra viešos. Tokios veiklos nedeklaruojantį asmenį VTEK turi teisę išbraukti iš įtaką teisėkūrai siekiančių daryti asmenų sąrašo.

Valstybės politikai, tarnautojai ir pareigūnai deklaruoti patirtą įtaką dėl teisėkūros gali savanoriškai. Šias deklaracijas taip pat numatyta viešai skelbti sistemoje SKAIDRIS.

Be įtakdarių, VTEK trečiadienį įregistravo ir aštuonis lobistus. Jais tapo asociacija Lietuvos Respublikos odontologų rūmai, Lietuvos nacionalinių vežėjų automobiliais asociacija „Linava“, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija, Lietuvos aplinkosauginių ūkių asociacija, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija, Pakuotės atliekų perdirbėjų asociacija ir du fiziniai asmenys – advokatų profesinės bendrijos Šenavičius ir partneriai „Response“ vadovas Vytautas Šenavičius bei Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis.

Šie asmenys vykdomą lobistinę veiklą turės deklaruoti per septynias dienas sistemoje SKAIDRIS, tą patį turės padaryti ir jų lobistinę įtaką patyrę valstybės politikai, tarnautojai ir pareigūnai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Ir čia atsirado inchuenseriai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS