Vyriausybė nuo penktadienio uždaro Šumsko ir Tverečiaus pasienio punktus | kl.lt

VYRIAUSYBĖ NUO PENKTADIENIO UŽDARO ŠUMSKO IR TVEREČIAUS PASIENIO PUNKTUS

Vyriausybė nuo penktadienio nusprendė uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus pasienyje su Baltarusija, reaguodama į galimas grėsmes dėl „Wagner“ samdinių.

Ministrų kabinetas trečiadienį priėmė tokį sprendimą dėl geopolitinių aplinkybių ir grėsmių sumažinimo bei galimybės nukreipti pasienio kontrolės tikrinimus atliekančius pareigūnus į kitus punktus.

„Pagrindinis tikslas yra nuo šių metų rugpjūčio 18 dienos laikinai sustabdyti veiklą šiuose dviejuose punktuose“, – sakė nutarimą pristačiusi susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Viceministrė taip pat teigė, kad laikinai sustabdžius Šumsko ir Tverečiaus kontrolės punktų veiklą „situacija dėl transporto priemonių eilių ir krovinių vežimo iš esmės nepasikeis“.

Uždarius Šumsko ir Tverečiaus, lieka veikti keturi pasienio su Baltarusija punktai: Medininkų, Lavoriškių, Raigardo bei Šalčininkų.

Susisiekimo ministerijos parengtame nutarime nurodoma, kad transporto srautas bus nukreipiamas į baigiamą rekonstruoti Medininkų pasienio kontrolės punktą, jis – didžiausias ir techniškai aprūpintas. Kaip nurodo ministerija, šiame, priešingai nei Tverečiaus ir Šumsko punktuose, yra rentgeno kontrolės sistema.

Sprendimas uždaryti patikros punktus priimamas dėl išaugusių grėsmių į Baltarusiją persikėlus daliai „Wagner“ samdinių.

Lietuvos ir Lenkijos duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, dalis jų – arti Lietuvos ir Lenkijos sienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas tvirtina, kad samdinių skaičius gali siekti ir iki 4,5 tūkstančio.

Šalies politikai yra pažymėję, jog svarstant galimybes uždaryti daugiau pasienio patikros vietų, bus konsultuojamasi su regioniniais partneriais. Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius yra sakęs, kad visų šešių pasienio punktų su Baltarusija uždarymas vienu metu keltų didelių organizacinių problemų.

Baltarusija Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario yra įvedusi bevizį režimą. Kaip skelbia šios šalies institucijos, tokia galimybe šiemet pasinaudojo 170 tūkst. lietuvių, o remiantis Baltarusijos pasieniečių informacija, iš viso nuo pernai balandžio jau fiksuota virš 400 tūkst. Lietuvos piliečių išvykų į šią autoritarinę kaimyninę šalį.

Lietuvos pareigūnai įspėja, kad Baltarusijos tarnybos dalį išvykstančiųjų bando verbuoti, naudoja šantažą, psichologinį spaudimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

skiep

kodel dar 4 paliko,kai lenkai tik 1?

kapsas

Durniai, durniai ir dar tūkstantį kartų duuuuuuuuuuuuuuuurniai..., jei jau wagneris eis per sieną tai jo nesulaikys nei uždaryti perėjimo punkatai, nei koncertinos nei įrengtos tvoros, ir nešokinėkime prieš ruso dalgį kaip varlės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS