VU Atminties diplomus įteiks 27-iems režimų represuotiems buvusiems studentams | kl.lt

VU ATMINTIES DIPLOMUS ĮTEIKS 27-IEMS REŽIMŲ REPRESUOTIEMS BUVUSIEMS STUDENTAMS

  • 1

Vilniaus universitetas (VU) 27-iems buvusiems studentams, dėl totalitarinių režimų represijų negalėjusiems baigti studijų, penktadienį įteiks Atminties diplomus.

„XX amžius buvo sudėtingų konfliktų ir naikinančių karų amžius. Galima dvejopai elgtis su šiuo paveldu – mėginti atsikratyti, užmiršti, ištrinti iš atminties arba mėginti jį naujai permąstyti, įtraukti į savo atmintį. Universitetas pasirinko antrąjį kelią“, – universiteto pranešime cituojamas VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

„Tai mūsų žinia Lietuvos visuomenei ir tarptautinei bendruomenei, kad pajėgiame atvirai žiūrėti į save“, – teigia jis.

Kaip pranešė universitetas, per VU gimtadienį rektorius asmeniškai įteiks du atminties diplomus buvusiems VU studentams: fiziką studijavusiam Gediminui Juškevičiui ir lietuvių kalbą ir literatūrą studijavusiam Ričardui Pikeliui.

Pasak G. Juškevičiaus, nors studijuoti teko tik vienerius metus, VU turėjo didžiulę įtaką jo gyvenime, čia jis išmoko fizikos pagrindų, ten spausdino atsišaukimus Romo Kalantos žūties metinėms, transliavo bendrabučio gyventojams užsienio radijo stotis, sutiko ir būsimą žmoną.

Dėl VU vykdytos antitarybinės propagandos, atsisakymo tarnauti armijoje G. Juškevičius buvo persekiojamas Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų (KGB), pašalintas iš VU ir nuteistas dvejiems metams kalėjimo įvairiose Gruzijos kalinimo vietose.

„Nieko blogo iš kalėjimo laikų neprisimenu. Mane gyvenime lydėjo tam tikra sėkmė, nes nesusilaukiau, o galėjau susilaukti, žymiai blogesnių dalykų“, – sako G. Juškevičius.

Kitus simbolinius diplomus, anot universiteto, atsiims nominantų artimieji, giminaičiai. Nesant ar iniciatyvos autoriams neradus giminių ar bičiulių, atminties diplomai bus saugomi VU muziejuje ir lauks sugrįžimo į šeimas, jei diplomu pagerbtų asmenų giminės atsirastų ir susisiektų su VU.

Prieš šešerius metus VU įsteigtas atminties diplomas ir vieša jų teikimo ceremonija yra istoriniu tyrimu paremtos iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“ dalis. Jos tikslas – įvertinti totalitarinių režimų poveikį VU bendruomenei, atrasti nuo jų nukentėjusius asmenis ir simboliškai grąžinti juos į bendruomenę.

Šiuo metu jau rasta ir simboliniais diplomais pagerbta per pusantro šimto asmenų. Tačiau į atminties diplomą galėtų pretenduoti dar daugiau kaip tūkstantis žmonių: lietuviai, lenkai, žydai. Nominantų yra ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, Izraelyje, Lenkijoje, Prancūzijoje, jų gali būti ir kitose Europos ir pasaulio šalyse.

VU kviečia asmenis, kurie dėl politinių režimų buvo pašalinti iš VU, arba tuos, kurie savo aplinkoje pažinojo tokių žmonių, teikti užklausas el. paštu info@memory.vu.lt arba pildyti anketą dėl asmenų pagerbimo atminties diplomu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NESUPRANTU

O KODĖL DIPLOMAI NEĮTEIKTI STUDENTAMS KURIUOS REPRESAVO LANSBERGIO REŽIMAS IR KURIE NEGALĖJO BAIGTI AUKŠTOJO MOKSLO PO NE(priklausomybės) paskelbimo...IR NE TIK VU, BET IR TECHNIKOS UNIVERSITETO KAI BUVO IŠARDYTOS NET VISOS VAKARINĖS STUDIJOS, TAI YRA III IR IV IR V KURSAI ???????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS