Oficialu: karantinas atšaukiamas nuo birželio 17 dienos | kl.lt

OFICIALU: KARANTINAS ATŠAUKIAMAS NUO BIRŽELIO 17 DIENOS

Vyriausybė nuo birželio 17 dienos atšaukė dėl koronaviruso pandemijos įvestą karantiną, lieka galioti vasario pabaigoje šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Ministrų kabinetas trečiadienį priėmė tokį sprendimą, nes nuo balandžio pabaigos šalyje fiksuojama sergamumo COVID-19 mažėjimo tendencija.

Taip pat Vyriausybė priėmė sprendimą nuo penktadienio atverti sieną su Lenkija – į šią šalį bus galima laisvai vykti nenurodant pagrindžiančių priežasčių, nereikės laikytis izoliacijos.

Situacija gerėja nuo balandžio pabaigos

„Atsižvelgiant į palaipsniui gerėjančią epideminę COVID-19 situaciją tiek Lietuvoje, tiek Europos valstybėse siūlome nuo birželio 17 dienos atšaukti karantiną visoje Lietuvos respublikos teritorijoje“, – per Vyriausybės posėdį sakė nutarimą pristatęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Karantinas Lietuvoje įvestas kovo 16 dieną, pastarąjį kartą jis buvo pratęstas iki birželio 16 dienos.

A. Veryga per Vyriausybės posėdį pažymėjo, kad naujai nustatomų susirgimų koronavirusu mažėja nuo balandžio pabaigos, ypač situacija pagerėjo paskutinę gegužės savaitę, o pastaruoju metu nei vieno naujo COVID-19 atvejo nebuvo registruota 41-oje iš 60-ties šalies savivaldybių.

Vyriausybė trečiadienį taip pat pakeitė nutarimą dėl valstybės lygio ekstremalios padėties, kuri Lietuvoje buvo paskelbta vasario 26 dieną. Vyriausybė paliko ir paskelbtą trečią – visiškos parengties – civilinės saugos sistemos parengties lygį.

Į nutarimą dėl ekstremalios situacijos perkeltos nuostatos dėl užsieniečių atvykimo į šalį, paslaugų teikimo, prekybos, viešojo maitinimo bei pramogų ir laisvalaikio įstaigų veiklos, kultūros, pramogų, sporto ir kitų renginių organizavimo.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė atkreipė dėmesį, kad ekstremalios situacijos pabaigos terminas nutarime nėra nustatomas, nors dauguma jame įrašytų ribojimų galioja iki liepos 16 dienos.

„Pagal Civilinės saugos įstatymą, ekstremalių situacijų trukmės terminas nėra nustatomas, todėl nėra nustatomi labai konkretūs terminai, bet patys ribojimai yra su datomis, pvz., valstybės sienos kontrolė yra nustatoma iki liepos 16 dienos, švietimą liečiantys punktai irgi iki liepos 16 dienos“, – sakė R. Tamašunienė.

Premjeras Saulius Skvernelis pažymėjo, kad ateityje „ekstremali situacija gali vykti be apribojimų, arba su visais apribojimais“. „Jei reikės tęsti tuos ribojimus ir po liepos vidurio, reikės tą nutarimą pildyti ir terminus keisti“, – sakė S. Skvernelis.

Atveriama siena su Lenkija

Vyriausybė taip pat pritarė, kad nuo birželio 12 dienos būtų panaikinta sienos kontrolė su Lenkija.

„Apie laisvo judėjimo atkūrimą su Lenkija kalbamės jau kelias savaites, žinoma bus įvertintos rizikos, tačiau šiuo metu Lenkija priskiriama prie saugių valstybių, tad priimtas sprendimas atsisakyti sienos kontrolės“, – sako vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Tuo tarpu laikina sienos kontrolė prie vidaus Europos Sąjungos sienos, t. y. tarptautiniuose oro uostuose ir Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste, paliekama, t. y. bus tikrinami atvykstančių lėktuvais arba keltais asmenų pasai. Atvykstančių sausumos keliais asmenų pasai nebus tikrinami.

„Šalyje atšaukus karantiną paliekama galioti ekstremalioji situacija, išliks kai kurie apribojimai dėl sienos kontrolės. Ypatingas dėmesys bus kreipiamas į trečiąsias šalis. Užsieniečių atvykimas bus numatytas tik tuo atveju, jeigu bus pasiektas abipusis susitarimas tarp valstybių dėl piliečių įleidimo, taip pat jeigu sergamumo rodikliai tose šalyse neviršys numatytų reikalavimų“, – pažymi R. Tamašunienė.

Nutarime įrašyta, kad užsieniečiams į Lietuvą leidžiama atvykti iš Europos valstybių, kuriose pastarąsias dvi savaites koronaviruso atvejų skaičius neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Šių valstybių sąrašas skelbiamas kiekvieną pirmadienį.

Į naujausią Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams, šiuo metu įtrauktos 28 valstybės. Atvykstant iš 26 šalių tiek lietuviams, tiek užsieniečiams nėra būtina izoliacija.

Į Lietuvą kol kas draudžiama atvykti užsieniečiams iš Švedijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės bei Portugalijos, o atvykusiems iš Belgijos ir Airijos privaloma 14 dienų izoliacija.

Iš trečiųjų šalių atvykimas bus numatytas tik tuo atveju, jeigu bus pasiektas abipusis susitarimas tarp valstybių dėl piliečių įleidimo.

Nutarime įrašyta galimybė leisti atvykti užsieniečiams iš valstybių, kurios neviršija nustatyto COVID-19 atvejų kriterijaus, „taikant abipusiškumo principą“.

Taip pat į nutarimą perkeltos visos anksčiau nustatytos išimtys, t. y. į šalį leidžiama atvykti čia leidimą gyventi turintiems užsieniečiams, atvykstantiems pas šeimos narius, turintiems Lietuvos vizą, taip pat išimtys diplomatams, NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems kariams, komerciniams vežėjams, žurnalistams, menininkams bei kitiems.

Ribojimai renginiams išlieka

Pagal nutarimo pakeitimus, sąlygas paslaugų teikimui, prekybai viešose prekybos vietose, laisvalaikio ir pramogų vietų darbui, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklai toliau nustatys sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo įsakymu.

Numatyta, kad visa ši veikla turės būti vykdoma pagal valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas sąlygas.

Nutarime įrašytos sąlygos renginiams: iki birželio pabaigos atvirose erdvėse leidžiami renginiai su ne daugiau kaip 700 žiūrovų ar dalyvių, neskaičiuojant atlikėjų, sportininkų, organizatorių, aptarnaujančio personalo ir t. t., o uždarose erdvėse – ne daugiau nei 150 žiūrovų ar dalyvių be organizatorių.

Nuo liepos 1 iki liepos 16 dienos atvirose erdvėse bus leidžiami renginiai iki tūkstančio žmonių, o uždarose patalpose – iki 200 žmonių, be organizatorių, atlikėjų ir t. t.

Gydymo įstaigų veikla turės būti organizuojama reguliuojant pacientų ir lankytojų srautus, prioritetas teikiamas nuotoliniam ambulatorinių paslaugų teikimo būdui, o tiesioginis kontaktas su pacientu galimas tik tuomet, kai paslaugos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu dėl paciento būklės ar esant poreikiui atlikti išsamesnius tyrimus.

Gydymo paslaugos gali būti teikiamos tik tada, kai įstaigos parengia ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru suderina įstaigos planinių stacionarių ir ambulatorinių paslaugų planą

Švietimo srityje atšaukus karantiną saugos reikalavimai bus taikomi tik veikloms, kurios bus vykdomos vasarą: ikimokykliniam, priešmokykliniam ugdymui ir neformaliajam vaikų švietimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Robis

Šiandien 19 covidinių. Vadinasi, suvaldyta pandemija? Kokio b...atidarytos sienos, jei per jas važiuoja sergantys. Arba kaip susirgai, taip pasveikai. Va tau pandemija. Didelis perdalų burbulas, išplovęs skolintą biudžetą.

Anonimas

per rinkimus arabai ir jiems prijauciantys isrinks pacia saziningiausia ir tyriausia arabu partija! si partija lt greit istemps is ekonominio nuosmukio! sumazins pencijas ir atlyginimus jums ir lt vel klestes

20

Pusgalviai pasireikškim!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS