Premjerė apie galimybių paso kūrimą: tikrai ne karvę kainuos | kl.lt

PREMJERĖ APIE GALIMYBIŲ PASO KŪRIMĄ: TIKRAI NE KARVĘ KAINUOS

Vyriausybė pirmadienį svarstys ir galbūt priims sprendimą dėl galimybių paso.

Sprendimą dėl vadinamojo galimybių paso Vyriausybė priims trečiadienį, sako ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Šiandien (neformaliame ministrų pasitarime – BNS) turėtume technines detales suderinti. Greičiausiai formalų patvirtinimą, sutarę visas redakcijas ir technines dalykus, organizuosime bendra tvarka posėdyje trečiadienį“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė. 

„Techniškai sistema yra paruošta. Ministerija turi dar padaryti keletą jos jurisdikcijai priklausančių dalykų. Tai ir nuo jų nusiteikimo tas (paso startas – BNS) priklausys“, – kalbėjo A. Armonaitė. 

Pasak jos, skiepijimui Lietuvoje vykstant sparčiai, tikėtina, galimybių paso galiojimas būtų trumpas, nes birželio antroje pusėje turėtų pradėti veikti europinis žaliasis pasas, į kurį lietuviškasis dokumentas būtų integruotas.

„Jeigu taip įvyktų, kad greitai susiskiepysime ir galėsime viską atsiverti, tai galbūt galimybių paso ilgainiui ir nereikės“, – tvirtino ministrė.

Jeigu taip įvyktų, kad greitai susiskiepysime ir galėsime viską atsiverti, tai galbūt galimybių paso ilgainiui ir nereikės.

Premjerės teigimu, Lietuvoje įteisinant galimybių pasą reikia ieškoti tokio sprendimo, kad atsiradus europiniam „žaliajam“ sertifikatui, nereikėtų visko daryti iš naujo.

Pasak jos, galimybių paso sukūrimas daug nekainuos: „Tikrai ne karvę kainuos“. 

Premjerės teigimu, Lietuvoje įteisinant galimybių pasą reikia ieškoti tokio sprendimo, kad atsiradus europiniam „žaliajam“ sertifikatui, nereikėtų visko daryti iš naujo.

Pasak jos, lietuviškas galimybių pasas yra tarpinis variantas iki europinio sertifikato, kurio paskirtis, premjerės teigimu, yra visiškai kitokia – karantino metu leisti pasiskiepijusiems, koronavirusu persirgusiems ar neigiamą testą turintiems žmonėms laisviau dalyvauti renginiuose, lankytis kavinėse, rengti asmenines šventes. 

„Jo (europinio sertifikato – BNS) pagrindinė mintis ir paskirtis yra labiausiai susijusi su kelionėmis tarp šalių ir tai reiškia, kad tai turi būti sistema, kurią šalys pripažįsta arba daugiašaliu, arba dvišaliu pagrindu. Čia mes kalbame apie visiškai vidinius tikslus, kurie galėtų leisti tuo metu, kai epidemiologinė situacija dar neleidžia panaikinti karantino apribojimų, dalį veiklų vykdyti taikant tam tikras sąlygas, susijusias su žmonių paskiepijimu arba imuniteto turėjimu persirgus arba pasitikrinimu, kad žmogus nėra užkrėstas“, – sakė I. Šimonytė. 

„Tai tie du dalykai (pasai – BNS) gal ne taip stipriai tarpusavyje susiję. Jie gal labiausiai susiję techniniu sprendimu – reikia ieškoti tokių sprendinių, kad atsiradus europiniam sprendiniui, nebūtų kažkoks konfliktuojantis ir nereikėtų visko daryti iš naujo“, – pridūrė ji.

Galimybių pasas turėtų atsirasti prieš vieningą visos Europos žaliąjį sertifikatą, ateityje planuojama šias dvi sistemas integruoti.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau jau pristatė tokio paso idėją, jį galėtų gauti žmonės, pasiskiepiję nuo koronaviruso, įgiję imunitetą (persirgę COVID-19) arba gavę neigiamą testo rezultatą.

Ministerijos teigimu, toks pasas leistų teikti maitinimo paslaugas viduje, rengti didesnius renginius viduje ir lauke, taip pat atvertų sporto klubus didesniam žmonių skaičiui bei leistų asmenines šventes, jei dalyvauja daugiau nei du namų ūkiai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

paaukočiau net ir DVI Karves

jeigu pasas padėtų i š s a u g o t i nykstančius konservatorius

nors konservatoriai dažnai t u p i tulike,

tačiau jie visada yra su OŽIO t v a i k u , būtų gerai , kad ŠIMONYTĖS sukurtas pasas padėtų a t s i k r a t y t i ne tvaiko , o pačio OŽIO !

Tai ,,reiškia,aš be jo''

O tau to tuliko gal ne taip dažnai ir reikia,nes,ko gero,visada vaikštai apsikakojusi ir su dvokiančiu kvapeliu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS